Православието по света

"Всички вие сте братя" (Матей 23:8)

ПРАВОСЛАВНИ КАУБОИ

Автор: 
Ирена Морган

Ама как така „православни каубои“? Вие сигурно си казвате: „Ние, православните, живеем в Източна Европа, а каубоите са някаква отживелица, която някога я е имало в Америка.“ Да, ама не.Православните каубои съществуват и те живеят в град Алпайн, щата Тексас, и се черкуват в православната църква „Св. Йона митрополит Московски“.

АЛБАНИЯ, КОЯТО НЕ ПОЗНАВАМЕ - част 5

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

Беше привечер. Денят бавно се приближаваше към своя край, а ние по стръмния планински път със завои, надвиснали над пропастта ­- към чудото на XVII-XVIII в. Москопойе -­ днешния му наследник село Воскопойе.

АЛБАНИЯ, КОЯТО НЕ ПОЗНАВАМЕ - част 4

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

По правило всички църкви в Албания, с изключение на новоизградените през последните години, са със зейнали дупки по иконостаса като избодени очи, а липсващите икони, както и тези от централната част на храма са събрани в няколко музейни сбирки, като националния исторически музей в Тирана и музея на иконата в Корча, където се съхраняват десетки хиляди икони от цяла Албания.

АЛБАНИЯ, КОЯТО НЕ ПОЗНАВАМЕ - част 3

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

В полумрака на отиващия си ден Гирокастро, с накацали по склона на планината каменни къщи, сгушени под покривите си от каменни плочи, на пръв поглед е като неравна сива скала. Едва свивайки от главния път и тръгвайки нагоре, започваш да различаваш сгушените една над друга сгради. Спираме в самото начало на Стария град и пред очите ни плъзва като огромна змия главната улица, покрита със сив калдъръм и ромбоидни шарки по средата.

АЛБАНИЯ, КОЯТО НЕ ПОЗНАВАМЕ - част 2

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

На изток високи труднодостъпни планини сякаш отделят Албания от останалите страни на Балканския полуостров, като прибавим и езика, не приличащ на никой друг, и тоталната изолация на страната при Енвер Ходжа, албанците изненадват с дружелюбност, отзивчивост, гостоприемство... Веднага търсят език, на който могат да общуват с теб, проявяват интерес да научат нещо на родния ти език и за страната ти.

АЛБАНИЯ, КОЯТО НЕ ПОЗНАВАМЕ - част 1

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

Каква е представата ви за Албания? Изостанала, изолирана, ислямска, враждебна... или бързо модернизираща се, с красива почти девствена природа и динамичен, предприемчив и гостоприемен народ...? Каквато и да е представата ви за Албания, едва ли я свързвате с Православието и вероятно това ще е последното място, за което ще се сетите, ако тръгнете на поклонническо пътуване. Очаквате да видите там бункери и джамии, но не и православни храмове. Но истината се оказва друга.

Русенският митрополит Наум гостува на Гюргевския епископ Амвросий в Румъния

Автор: 
свещ. Кирил Синев, 23 ноември 2015

На 22 ноември 2015 г., по покана на Гюргевския епископ Амвросий, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум възглави св. Литургия в катедралния храм „Успение Богородично" в Гюргево. Българският архиерей се придружаваше от свещ. Кирил Синев (храм „Св. Възнесение", Русе), дякон Недялко Димитров и дякон Орлин Янчев.

Източник: 
Русенска митрополия

Българско участие в Международната конференция по патристика в Оксфорд

От 10 до 14 август 2015 в Оксфорд се провежда 17-ата Международна конференция по патристика. Най-големият и авторитетен академичен форум в света, посветен на патристиката, тази година събира около 1000 делегати от Европа, Северна Америка, Африка и Австралия.

Източник: 
Православие.БГ

Необикновеният живот на един изповедник, който говори езика на Иисус от Назарет

Автор: 
Ека Абашидзе, 03 юли 2015

36-годишният дякон отец Серафим по етнос е асириец, а родния му език е арамейски. Дяконът е водил обикновен живот до 24 годишна възраст, тренирал борба и бил завеждащ охраната на член на правителството в Украйна. Но определени събития, които се случват в живота му го карат да облече свещеническото расо. Католикос-патриархът на цяла Грузия Илия ІІ узнал за неговата съдба и го представил на асирийците, живеещи в Грузия, като изповедник на всички асирийци.

Източник: 
Грузински дневник (GeorgianJournal.ge)

Руски свещеник се чувства по-близо до Бог в тишината на Антарктида

Автор: 
Luis Andres Henao, снимки: Natacha Pisarenko (Associated Press), 06 март 2015

Един руски православен свещеник прекарва четири години, водейки службите в малка дървена постройка на остров Кинг Джордж, край бреговете на Антарктида.

Източник: 
DailyMail.co.uk, The Telegraph, Yahoo.com, Превод: Владислав Трифонов