Из живота на Църквата

"Божия дом, който е църква на живия Бог, стълб и крепило на истината" (1 Тимотей 3:15)

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ЕСЕ, ПОСВЕТЕН НА БИБЛИЯТА, „ВЕЧНАТА КНИГА И НИЕ“

Автор: 
Пламен Сивов

 

„…словото Божие е живо и действено и е по-остро от всеки двуостър меч: то прониква до раздяла на душа и дух, на стави и мозък, и преценява помисли и намерения сърдечни.” (Евреи 4:12)

Видински митрополит ДОМЕТИАН: Благодарен съм Богу за великите Му милости и щедрости към мене - интервю

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

„Бог е толкова милостив към мое смирение! Не знам с какво съм го заслужил” – очите на един от най-достойните личности, които познавам, се напълниха със сълзи при тези думи. Не ми подобава на мене да му припомням, че Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат; върху онези, които съзнават своето недостойнство, Той излива щедрите Си дарования и скромните прославя. Но си го помислих.

Беседа “Лозата и виното в света на Библията”, на 25 януари 2017 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

Виното е радост за сърцето и утеха за душата, кога се употребява умерено и навреме... На гощавка при вино не укорявай ближния и го не унижавай във време на веселието му" (Сир. 31:33, 36)

През 2017-а година новият цикъл беседи „Библейски образи и символи" - част от поредицата „Книгата на книгите", продължава с тема, посветена на виното и лозата в Библията.

Източник: 
Православие.БГ

В столичния храм "Св. София" ще бъде представена нова книга с проповеди на Руския патриарх Кирил

Сборникът с великопостни проповеди „ТАЙНАТА НА ПОКАЯНИЕТО” на Патриарх Московски и на цяла Русия КИРИЛ излезе на български език. Книгата се издава от Руското подворие в София по повод 70-годишнината на Негово Светейшество патриарх Кирил. Преводът от руското издание е на иконом Йоан Карамихалев от столичния храм „Света София”.

Колкото повече ни е поверено като възможности, толкова по-голям дълг носим и отговорност - Интервю с Александра Карамихалева

Автор: 
Интервюто взе: Николина Кадийска, „Βουλγαρία σήμερα”

Г-жа Александра Карамихалева е богослов, с многогодишен опит в църковните медии.

Източник: 
„Βουλγαρία σήμερα” – вестник за българите в Гърция

Дискусия “Въпросът за извънземния разум – християнският поглед”, на 31 октомври 2016 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

Всяка година в медийното пространство излизат публикации в подкрепа на хипотезата за съществуването на извънземни цивилизации. Някои от тях идват от френетични любители на историите за НЛО, както и от други източници със съмнителна достоверност, но има и други, чиито източници предизвикват доверие. Такава бе прогнозата от 2015 г. на Елън Стофън, главен изследовател на НАСА, че човечеството ще намери извънземен живот в следващите 10-20 години.

Източник: 
Православие.БГ

Покана за поклонническо пътуване в България и Гърция

Автор: 
Митко Иванов

Балканският православен младежки съюз организира от 27.10.2016 до 30.10.2016 поклонническо пътуване, в което ще се включат православни младежи от България, Румъния, Албания, Сърбия и Гърция.

17-годишен младеж призовава връстниците си: Елате в Духовната Семинария в Пловдив!

Автор: 
Александър Иванов - Максенций

Църквата няма кадри, които да я крепят, затова, драги, се обръщам към Вас.

Тази година има много малко кандидати за семинарията. От година на година тя увяхва, тъй като младежта не се ползва от нея. А тя, семинарията, за какво служи и има ли нещо полезно, което можем да извлечем за пет години от нея? Нека разгледаме какво беше в моя случай.

Източник: 
вwww.hristiqni.com

СЛОВО, ПРОИЗНЕСЕНО ПРИ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА СБОРНИКА ”ПЕТДЕСЕТ ИЗБРАНИ ПРОПОВЕДИ НА МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН (AЛФЕЕВ) ПО СЛУЧАЙ ПЕТДЕСЕТГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО МУ"

Автор: 
Протойерей Йоан КАРАМИХАЛЕВ

Ваши Високопреосвещенства, Ваши Високопреподобия, Ваше Превъзходителство, драги отци, братя и сестри!

Представяне на сборник с „Петдесет избрани проповеди на митрополит Иларион Алфеев по случай 50-годишнината от рождението му”

Сборник с „Петдесет избрани проповеди на митрополит Иларион (Алфеев) по случай 50-годишнината от рождението му” излезе от печат. Книгата ще бъде представена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Негово Високопреподобие архимандрит Филип - представител на Московския и на цяла Русия патриарх в София и съставителя и преводач на изданието протойерей Йоан Карамихалев.