ПРОПОВЕД В ПЕТЪК НА СВЕТЛАТА СЕДМИЦА

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Митрополит Киевски Владимир (Сабодан)

Христос воскресе! Само преди няколко дни светата Църква ни зовеше, братя и сестри, на Голгота, където страдал и бил разпнат Агнецът Божи, взел върху Си греховете на целия свят. Ние съзерцавахме Неговите мъки, слушахме как обругавали Неговата свята невинност. Видяхме там и Светата Дева, тежко наранена от страданията на възлюбления Син. И мнозина от нас страдаха с нейното страдание, опечалиха се с нейната печал. А после бе чут Неговия най-сладък глас: Не плачи за Мене, Майко, гледайки Ме в гроба, защото ще възкръсна и ще Се прославя”.

Минало време и тъгата се сменила с радост и за Божията Майка и за нас, и ето вече в днешните дни ние чуваме радостната вест на Ангела: „Чиста Дево, радвай се! Твоят Син възкръсна тридневен от гроба и въздигна мъртвите; люде, веселете се!”.

Днес ние сме се събрали в храма, за да изпълним призива на Ангела, за да се веселим и радваме за нейния Възкръснал Син. И, разбира се, Пресветата Дева сега е с нас и радва, и се моли на Бога. Тя така ни обича! За голямото изобилие на Божествена любов и милост, които тя източва за света, светата Църква я нарича сега „Живоносен Източник”. Както естественият източник източва вода, умиваща човека, утоляваща неговата жажда и напояваща жадната земя, така и Пресветата Дева източила за света Живата Вода - Христа Спасителя, Който умил нашата сквернота и утолил жаждата на цялата земя и на цялото човечество, изнемогващо под тежестта на греха, проклятието и смъртта. Тя послужила на голямото дело на нашето спасение: от нея възсияло Слънцето на Правдата, даващо ни дихание, живот и всичко. Заедно с нея ние оплаквахме „още преди слънце праведното Слънце, слязло в гроба", заедно с нея се веселим и за Неговото въздигане от гроба.

Да прославим сега Царицата Небесна. Да изпросим нейното майчинско застъпничество, да измолим милостите, които тя щедро източва за всички прибягващия към нея: Пресвета Богородице, сподоби ни винаги да се причастяваме от Твоя Живоносен Източник, научи ни да обичаме Твоя Син и да вършим волята Му, помогни ни завинаги да запазим радостта от Неговото Възкресение и приеми ни заедно с Ангелите да ти пеем: „Чиста Дево, радвай се, Твоят Син възкръсна тридневен от гроба”, и ние, хората, всички се веселим. Амин.

 

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.kotovsk-istok.com.ua