ЕДИН ХРИСТИЯНСКИ ПОГЛЕД ВЪРХУ ФИЛМА „ТАЙНАТА” - част 2

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Цветан ДИКОВСКИ

Като цяло християнството е религия на радостта. Но радостта и щастието не от трупането на вещи, а от възможността да придобием Царството небесно. И то не само след физическата ни кончина, но още тук, на земята, защото Царството небесно е вътре в нас, в нашите души и сърца (Лука. 17:20,21). Иначе пътят ни може да бъде доста трънлив и неравен, изпълнен с лишения, оскърбления, падения. „В света скърби ще имате, но дерзайте, Аз победих света...” (Йоан. 16:33). Христос не обещава на последователите Си земно щастие, материално изобилие и безоблачно съществуване. Напротив, учениците Му са гонени, бити, затваряни, отритнати от обществото. Немалко от тях завършват живота си мъченически. Но първите християни не търсят земното щастие и благоденствие. Всички те търсят Божието, Христовото, вечното, това, което е полезно за спасението на техните души.

В противовес на мненията на експертите ще кажа, че знам за доста финансово и материално преуспели хора, но не благодарение на Закона на привличането, а вследствие на кражби, злоупотреби, корупция, пране на пари, укриване на данъци в големи размери и пр. Те, разбира се, един ден ще бъдат изправени пред Божия съд, но днес са между силните на деня и хората им се кланят заради тлъстите банкови сметки.

Някои от експертите, представени във филма „Тайната”, смятат, че като правим антивоенни демонстрации, предизвикваме войни. Буквално, като казваме „не на войната”, ние привличаме война. Това го отнасят и към други световни проблеми, като насилието, наркотиците, глада и пр. Не мога да се съглася с това, както и с мнението, че войните са следствие от негативното мислене на определен брой хора. Зад всяка война стоят предимно икономически интереси на заинтересовани кръгове. Имало е войни на идеологическа и религиозна основа, но и зад тях пак са стояли икономически интереси, борба за власт и надмощие. Като цяло, от векове на планетата ни владее правото на по-силния и по-добре въоръжения.

Експертите от филма едва ли си дават сметка, защото повечето от тях са виждали военни действия основно по телевизията и на кино. Но ние тук десетилетия наред живеехме в страх от нов военен конфликт. Немалка част от детството и юношеските ми години, както и задълженията ми в редовете на въоръжените сили минаха под булото на студената война. Издигахме лозунги „Ние сме за мир!”, крещяхме го по манифестации, пишехме го по тетрадките си. Лепяхме афиши с думата „Мир!”. Рисувахме гълъби с маслиново клонче в човката като символ на мира. И в същото време България, както и другите страни от Източния блок, трупахме смъртоносни оръжия. Държавите зад „желязната завеса” по нищо не ни отстъпваха. В някакъв момент от съвременната история се оказа, че държавен суверенитет било да притежаваш ядрено оръжие. А точно тези, които си го позволиха, в момента са най-голямата заплаха за световния мир. А със средствата, хвърлени за ядрени ракети, атомни подводници, бронирани кораби, самолети, самолетоносачи и други оръжия, вероятно биха могли да бъдат решени глобални световни проблеми, като глада, замърсяването на околната среда, онкологичните заболявания и ред други. Няма как да ме убедят, че за да няма войни по света е достатъчно да крещим: „Мир! Мир! Мир! Искаме мир!!!” Просто всички жители на планетата Земя, трябва да приемат в сърцата си заветите, които ни е завещал Спасителят Христос. А това е много трудно, защото хората обикнаха мрака повече от светлината (Йоан. 3:19).

