ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА НА 40-ТЕ МЪЧЕНИЦИ СЕВАСТИЙСКИ

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Митрополит Теофан (Ашурков)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Днес Светата Църква празнува паметта на 40-те мъченици Севастийски. Мъчениците са семето на християнството. 40-те мъченици Севастийски отначало били жестоко бити, принуждавали ги да се поклонят на идолите или поне да хвърлят на идолския жертвеник шепа тамян – тогава биха им подарили живота. Но те избрали смъртта, отколкото да се съгласят да заменят поклонението на истинския Бог с приношение на идолския жертвеник.

Това се случило в далечни времена, когато християнството едва се формирало. Изглеждало, че колкото по-далече са от епохата на гоненията, толкова животът на християните ще бъде по-спокоен. Но не, за християните се сбъдват думите: „Ако Мене гониха, и вас ще гонят” (Ин. 15:20). През ХХ век се проляла християнска кръв, хилядисвещеници, епископи, монаси били измъчвани до смърт.

Ние се учудваме как е могло да стане това? Причината, разбира се, е в природата на човека, в нашата склонност към греха. Но богоотстъпничеството не е случайно. Погледнете какво се върши днес, какви нападки се отправят към Светата Църква и духовенството. Всичко в Църквата е лошо! Ако в църквата е чисто, казват: „Те живеят богато”. Ако виждат някакви нередности говорят: „Що за лентяи са те, нищо не правят?” Тези, които ненавиждат Христос, винаги ще обвиняват Църквата! Главната им цел е - Христос и ние, Неговите последователи, естествено, да бъдем ненавиждани. Трябва да помним, че народ, който е загубил вярата на своите отци, въставащ срещу своите светини, следващ чужди традиции, загива.

Господ срещнал на пътя Савел и ослепил го с Божествената светлина, казал: „Мъчно е за тебе да риташ против ръжен” (Деян. 9:5). Савел повярвал на Христос и станал великия Павел. И ние трябва да се опомним, ако не искаме да погинем. Това е възможно само с Бога.

Вижте мюсюлманите как пазят традициите и своята вяра. А ние ръка не вдигаме да се прекръстим. Ние всички трябва да свидетелстваме за Христос, да бъдем проповедници. Не е много уютно да защитаваш своята вяра, защото започваш да постиш, а те гледат накриво. Не достига твърдост да кажеш: „Аз правя това, което Бог повелява, което са правили нашите бащи и деди”.

Ние допускаме ненавист чрез безбожието, разврат чрез отричането на Бога. Сега в Близкия Изток се лее християнска кръв, както и в първите векове. Убиват християните, прогонват ги от родните земи, рушат светини. Ние с вас трябва да се молим за тях, защото ние, Православната Църква сме едно тяло, чийто глава е Христос.

Да даде Бог всички да помним, особено в деня на 40-те мъченици Севастийски, че даже в трудни обстоятелства да бъдем с Бога е леко. Амин.

 

Превод със съкращения: Иконом Йоан Карамихалев 

Източник: 
www.tatarstan-mitropolia.ru