Амвон

СЛОВО В НЕДЕЛЯ СЕДМА СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА

Автор: 
Митрополит Меркурий (Иванов)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Днес на Божествената литургия ние чухме евангелското повествование на свети апостол Матей за изцеляването от Господа в град Капернаум на двама слепци. Това се предшествало от още няколко чудеса: изцелението на бесноватия юноша, на кръвотечивата жена, възкресяването на дъщерята на Иаир. Безусловно, вестта на тези толкова ярки чудеса, особено в неголемия търговски град Капернаум, започнала да се предава от уста на уста.

Източник: 
www.rostoveparhia.ru

СЛОВО НА ПРАЗНИКА НА ПРОРОКА БОЖИ ИЛИЯ

Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

Днес е празникът на светия Божи пророк Илия. Пророк Илия бил велик и страшен предвестник на Божията воля и на Божията правда, той през целия си живот предпазвал своя народ от езическата съблазън и се борил с езическата лъжовна вяра със силата на своята молитва, със силата на своето слово и с чудодействена сила.

Източник: 
www.patriarchia.ru

ДА ИЗПОВЯДВАМЕ ВЯРАТА НА СВЕТИТЕ ОТЦИ (слово в Неделя на светите Отци от 6-те Вселенски събори)

Автор: 
Протойерей Александър Шаргунов

Днес Църквата отбелязва паметта на светите отци от шесте Вселенски събори. Шестте Вселенски събори са утвърждаване на вярата на Църквата, която ние изповядваме. Всичко имало седем Вселенски събори. Седмият бил свикан за осъждане на еретиците, непочитащи светите икони. Този събор е сякаш като печат на всички останали събори.

Източник: 
www.ruskline.ru

ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ ПЕТА СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА

Автор: 
Протойерей Олег Шабалин

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Днес ние с нас чухме пример за това как хората не приели Господа. Край един град Той среща бесновати и обсебени. И четейки Свещеното Писание, ние виждаме, че покрай тях даже не можело да се мине. Злото, което било в тях, се проявявало външно: само да се допре до тях човек, той усещал това и даже веригите не могли да удържат бесноватите. Христос ги изцелява. Но жителите на града не приемат това, макар да е било извършено явно добро за тях.

Източник: 
www.tagilsergiya.ru

ИЗЦЕЛЕНИЕТО НА СЛУГАТА НА СТОТНИКА: КАКВА ВЯРА ИЗИСКВАЛ ХРИСТОС?

Автор: 
Протойерей Павел Великанов

А когато влезе Иисус в Капернаум, приближи се до Него един стотник, молеше Го и казваше: Господи, слугата ми лежи у дома разслабен и люто страда. Иисус му казва: ще дойда и ще го излекувам. А стотникът отговори и рече: Господи, аз не съм достоен да влезеш под покрива ми; но кажи само дума и слугата ми ще оздравее...

Източник: 
www.pravmir.ru

СЛОВО НА ПРАЗНИКА НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ

Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

Всеки път, когато се замисляме за житейския път на светите апостоли, си задаваме много въпроси. Въобще трудно е да разберем повествованието за техния живот, трудове, мъченическа кончина. Представете си: Господ, Въплътилия Се Бог, поставя основата на Църквата и, призовавайки апостолите, им повелява да отиват и да проповядват. Не от началник, не от император, не от държавен деец – от Самия Бог те били изпратени на проповед.

Източник: 
www.patriarchia.ru

ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ ТРЕТА СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА

Автор: 
Протойерей Олег Шабалин

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Братя и сестри, постът винаги е време, когато ние отделяме голямо внимание на своето сърдечно разположение и вътрешно състояние. Затова всяко слово Божие, което ние четем в Светото Евангелие, особено в това време, трябва да стане за нас пътеводна нишка в Царството Божие. Ние внимателно трябва да се отнасяме към светото Евангелие и към тези слова, които е оставил за нас Господ. Понеже това е привнесено в света само заради нашето спасение, това е дар Божи за нас.

Източник: 
www.tagilsergiya.ru

СЛОВО НА ПРАЗНИКА РОЖДЕСТВО НА СВ. ЙОАН ПРЕДТЕЧА

Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

Скъпи отци, братя и сестри! Сърдечно поздравявам всички вас с празничния ден. Днес ние празнуваме Рождеството на свети Йоан – на пророка, Предтечата и Кръстителя, на същия този Йоан, който подготвил пътя на Господа, който бил Негов Предтеча, който бил пламенен проповедник на покаянието. Този светец, за когото е казано от Самия Христос, че той е по-високо от всички, които са родени от жени. За свети Йоан е казано в словото Божие: „Йоан кръщаваше с покайно кръщение”.

Източник: 
www.patriarchia.ru

ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ ВТОРА СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА

Автор: 
Протойерей Димитрий Смирнов

Днес е празникът на всички светии, просияли по нашата земя. В Евангелието се казва: „Излязъл Сеяч да сее”. Господ посял словото Божие във всички народи и всеки от тях по своему отреагирал на това. Светостта е отговорът на човека на Божия зов.

Източник: 
www.useknovensky-kharkov.church.ua

ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ НА ВСИЧКИ СВЕТИИ

Автор: 
Игумен Петр (Мещеринов)

Скъпи братя и сестри, поздравявам ви с неделния ден, с деня, в който честваме паметта на всички светии. Този празник не случайно се празнува седмица след Петдесетница. Дошлият на земята Свети Дух дал на всеки от нас възможност и сили да станем свети.

Източник: 
www.igpetr.org