Историческо събитие - две Църкви обединиха усилия по канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев)

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

Съвместна комисия от духовници и богослови на Руската и Българската православни църкви заседава на 3 и 4 декември 2015 г. в София във връзка със започнатата от Руската православна църква процедура по канонизацията на Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) - 1881-1950. Смесената комисия бе свикана по предложение на Руската патриаршия, отправено към Българската патриаршия през май месец 2015 г. Съставът й бе определен съответно с решение и на Светия Синод на БПЦ от 25 септември 2015 г. и на Св. Синод на РПЦ от 22 октомври 2015 г.

В състава на комисията влизат от българска страна: Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, протойерей Теодор Стойчев от храм „Св. Атанасий”, гр. Варна, доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, доц. д-р Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, доц. д-р Стефан Стефанов от катедра „Теология” на Шуменския университет. От руска страна: Троицки епископ Панкратий - председател на Синодалната комисия за канонизация на светии; архимандрит Филип (Василцев) - предстоятел на Руското подворие в София, прот. Владимир Воробьов - ректор на Православния хуманитарен университет „Св. Тихон“ и секретар на синодалната комисия по канонизацията на светиите; игумен Дамаскин (Орловски) - член на комисията (по здравословни причини той не участва в заседанията в София); прот. Игор Якимчук - секретар на Отдела за външно-църковни връзки по междуправославните отношения; доц. Андрей Кострюков от Научно-изследователския отдел по най-нова история на РПЦ и Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет. Съпредседатели на съвместната комисия са Волоколамският митрополит Иларион - председател на Отдела за външно-църковни връзки на РПЦ, и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) е един от най-видните духовници на нашето време. Архиерей на Руската православна църква, чието архиерейско служение почти изцяло преминава в България. Той идва от Русия в България, обгрижва духовно като грижовен архипастир както руските емигранти, така и множество българи, в това число и духовници.Автор на безценни богословски трудове и проповеди, както и на акатист на свети Йоан Рилски Чудотворец, когото нарича „слава и красота на Българската църква“. На 26 февруари 1950 г. - празника Тържество на Православието - владиката завършва земния си път. Погребан е в криптата под олтара на руския храм-подворие „Св. Николай Чудотворец“ в София.

 

Още приживе по неговите молитви се случват много чудеса, а след кончината му нескончаем поток от хора идват при гроба му, молят се, пишат му писма и свидетелстват, че той помага във всякакви случаи – особено при тежки житейски ситуации и болести. Стотици страдащи намират утешение и изцеление след искрена молитва на неговия гроб. За вярващите в България светостта на архиепископ Серафим е безспорна.

 

През 2014 г. Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София отправи призив към българския народ да се изпратят свидетелства за благодатната помощ на архиепископ Серафим (Соболев). Руската православна църква започна процедура по канонизацията на владика Серафим. Събраните свидетелства за чудотворството, живота и трудовете на архиепископ Серафим бяха подробно изследвани и обсъдени първо в Комисията по канонизация при Руската православна църква, а впоследствие и от Светия Синод на РПЦ. След като бе установено, че са налице нужните основания за канонизацията, за първи път в историята на РПЦ бе отправено предложение за свикване на съвместна комисия, която да съгласува вижданията по въпроса на двете сестри поместни православни църкви – Руската и Българската.

 

Първото заседание на комисията се състоя на 3 декември в храма-подворие „Св. Николай Мирликийски”, където се намира гробът на обичания и почитан и в България, и в Русия владика Серафим, а заключителното заседание се проведе на 4 декември в Синодната палата на Българската православна църква.

 

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично прие членовете на съвместната комисия и благослови тяхната високоотговорна работа, чиито резултати с трепет очаква църковното изпълнение на двете сестри поместни православни църкви – Руската и Българската. Светейшият патриарх изтъкна факта, че за първи път в историята две православни църкви съвместно обмислят, обсъждат и подготвят канонизацията на Божий угодник. Предстоятелят на БПЦ изрази надежда, че процесът по канонизацията на архиепископ Серафим ще бъде доведена в скоро време до успешен край и „ще се възрадват и утешат духовно всички, които дълбоко почитат владика Серафим и в молитва прибягват към неговата помощ”; че прославлението му „още повече ще усили и укрепи почитта към този духовен старец на нашето време и връзките между нашите две църкви и народите ни”.

 

По време на заседанията са били изслушани доклади за жизнения път на архиепископ Серафим, неговото църковно служение, богословските му трудове, както и за почитанието към Божия угодник в България и Русия и многобройните чудеса станали по неговото молитвено застъпничество пред Бога – приживе и след блажената му кончина.

След като е припомнено, че още под председателството на патриарх Максим Св. Синод на БПЦ е взел решение, че тъй като владика Серафим е клирик на РПЦ, решението за неговата канонизация трябва да се предостави на Руската църква, на заседанието на смесената комисия е докладвано за процеса на изследване на възможността и основанията за неговата канонизация, проведен от Руската православна църква и за резултатите от това изследване.

