Из живота на Църквата

"Божия дом, който е църква на живия Бог, стълб и крепило на истината" (1 Тимотей 3:15)

Беседа “Лозата и виното в света на Библията”, на 25 януари 2017 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

Виното е радост за сърцето и утеха за душата, кога се употребява умерено и навреме... На гощавка при вино не укорявай ближния и го не унижавай във време на веселието му" (Сир. 31:33, 36)

През 2017-а година новият цикъл беседи „Библейски образи и символи" - част от поредицата „Книгата на книгите", продължава с тема, посветена на виното и лозата в Библията.

Източник: 
Православие.БГ

В столичния храм "Св. София" ще бъде представена нова книга с проповеди на Руския патриарх Кирил

Сборникът с великопостни проповеди „ТАЙНАТА НА ПОКАЯНИЕТО” на Патриарх Московски и на цяла Русия КИРИЛ излезе на български език. Книгата се издава от Руското подворие в София по повод 70-годишнината на Негово Светейшество патриарх Кирил. Преводът от руското издание е на иконом Йоан Карамихалев от столичния храм „Света София”.

Колкото повече ни е поверено като възможности, толкова по-голям дълг носим и отговорност - Интервю с Александра Карамихалева

Автор: 
Интервюто взе: Николина Кадийска, „Βουλγαρία σήμερα”

Г-жа Александра Карамихалева е богослов, с многогодишен опит в църковните медии.

Източник: 
„Βουλγαρία σήμερα” – вестник за българите в Гърция

Дискусия “Въпросът за извънземния разум – християнският поглед”, на 31 октомври 2016 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

Всяка година в медийното пространство излизат публикации в подкрепа на хипотезата за съществуването на извънземни цивилизации. Някои от тях идват от френетични любители на историите за НЛО, както и от други източници със съмнителна достоверност, но има и други, чиито източници предизвикват доверие. Такава бе прогнозата от 2015 г. на Елън Стофън, главен изследовател на НАСА, че човечеството ще намери извънземен живот в следващите 10-20 години.

Източник: 
Православие.БГ

Покана за поклонническо пътуване в България и Гърция

Автор: 
Митко Иванов

Балканският православен младежки съюз организира от 27.10.2016 до 30.10.2016 поклонническо пътуване, в което ще се включат православни младежи от България, Румъния, Албания, Сърбия и Гърция.

17-годишен младеж призовава връстниците си: Елате в Духовната Семинария в Пловдив!

Автор: 
Александър Иванов - Максенций

Църквата няма кадри, които да я крепят, затова, драги, се обръщам към Вас.

Тази година има много малко кандидати за семинарията. От година на година тя увяхва, тъй като младежта не се ползва от нея. А тя, семинарията, за какво служи и има ли нещо полезно, което можем да извлечем за пет години от нея? Нека разгледаме какво беше в моя случай.

Източник: 
вwww.hristiqni.com

СЛОВО, ПРОИЗНЕСЕНО ПРИ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА СБОРНИКА ”ПЕТДЕСЕТ ИЗБРАНИ ПРОПОВЕДИ НА МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН (AЛФЕЕВ) ПО СЛУЧАЙ ПЕТДЕСЕТГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО МУ"

Автор: 
Протойерей Йоан КАРАМИХАЛЕВ

Ваши Високопреосвещенства, Ваши Високопреподобия, Ваше Превъзходителство, драги отци, братя и сестри!

Представяне на сборник с „Петдесет избрани проповеди на митрополит Иларион Алфеев по случай 50-годишнината от рождението му”

Сборник с „Петдесет избрани проповеди на митрополит Иларион (Алфеев) по случай 50-годишнината от рождението му” излезе от печат. Книгата ще бъде представена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Негово Високопреподобие архимандрит Филип - представител на Московския и на цяла Русия патриарх в София и съставителя и преводач на изданието протойерей Йоан Карамихалев.

В Силистра за първи път бе честван празникът Събор на Доростолските мъченици

Автор: 
Александра Карамихалева

Нов празник вписва в църковния си календар Българската православна църква – Събор на Доростолските мъченици, който ще се чества в третата неделя след Петдесетница, след празника Неделя на Всички български светии.

Неврокопският митрополит Серафим освети новия храм "Вси светии" край хижа "Яворов" в Пирин

Автор: 
Емил Михайлов, БТА

Неврокопският митрополит Серафим освети днес, 02 юли 2016 г. новоизградения параклис "Вси светии", изграден високо в Пирин планина в съседство с хижа "Яворов". За пръв път отекна камбаната на красивия храм, построен в това приказно кътче в сърцето на планината изцяло с дарения на боголюбиви и родолюбиви хора. Тях владиката първи поздрави след празничното богослужение, като пожела здраве и божия закрила и подкрепата на всички светии за всички.

Източник: 
БТА, БНР