Във филмовата продукция експертите съветват хората, които искат да внесат промяна в живота си, да медитират. Медитацията е неизменна част от будизма и повечето източни религии. Среща се и в някои западни религиозни учения на източна основа. В контекста на религиозните доктрини тя се разглежда като средство за освобождаване от негативна карма, за енергийно пречистване, за постигане на „духовно просветление” и пр. Със сигурност мога да кажа, че медитация с повтаряне на мантрите „Ом” и „Аум”, е

сигурен начин да повикаш дявола

да ти се качи на главата. Същото е валидно и за други мантри, използвани от „духовни” учения на източна основа. Затова хората, които гледат филма и четат книгата „Тайната”, както и други бестселъри от този род, трябва много да внимават. Ако става въпрос само да си мечтаем за онова, което желаем и да се изпълним с положителни емоции, в това няма нищо лошо. Ако навлезем в дълбините на източните религии, може да се удавим и да изгубим здравия си разум. В интернет могат да бъдат намерени немалко статии на английски и на руски език за негативните последствия от медитацията, но като цяло инструкторите по йога и други практики включващи медитация, дори и да знаят за тях, ще премълчат. Защото ще си изгубят адептите, защото ще им замине репутацията и най-вече, защото ще им съсипе бизнеса. Ако някой ми възрази, че това са единични случаи, бих му отговорил да внимава, той самият да не стане следващата единица. Образовани свещеници и православни богослови също говорят за вредата от медитацията и източните „духовни” практики, но биват обвинявани в нетолерантност, клерикално мракобесие и други от сорта. Според психолози и психиатри се случва медитиращите да чувстват вътрешен дискомфорт, но да го пренебрегват, а техните „учители” да им обясняват, че това е временно и ще премине.

Медитацията се препоръчва по сайтове, вестници и списания за подобряване на паметта, за увеличаване на концентрацията, за постигане на по добри резултати в учението, за овладяване на стреса и пр. Интернет бъка от образователни статии и снимки на усмихнати мъже и жени вглъбени в медитация. Има и немалко книги издадени по темата. Препоръчват я инструкторите на практикуващите бойни изкуства, Рейки, Йога, както и други спортни занимания и „терапевтични” практики. Никой не се съобразява с това, че всеки човек е с различни възможности. Медитацията е противопоказна за хора с психични разстройства и трайни, нелечими душевни заболявания. Освен това, ще добавя, че лично познавам хора, стигнали до психиатър вследствие на занимания с източни практики и медитация. Това е напълно в духа на апостолските думи: Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но няма да бъда аз обладан от нещо(1 Кор. 6:12).

Сигурно немалко от гурутата на позитивнотно мислене си имат своите, ако не финансови, то здравословни, емоционални и семейни проблеми. Разбира се, те няма да ги покажат пред целия свят, а и това не е добро за техния бизнес. Робин Шарма, автор на бестселъра „Монахът, който продаде своето „Ферари”, си бръсне главата, за да не разберат читателите, че е започнал да остарява. Щото в книгите си раздава акъл как хората да запазят здравето и младостта си. Сър Джон Кехоу, когото съм гледал по Българската национална телевизия, също е застарял и от пръв поглед личи, че здравето му не е на висота. И тези двамата не са единствените. Сбръчкани, побелели, оплешивели, скрили посивелите коси под луксозна боя, невротизирани, напълнели и пр., такива са и повечето от експертите, които представят Закона на привличането в едноименния филм. Никой от нас не може да направи един косъм от главата си бял или черен (Мат. 5:36), подчертава Спасителят Христос.

Сигурен съм, че ще могат да бъдат приведени хиляди примери, при които Законът на привличането не е сработил и се е наложила лекарска намеса или болният е починал скоропостижно. Убедително могат да бъдат добавени и примери, при които въпреки положителната настройка, визуализации и прочее, хората не са получили това, за което са бленували. Вероятно, защото Бог е промислил за тях нещо друго, по-добро и по-полезно.

Православието може да представи стотици примери на изцеления вследствие на вярата, молитвата, Божията помощ, действието на чудотворни икони и пр. Но чудесата не са главното и основното в християнството. Тук на първо място са спасението на душата, избавянето от  властта на тъмните сили и придобиването на Царството небесно.

