Информация за провеждане на Поклоннически път „Рилският Чудотворец” за дните 01-06 август 2012г.

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Културно-информационен център-София

Столична община и ОП „Туристическо обслужване” съвместно с Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” и с благословията на Софийската света митрополия, организират за трета поредна година поклоннически път „Рилският чудотворец”. Поклонническият път е от София пеша до Рилския манастир в дните от 01.08.2012 – 06.08.2012 година. Идеята е този поклоннически път да се превърне в ежегодно събитие, да започва от различни краища на България и да завършва с поклонение пред мощите на светеца в храма на Рилската света обител.

Поклонническото пътуване започва с литийно шествие, с кръст, иконата и хоругвата на Св. Йоан Рилски на 1-ви август от храма „Света София”.

Участниците продължават до Ротондата „Св. Георги Победоносец”, откъдето през 1469 г. са пренесени в Рилския манастир мощите на Св. Йоан Рилски. От там те се отправят към подножието на Черни Връх, където е и първата нощувка на поклонниците в хижите намиращи се близо до върха.

Необходимо е всеки да има планинска застраховка, както и подходяща екипировка, тъй като втората вечер се нощува на палатков лагер.

Нека се съберем и заедно да извървим този труден, но благодатен път.

За повече информация  се свържете с  „Културно-информационен център-София” на телефон 02/491-83-44/45.

Цялата програма на поклонническия път „Рилският Чудотворец“ предстои да бъде публикувана.