Амвон

ПРИТЧАТА ЗА БОГАТАША И ЛАЗАР

Автор: 
Йерей Вячеслав Завальний

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Скъпи братя и сестри, ние току що чухме с вас историята за богаташа и Лазар. История, която, на пръв поглед, подкупва със своята очевидна простота.

Източник: 
www.church-graphics.livejournal.com

ЗА ВЪЗКРЕСЯВАНЕТО СИНА НА НАИНСКАТА ВДОВИЦА

Автор: 
Архиепископ Варсонофий (Винниченко)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Господ, обръщайки се към наинската вдовица, утешавайки я, казва: „Не плачи”. Тези думи ние често произнасяме, утешавайки човека в неговите скърби. В нашия свят, който е пълен с неприятности, раздори, всевъзможни кризи, ние също се поддържаме един друг, казвайки: „Не се разстройвай, не плачи”. Днес Иисус Христос, Който е Творец на Вселената, Сътворител на човека, утешава наинската вдовица, възкресявайки нейния единствен син.

Източник: 
www.lavra.ua

КАК ДА ЗАОБИЧАМЕ ВРАГА

Автор: 
Митрополит Амвросий (Ермаков)

В Евангелието се съдържа, може би, една от най-трудните за изпълнение заповеди, дадени от Христос: „обичайте враговете си, и правете добро, и назаем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма, и ще бъдете синове на Всевишния; защото Той е благ и към неблагодарните, и към злите” (Лк 6:35).

Източник: 
www.tvereparhia.ru

ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Автор: 
Митрополит Евгений (Решетников)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Днес Църквата прославя Пресвета Богородица. Чудното явяване на Царицата Небесна станало в средата на X век в Константинопол. Във Влахернския храм, който бил препълнен с молещи се, се извършвала усилена молитва, защото Константинопол бил обсаден от сарацините.

Източник: 
www.puhtitsa.ee

ПРОПОВЕД ВЪРХУ ЕВАНГЕЛСКИЯ РАЗКАЗ ЗА ЧУДЕСНИЯ УЛОВ НА РИБА

Автор: 
Протоиерей Андрей Фьодоров

В името на Отца и Сина и Светия Дух! В неделя на Божествената Литургия се чете евангелското повествование за чудесния улов на риба (Лк.5:1-11). Сякаш виждаме Господ Иисус Христос, проповядващ от лодката, хората, тълпящи се на брега, желаейки да чуят словото Му, рибарите, уморени и, разбира се, унили от неуспешния риболов.

Източник: 
www.bogorodsk-blago.ru

ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА НА СВ. МЧЦИ ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮЛБОВ ИШ МАЙКА ИМ СОФИЯ

Автор: 
Игумен Леонтий (Козлов)

Днес ние почитаме паметта на светите млади девици-мъченици Вяра, Надежда и Любов, които под мъдрото ръководство на майка си София донесли докрай кръста на вярност към Христа и се сподобили с вечна слава в Неговите небесни чертози. Нека поразмишляваме за тези християнски добродетели, в чест на които те били наречени.

Източник: 
www.rusdm.ru

ПРОПОВЕД НА ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА КРЪСТА ГОСПОДЕН

Автор: 
Протоиерей Генадий Героев

Източник: 
www.hram-ioanna-voina.ru

НЕДЕЛЯ ПРЕДИ ВЪЗДВИЖЕНИЕ

Автор: 
Протоиерей Кирил Сильченок

В неделя преди Въздвижение ние слушаме словото Христово, възвестяващо ни тайната на Кръста. „Никой не е възлязъл на небето, освен слезлия от небето Син Човеческий, Който пребъдва на небето”, казва Господ. Христос слязъл от небесата, за да ни възвести истината Божия. За да донесе на земята тази любов Божия към човека, която била явена в Предвечния Съвет и да ни възнесе с тази любов на небето.

Източник: 
www.pareizticiba.lv

ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Автор: 
Митрополит Митрофан (Никитин)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Скъпи братя и сестри, поздравявам ви с празника Рождество на Пресветата Владичица наша Богородица и Приснодева Мария. Ние чухме историята за нейното раждане, историята на Нейните родители – праведните Йоаким и Анна и за нас е съвършено очевидно, че още преди да се роди Дева Мария, Тя била особена избраница Божия, предназначена да стане Майка на Спасителя, нашия Господ Иисус Христос.

Източник: 
www.gorlovka-eparhia.com.ua

ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ 12-ТА СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА – ЗА БОГАТИЯ ЮНОША

Автор: 
Йерей Андрей Якушев

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Скъпи братя и сестри, днес Евангелието ни привежда за пример разговора на един юноша с Иисус Христос. За какво се обърнал юношата към Иисус Христос? Той попитал: „Какво е необходимо да сторя, за да наследя живот вечен?” И Господ Иисус Христос отговаря: „Спазвай заповедите”.

Източник: 
www.iakovlevskoe.ru