Начало

« Април 2017  
SuMoTuWeThFrSa
1
2
3
5
6
7
9
10
11
12
13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Заглавие: Възкресение Христово
« Април 2017  
SuMoTuWeThFrSa
1
2
3
5
6
7
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

„Обикнете ближния! И дверите на радостта ще се отворят за вас и Възкръсналият Христос ще посрещне вашата възкръснала в любовта душа. И това е всичко! Толкова малко очаква от нас Господ! В това е нашият рай! Това е нашето Възкресение! Обикнете любовта и ще бъдете живи чрез Възкръсналия в страданията на любовта Спасител!” Схиархимандрит Виталий Сидоренко

ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ ВТОРА СЛЕД ПАСХА, НА АПОСТОЛ ТОМА

Автор: 
Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил

Днес е първата неделя след Пасха, която в църковния устав се нарича по гръцки Антипасха. Предлогът „анти” в дадения случай обозначава не противопоставяне, а последващото събитие: Антипасха е неделята след Пасха, когато ние възпоменаваме явяването на Господа и Спасителя на учениците и Неговата среща с апостол Тома.

Източник: 
www.patriarchia

ПРОПОВЕД В ПЕТЪК НА СВЕТЛАТА СЕДМИЦА

Автор: 
Митрополит Киевски Владимир (Сабодан)

Христос воскресе! Само преди няколко дни светата Църква ни зовеше, братя и сестри, на Голгота, където страдал и бил разпнат Агнецът Божи, взел върху Си греховете на целия свят. Ние съзерцавахме Неговите мъки, слушахме как обругавали Неговата свята невинност. Видяхме там и Светата Дева, тежко наранена от страданията на възлюбления Син. И мнозина от нас страдаха с нейното страдание, опечалиха се с нейната печал.

Източник: 
www.kotovsk-istok.com.ua

СЛОВО СЛЕД ПАСХАЛНАТА ВЕЛИКА ВЕЧЕРНЯ

Автор: 
Московски и на цяла Русия патриарх Кирил

Досточтими отци, братя и сестри! Сърдечно поздравявам всички вас със спасителния за света празник на Христовото Възкресение. Христос Воскресе! Когато ние говорим, че Христос със Своето Възкресение опразнил смъртта, това не е фигура на речта, това не е образ, въпреки че казаното влиза в противоречие с нашия опит.

Източник: 
www.patriarchia.ru

СЛОВО ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА ПАСХАЛНИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ

Автор: 
Митрополит Меркурий (Иванов)

Всечестни отци, братя и сестри, Христос Воскресе! Житейската мъдрост ни говори, че животът – това е движение. Действително, докато човек е жив – той през цялото  време се движи нанякъде: някой се опитва да усвои звездните пространства, някой  – да устрои нов светопорядък на земята, някой се  суети заради своето семейство и благополучие, а някой  просто се движи в кръг с капаци на очите, изпълнявайки непривлекателна работа. И така, какво е животът?

Източник: 
www.rostoveparhia.ru

СЛОВО НА ВЕЛИКА СЪБОТА

Автор: 
Митрополит Меркурий (Иванов)

Всечестни отци, братя и сестри, приветствам всички вас с деня на Велика събота, която се нарича Събота Преблагословена. В нея Господ, заспал, ще възкръсне тридневен.

Източник: 
www.rostoveparhia.ru

СЛОВО НА ЧИНА ПОГРЕБЕНИЕ НА НАШИЯ ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС

Автор: 
Митрополит Иларион (Алфеев)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Ние чухме как нашият Господ Иисус Христос много пъти предсказвал Своята смърт и Своето възкресение.

Източник: 
www.mospat.ru

СЛОВО НА ВЕЧЕРНЯТА НА ВЕЛИКИ ПЕТЪК С ИЗНАСЯНЕ НА СВЕТАТА ПЛАЩАНИЦА

Автор: 
Митрополит Иларион (Алфеев)

В имeто на Отца и Сина и Светия Дух! На Велики петък, когато извършваме чина на Погребението на Спасителя, към вечернята, която е установена в този ден, ние присъединяваме четенето на канона „Плач на Пресвета Богородица” – творение на свети Симеон Логотет.

Източник: 
www.mospat.ru

СЛОВО НА УТРЕНЯТА НА ВЕЛИКИ ПЕТЪК С ЧЕТЕНЕ НА 12-ТЕ ЕВАНГЕЛИЯ

Автор: 
Митрополит Иларион (Алфеев)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Ние чухме днес дванадесетте евангелски откъса, посветени на страданията и смъртта на Кръста на нашия Господ Иисус Христос. Това повествование е дошло до нас благодарение на четирите евангелиста – Матей, Марк, Лука и Иоан.

Източник: 
www.mospat.ru