 

Въпросът за канонизацията на владика Серафим е повдигнат още през 2007 г., но тогава комисията по канонизациите при Св. Синод на РПЦ е решила, че събраните материали не са достатъчно изчерпателни. През настоящата 2015 г. Руското подворие в София отново е внесло материали в комисията и всички пропуски, които тя е установила през 2007 г. този път са били попълнени: съставено е систематическо жизнеописание на архиепископ Серафим, установено е, че владиката не е бил свързан с МГБ СССР (Министерство государственной безопасности СССР), изследвани са богословските трудове на архиерея и е констатирано, че той никога не е отстъпвал от истините на св. Православие и мъжествено е отстоявал чистотата на вярата пред всякакви отклонения. Комисията по канонизацията е разгледала и събраните свидетелства за чудеса, като особено внимание са отделили на тези, които са били потвърдени с официални документи. С почти пълно единодушие Комисията по канонизациите при РПЦ е констатирала, че няма пречки за канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев).

 

В своето изказване пред Смесената комисия митрополит Йоан е изтъкнал, че прославлението на владика Серафим е събитие, което целият български народ очаква, а на своето заседание през настоящата зимна сесия митрополитите от Светия Синод на БПЦ са изразили надежда, че канонизацията му ще стане в най-скоро време.

 

В хода на заседанията на смесената комисията са обсъдени и такива въпроси, катоотношението на владика Серафим с властите в България и старостилния разкол в БПЦ. Проучванията са установили, че няма документи и сведения за сътрудничество на архиепископ Серафим на българските служби за национална сигурност, а приживе на владика Серафим разкол в БПЦ не е имало.

 

По време на обсъжданията членовете на Смесената комисия са стигнали до заключението, че:

Паметта на владика Серафим трябва да се чества в деня на неговата блажена кончина – 26 февруари по нов стил;

След прославлението мощите следва да останат в Руската църква „Св. Николай”, където се покоят и сега;

Като основа за иконописното му изображение може да послужи изписаното от монахиня Магдалина в криптата на храма;

Трябва да бъде съставено богослужебно последование.

Членовете на комисията са се обединили върху следния титул на светителя - „свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец”.

 

Комисията е заключила, че след като двете страни докладват съответно пред Св. Синод на РПЦ и Св. Синод на БПЦ за резултатите от заседанията й, съгласно реда за канонизация на светии в РПЦ, окончателното решение за причисляването на архиепископ Серафим към лика на светиите може да вземе Архиерейският събор на РПЦ, който ще заседава през януари 2016 г. На него предвид спецификата на въпроса, е възможно да присъстват и представители на Българската православна църква. БПЦ ще се присъедини към решението на Архиерейския събор на РПЦ едва след разглеждане на въпроса за причисляване на владика Серафим към лика на светиите с решение на Св. Синод на БПЦ в пълен състав, тъй като това е органът, който взима решения за канонизациите в Българската православна църква.

 

Едва след положително решение от страна на двете поместни църкви би могло да се пристъпи към съвместно - между Руската и Българската сестри православни църкви - тържествено прославление на архиепископ Серафим, което да стане в града на неговото упокоение – София.

 

В края на заседанията съпредседателите на смесената комисия Волоколамски митрополит Иларион и Варненски и Великопреславски митрополит Йоан подписаха заключителен документ за работата на комисията, който ще бъде представен за разглеждане от синодите на Руската и на Българската православни църкви.

 

За представителите на медиите двамата архиереи дадоха пресконференция в Синодната палата на БПЦ. Те обявиха, че членовете на смесената комисия са стигнали до единодушното заключение: „Не съществуват пречки за прослава на Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) в лика на светците” и отговориха на въпросите на българските и руските журналисти.

 

Програмата на заседанията на смесената българо-руска комисия включваше и Всенощно бдение в руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски” на 3 декември, оглавено от преосвещения Белоградчишки еп. Поликарп – викарий на Видинския митрополит, съборна св. Литургия на 4 декември, в която съслужиха духовниците от състава на смесената комисия и храмовото свещенство, както и панихида на гроба на блаженопочиналия архиепископ Серафим (Соболев) в криптата на храма.

 

Съвместната работа по канонизация на светия на две Поместни православни църкви е прецедент в църковната история. И както Негово Преосвещенство Троицки епископ Панкратий изтъкна след съборната св. Литургия в руския храм: „Това, което се случва сега по Божий промисъл, е историческо събитие, защото две Църкви - БПЦ и РПЦ - се събират, за да канонизират един светец и един светец в лицето на архиепископ Серафим (Соболев) събира две Църкви!”

 

Достоен завършек на събитието бе първото представяне на българска сцена на „Рождественска оратория” на митрополит Иларион (Алфеев) в изпълнение на хора и оркестъра на Софийския театър за опера и балет под ръководството на диригент Велизар Генчев.

 

Авторът митрополит Иларион посвети този концерт на три годишнини, които отбелязваме през настоящата година: 70 години от рождението, 40 години от монашеското пострижение и 30 години от епископската хиротония на светейшия Български патриарх Неофит.

 

В препълнената зала на Операта почетни гости бяха Негово Светейшество патриарх Неофит, Волоколамският митрополит Иларион, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, архиереи и свещенослужители на БПЦ и РПЦ, както и Н.В. Симеон Сакскобургготски със съпругата си.

В своето слово преди концерта митрополит Иларион сърдечно поздрави Предстоятеля на Българската православна църква с годишнините от името на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил и му пожела Божията помощ в високоотговорното патриаршеско служение.