Светилници на вярата

"Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им. Иисус Христос е същият вчера, и днес, и вовеки" (Евр. 13:7-8)

Неуморим в служението - Подвигът на скромното житие на св. Николай Плана

Автор: 
Силва МАРИНОВА

В Гърция на 2 март се празнува паметта на св. Николай Плана - все още непознат за нас, българите, светец, характерен със своя обикновен живот на свещенослужител в беден квартал на Атина. Подвигът в неговото, на пръв поглед скромно, житие е в постигането на най-великата християнска добродетел - смирението.

В памет на оптинските новомъченици за Христа – йеромонах Василий, монах Трофим и монах Терапонт

Автор: 
Православна младеж

Нощ. Голямо множество богомолци изпълва храма. Всеки държи свещ в трепетно очакване, приготвил чрез покаяние и изповед своето сърце да бъде просветено с онази светлина, която изпълвала гроба Господен след Христовото Възкресение. Атмосферата е тържествена, сякаш цялото творение е притихнало в очакване.

Неуморим в служението - Подвигът на скромното житие на св. Николай Плана

Автор: 
Силва МАРИНОВА

В Гърция на 2 март се празнува паметта на св. Николай Плана - все още непознат за нас, българите, светец, характерен със своя обикновен живот на свещенослужител в беден квартал на Атина. Подвигът в неговото, на пръв поглед скромно, житие е в постигането на най-великата християнска добродетел - смирението.

Превод на „Новото учение за Софѝя Премъдрост Божия“ на св. Серафим (Соболев) излезе на книжния пазар

Автор: 
Албена Алексиева

Последните години у нас са белязани с траен религиозно-философски интерес от страна на богословските и философските среди към различни въпроси на православната аскетика и творенията на светите отци.  Между издадените напоследък книги се срещат и произведения на прот. Сергий Булгаков и о. Павел Флоренски, в които се съдържа еретическото учение за Софѝя и за „софийността“.

Решение на Свещения Архиерейския Събор на Руската Православна Църква за прославянето в лика на светителите на Богучарския архиепископ Серафим (Соболев, 1881-1950)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! През XX век на Руската Православна Църква и на обгрижваните от нея народи било съдено да преминат през огнената пещ на тежки изпитания: революции, войни, всевъзможни лишения и скърби, гонения на вярата, екзекуции, затвори и заточения.

Историческо събитие - две Църкви обединиха усилия по канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев)

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

Съвместна комисия от духовници и богослови на Руската и Българската православни църкви заседава на 3 и 4 декември в София във връзка със започнатата от Руската православна църква процедура по канонизацията на Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) - 1881-1950. Смесената комисия бе свикана по предложение на Руската патриаршия, отправено към Българската патриаршия през май месец 2015 г. Съставът й бе определен съответно с решение и на Светия Синод на БПЦ от 25 септември 2015 г. и на Св.

КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА АРХИЕП. СЕРАФИМ (СОБОЛЕВ)

Автор: 
Интервюто взе: Александра КАРАМИХАЛЕВА

На 26 февруари (13 февруари ст. ст.) отбелязваме паметта на архиепископ Серафим Соболев – владика Серафим, както с обич го наричат стотици българи и руснаци, които с молитва прибягват към неговото небесно застъпничество и  получават помощ и утеха от Бога. По този повод ви предлагаме интервю с Андрей Кострюков -  старши научен сътрудник към Отдела по най-нова история на РПЦ, кандидат на богословските и на историческите науки* и автор на изследване на живота и личността на архиеп.

Духоносен архиерей на нашето време - за Богучарски архиепископ Серафим (Соболев)

Автор: 
Видински митрополит ДОМЕТИАН

Блаженопочналият архиепископ Серафим е един велик архипастир на Руската православна църква, но и на Българската, защото повече от времето, което е преживял той прекарва в служение в  нашата престолнина София, в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, като свещенослужител на Руската православна църква при тогавашния храм при Руското посолство, а след това храм-подворие на Московската патриаршия.

Носител на огромна всеопрощаваща любов

Автор: 
Проф. Надежда Драгнева

Аз съм един от малкото живи хора, които сме общували с дядо владика Серафим. Бях 17-годишна, когато отидох при него за първи път, а той само след две години почина. Сега съм на 84 и когато говоря за него, винаги имам едно притеснение - да не би към натрупаните спомени да съм прибавила и нещо от моите лични оценки за него и моето емоционално отношение към него.

Животът по Бога спасява, а не времето и мястото

Автор: 
Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН

Архиепископ Серафим Соболев е уникална личност в духовния живот на Българската православна църква, на Руската православна църква, можем да кажем без притеснение - на Вселенското православие. Личност, която в едни не леки години от по-новата история на светата Църква пребивава не някъде другаде, а именно в града на Божията Премъдрост -София, столицата на нашата родина.