Начало

« Август 2017  
SuMoTuWeThFrSa
1
2
3
4
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Заглавие: Успение на Пресвета Богородица
« Август 2017  
SuMoTuWeThFrSa
1
2
3
4
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

В молитвите непочиващата Богородица и в застъпничеството неизменно упование,  гробът и умирането не я задържаха, защото, като майка на Живота, се представи на Живота, Всесилият се в приснодевствената й утроба.

ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Автор: 
Епископ Антоний (Азизов)

Скъпи  братя и сестри, днес Църквата възпоменава Успението на Пресветата Владичица наша Богородица. Днес аз искам да обърна вашето внимание върху това каква била  Божията Майка. Както говори преданието, тя и външно, и вътрешно била много цялостен Човек. В говора й винаги имало тихост, никога от устата й не излизал никакъв укор, никаква гневна дума. С целия си образ те излъчвала покой, мир, тишина и радост. Всичко в нея говорело за пречистата й душа.

ИЗЦЕЛЯВАНЕТО НА БЕСНОВАТИЯ ОТРОК

Автор: 
Протойерей Евгений Кляхин

Евангелският откъс, който ние четохме и слушахме днес, следва веднага след разказа за  Преображение Господне. И не може да не ни порази болезненият, страшният контраст между тези два свята.

Източник: 
www.duhpage.sed.lg.ua

СЛОВО НА ПРАЗНИКА ПРЕОБРАЖЕНИЕ НА ГОСПОДА БОГА И НАШ СПАСИТЕЛ ИИСУС ХРИСТОС

Автор: 
Митрополит Меркурий (Иванов)

Сърдечно поздравявам всички вас с празника Преображение Господне. Самото название  на празника говори, че нещо се е изменило в човешкия живот. Когато четем Евангелието, тогава разбираме, че това изменение е преображение, нашият Господ и Спасител се явил на своите ученици-апостоли на Таворската планина. В човешката природа Той открил своята Божествена слава и апостолите, които се молили на върха заедно с Господа, се сподобили с това дивно видение как човешката плът придобива Божествени очертания.

Източник: 
www.rostoveparhia.ru

ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ ОСМА СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА

Автор: 
Протойерей Олег Шабалин

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Ние винаги, братя и сестри, четем в светото Евангелие за земния живот и делата на нашия Спасителя.  И, разбира се, твърде много се удивляваме: на Неговата любов, милосърдие и търпение. Трудно ни е да разберем – как Човек може да източва от себе си толкова любов? Но ние  знаем, че Христос – това е Източник, Който никога не пресъхва и от Него винаги се излива безкрайно множество благодатна любов към всички хора.

Източник: 
Източник: www.tagilsergia.ru

СЛОВО НА ПРАЗНИКА НА СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ПАНТЕЛЕЙМОН

Автор: 
Йеромонах Ефрем (Просянок)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Сърдечно поздравявам всички вас, скъпи братя и сестри с празника на свети великомъченика и целителя Пантелеймон, един от многочислените светии, които особено се почитат в Православната Църква.

СЛОВО В НЕДЕЛЯ СЕДМА СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА

Автор: 
Митрополит Меркурий (Иванов)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Днес на Божествената литургия ние чухме евангелското повествование на свети апостол Матей за изцеляването от Господа в град Капернаум на двама слепци. Това се предшествало от още няколко чудеса: изцелението на бесноватия юноша, на кръвотечивата жена, възкресяването на дъщерята на Иаир. Безусловно, вестта на тези толкова ярки чудеса, особено в неголемия търговски град Капернаум, започнала да се предава от уста на уста.

Източник: 
www.rostoveparhia.ru

СЛОВО НА ПРАЗНИКА НА ПРОРОКА БОЖИ ИЛИЯ

Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

Днес е празникът на светия Божи пророк Илия. Пророк Илия бил велик и страшен предвестник на Божията воля и на Божията правда, той през целия си живот предпазвал своя народ от езическата съблазън и се борил с езическата лъжовна вяра със силата на своята молитва, със силата на своето слово и с чудодействена сила.

Източник: 
www.patriarchia.ru

ДА ИЗПОВЯДВАМЕ ВЯРАТА НА СВЕТИТЕ ОТЦИ (слово в Неделя на светите Отци от 6-те Вселенски събори)

Автор: 
Протойерей Александър Шаргунов

Днес Църквата отбелязва паметта на светите отци от шесте Вселенски събори. Шестте Вселенски събори са утвърждаване на вярата на Църквата, която ние изповядваме. Всичко имало седем Вселенски събори. Седмият бил свикан за осъждане на еретиците, непочитащи светите икони. Този събор е сякаш като печат на всички останали събори.

Източник: 
www.ruskline.ru