ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ СИРОПУСТНА

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Сърдечно поздравявам всички вас с днешния неделен ден, Неделя на прошката, с последния неделен ден преди началото на Великия пост!Великият пост се нарича от мнозина подвижници на благочестието духовна пролет. Той съвпада с физическата пролет и едновременно се възприема църковното съзнание като духовна пролет. А какво е пролетта? Пролетта – това е възраждане на живота, това е обновление, това са нови сили. И затова съвсем не е случайно, че главният пролетен празник е Пасхата Господня – също признак, знак, символ на вечния живот.

Влизайки в попрището на Великия пост, да се постараем да простим на всички. Какво е прошката? Ако вие искате прошка от човек, престъпил закона или сторил ви нещо зло и несправедливо, вие с това не оправдавате неговото поведение, а просто преставате да ненавиждате този човек. Той престава да бъде ваш враг и, следователно, със своята прошка вие го предавате на Божия съд. Ето истинският смисъл на опрощаването един на друг на нашите грехове и грешки. Ние прощаваме, ние се отказваме от ненавистта и злопаметността, но ние пък не можем там, на небесата, да зачеркнем човешката неправда; затова ние със своята прошка предаваме обидилите ни в ръцете Божии, та над тях да се извършат и съдът, и милосърдието Божие. Така че нашето християнско отношение към човешките грехове, заблуждения и обиди да не бъде причина за тяхната гибел, но справедливият съд Божи да се извърши над всички, включително над тези, които поемат върху себе си най-тежка отговорност, разширявайки пропастта между братята, изпълвайки я с ненавист, злоба и смърт.

Нека милосърдният Господ да извърши Своя праведен съд над всички нас. А за да не застанем в резултат на този съд от лявата страна на идващия в света Спасител, ние трябва да се каем за своите собствени грехове. Подходи към живота си много дълбок и безпристрастен анализ, запитай се какво е добро и какво лошо, и в никакъв случай не се самооправдавай, примерно: скарах се с този или с онзи, защото не бяха прави. Това е лъжлив аргумент, това е неправилен подход. Нужно е винаги да питате Бога: Господи, а какво сторих неправилно? И ако Господ ни помогне да осъзнаем своята собствена неправда, тогава да се разкаем за тази неправда.

Именно днес, в Неделя на всеопрощението, ние трябва да извършим този подвиг на самоотричане от своите собствени грехове и от своята неправда, да предадем себе си в Божиите ръце най-главното – да простим на тези, които са ни нанесли обида.

Господ да ни помага така да навлезем именно така, а не иначе в попрището на Великия пост, за да спасим душата си и да съдействаме за умножаването на доброто в нашия греховен и често изпадащ в заблуди свят, така че Божията правда да царства и господства и да води след себе си човешкия род. Амин.

 

 

Превод със съкращения: Иконом Йоан Карамихалев


Източник: 
www.patriarchia.ru