ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА НА СВЕТИ АТАНАСИЙ ВЕЛИКИ

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Архимандрит Агапит (Юрков)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Днес нашата Света Църква почита паметта на един от най-видните свои светии, имащ най-големи заслуги в делото за утвърждаване на християнската истина в борбата с еретическите лъжеучения през IV век – свети Атанасий Александрийски, с пълно основание наричан баща на Православието и Велики.

Свети Атанасий се родил в Александрия, в гръцко семейство в последните години на III век и в младостта си бил свидетел на Диоклетиановото гонение. За изучаване на светските науки, той, по израза на свети Григорий Богослов, употребил „немного време”. Главното си внимание насочил към изучаване на Свещеното Писание, което знаел до тънкост. Според израза на същия светител, той познавал всички свещени книги така, както друг не познава и една от тях.

Благочестивият юноша бил забелязан от Александрийския епископ Александър, който го привлякъл в обкръжението си, ръкоположил го за дякон и го направил свой секретар. Като такъв свети Атанасий съпровождал своя епископ на Първия Вселенски Събор.

През 328 година след смъртта на епископ Александър св. Атанасий, въпреки младостта му, бил избран за епископ на овдовялата Александрийска катедра. По Божия промисъл съдбата на Православието по най-тесен начин се преплита със съдбата на свети Атанасий, проявил се като несъкрушима твърдина на Православието в най-опасния за него период на арианските смутове, когато арианството заплашвало да унищожи Православието със сила и изтъквало себе си като представител на целия Изток. Тъй като свети Атанасий бил най-силният противник и изобличител на арианите, върху него се стоварила цялата им ярост. За своето дълголетно епископско служение свети Атанасий пет пъти бил подложен на гонения.. Той мирно склопил очи в Александрия на 2 май 373 година, преминал тежкия път на непрестанни преследвания и страдания. Да се помолим на чествания сега Атанасий Велики Господ да ни запази от отпадане от истината на Светото Православие и да ни дарувал сили и разум да изучаваме и пазим неизменно това вероучително съкровище, което Бог Троица ни е дарувал чрез нашите далечни по време, но безкрайно близки по дух велики светители и учители, пръв от които по права си остава свети Атанасий. Амин.

Превод със съкращения: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.prepodobnii.org