НОВА КНИГА НА РУСКИЯ ПАТРИАРХ КИРИЛ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

Версия за печатВерсия за печат

Новата книга на Руския патриарх Кирил за Православието, пътищата на духовния живот, спасението на човека и служението на Църквата в съвременния свят е вече в ръцете на българските читатели точно в навечерието на неговото посещение в България! Чрез нея можем да опознаем по-добре християнските ръководни принципи, духовни ценности и пастирски виждания за Православието и живота на предстоятеля на най-голямата и влиятелна в света православна църква!

На 26 февруари, деня, в който се отбелязва паметта на новопросиялия Божи угодник свети Серафим, Софийски чудотворец, в Руския културно-информационен център в София се състоя представяне на новия преводачески труд на иконом Йоан Карамихалев от столичния храм „Св. София” – книгата на Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил „Мисли за всеки ден от годината”.

Книгата е издание на Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в София по повод предстоящата визита в България на първойерарха на Руската Православна Църква.

Презентацията на книгата бе открита от архимандрит Филип Василцев, предстоятел на Руското подворие в София. В словото си о. Филип изрази надеждата си, че визитата на Светейшия Патриарх Кирил в България ще допринесе много за укрепване на връзките между двата православни народа и двете сестри-Църкви, а книгата „Мисли за всеки ден от годината” ще даде възможност на вярващите в България да се запознаят с уникалния проповеднически дар на руския Патриарх.

След това с приветствено слово към присъстващите се обърна извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Анатолий Макаров. Според него представяната книга ще помогне на мнозина да намерят отговори на своите въпроси чрез мъдрото пастирско слово на Светейшия Патриарх Кирил.

Накрая бе дадена думата на преводача на книгата иконом Йоан Карамихалев. Запознавайки накратко слушателите със съдържанието на книгата, като отбеляза размаха на плодотворната дейност на руския Патриарх като виден богослов, грижовен архипастир, блестящ проповедник, опитен църковен дипломат и администратор, той акцентира върху словото на Предстоятеля на Руската Православна Църква – „слово с власт (вж. Лк. 4:31), власт духовна, слово, подплатено със светоотеческа мъдрост”. Патриарх Кирил – отбеляза преводачът - „не говори с кухи, заучени фрази и богословски клишета, а разкрива непреходните истини на православната вяра на един достъпен, за хората от ХХI век, език”. Той е истински духовен лидер, даващ пример за безрезервно служение на Бога и Църквата.

На представянето на книгата присъстваха главният секретар на Св. Синод на БПЦ Мелнишкият епископ Герасим, папският нунций в България архиепископ Анселмо Гуидо Пекорари, бившият служебен премиер професор Георги Близнашки, председателят на Форума „България- Русия” г-жа Светлана Шаренкова, свещеници и много миряни.

Източник: 
по материали от руски сайтове