Иначе от филма „Тайната” има какво да се отсее. Да избягваш негативните емоции, които те съсипват и разболяват. Да не мислиш и говориш за болести. Да не занимаваш другите с проблемите си. Да благодариш (на Бога) за всичко духовно и материално, с което те е надарил. Добро и полезно е да вложиш положителни мисли и емоции, за да укрепиш семейните взаимоотношения. Добре е да виждаш положителните черти и качествата на своя партньор, на децата сиСтрува си да покажеш на спътника в живота ти, колко го цениш и обичаш. Полезно и спасително е да проявяваш милосърдие, да помагаш на по-бедните, по-слабите, отритнатите от обществото. Има и други неща, които могат да ни бъдат полезни и всеки може да отсее за себе си. Все пак, скъпи читатели, може да извлечете полза от филма „Тайната”, защото е изпълнен с позитивни послания и има какво да научите от него. Но не подражавайте!

И на първо място, не забравяйте за Бога, за Христос и за това, което Спасителят ни е завещал като принципи за етика и човешки взаимоотношения! Не забравяйте, че макар да сте създадени по Божи образ, извън Църквата няма спасение!

Дали ще получиш нужното повишение в службата, автомобила, новото обзавеждане за кухнята, това не е свързано нито с щастието, нито със спасението. Щастието е състояние, което можеш да имаш независимо от материалните придобивки. Има хора, които живеят в тръстикови жилища, нямат смартфони, нито телевизори, нямат дори ток. При все това, те и техните деца са по-здрави и се чувстват по-щастливи и обичани.

Поне аз смятам, че

не може да има щастие без любов,

но затънали в блатото на материалното, хората са изгубили понятие за любовта. Те и на нея придават облик подходящ за техния плътски и консумативен начин на мислене. А най-точното определение за любов е поместено в посланието на св. апостол Павел (1-во послание до Коринтяни, 13-а глава).

Дали ще просите нужното ви от Бога в молитва, или ще се отдадете на мечтаене, това вие ще изберете сами. Църквата и Библията учат, че начинът е молитвата. При все това, християнството не ти забранява да се усамотиш и да си мечтаеш за нещата, които искаш да получиш. Християнството не те ограничава да разглеждаш каталози и уеб-сайтове с нещата, които желаеш. Християнството не отхвърля съществуването на определени принципи и закономерности, един от които е Законът за привличането. Хубаво е и ако наистина получиш желаното – примерно нужна сума пари за лечение, по-добра заплата, по-хубава и добре платена работа.  Учението на Църквата не отрича това.

Като цяло

Бог не забранява на хората да бъдат богати.

В Библията са представени примери от Стария Завет, в които библейските патриарси и десетки други са били заможни, имали са големи стада добитък, известен ресурс от сребро и други скъпоценни метали. Имали са и подчинени хора – слуги и роби, които са работели за тях. След настаняването на юдеите в Ханаан също има немалко хора, които владеят големи площи ниви и лозя, живеят при висок за времето си стандарт. Между заможните са първите царе на Израил – Саул и Давид. Някои от апостолите също са имали семейна собственост – безпалубни риболовни кораби и прилежащ инвентар, с които са се препитавали. Владеенето на определени занаяти също се е смятало за добро положение в обществото. По онова време критериите за богатство, кариера и престиж са били по-различни от съвременните. Имало е и християни, които са били финансово преуспели, на високи длъжности в Римската империя, земевладелци, предприемачи и др. Те често са подпомагали материално по-бедните и малоимотните си събратя. Ако и на определени места Спасителят да съветва Своите последователи да раздадат имотите си (вж. Марк 10:21,22), не всички са го направили. И то не защото са нямали вяра. И тогава времената са били тежки и несигурни, а римският гнет ги е правел още по-тежки.

Християнството не отхвърля материалното благополучие. То по-скоро цели да предпази хората от привързване към земното, преходното, плътското, греховното. Защото, където е съкровището ни, там е и сърцето ни (вж. Мат. 6:21). И ако сърцето ни е привързано към автомобила, мебелите, парцалките и луксозните джундурии, дали това няма да провали спасението на душите ни?!

След като за пореден път изгледах филма „Тайната” и започнах да пиша този материал, се сетих за една кратка, но много съдържателна молитва. С нея смятам и да завърша: „Доброто, Господи, дай ни го, дори да не сме го искали, а злото отдалечи от нас, дори да сме се молили за него!“ Благодаря ви, че прочетохте статията ми!