Бе представена новата книга „СУЕВЕРИЯ СРЕД ДНЕШНИТЕ ХРИСТИЯНИ“ + аудиозапис

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Александра Карамихалева

На 1 юни (петък) в Енорийския център "Св. Горазд" към храм "Св. Седмочисленици" бе представена новата книга на йеромонасите Висарион (Зографски) и Йоан (Филипов) - "Суеверието на днешните християни". За представянето на интригуващата книга се бяха събрали младежите при енорийския сайт „Православна младеж” на храм „Св. София” и много гости от цяла София. На събитието присъства Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир, братя на Заграфската обител и софийски свещенослужители. Залата се оказа тясна, за да побере всички желаещи да вземат участие в срещата и мнозина останаха във фоайето при отворени врати.

След кратко представяне от г-жа Валентина Кантарджиева, ръководител на енорийския център, на йером. Висарион започна представянето на книгата. Най-напред той даде отговор на въпроса защо се заема отново с негативна тема, като изложи своето разбиране, основаващо се на евангелските думи: „Здравите нямат нужда от лекар, а болните”. В своето изложение авторът обясни етимологията на думата „суеверие”, какво трябва да разбираме под „суеверие”, произхода на някои от суеверията и какви са опасностите от такава погрешна насока на нашата вяра, надежда и упование. Той изтъкна, че ние сме дотолкова далече от суеверието, от „суетната, празната вяра”, доколкото близо сме до Бога и пребъдваме в Неговата благодат.

Говорейки колко разпространени сред народа са суеверните практики и вярвания, йеромонах Висарион даде два примера за погрешността и изменчивостта на масовото съзнание - поклонението на избрания израилски народ пред идола на телеца, докато пророк Моисей разговаря с Бога на планината Синай, а в новозаветно време бързината, с която потомците Авраамови заменят „Осанна”, с което посрещат Господ Иисус Христос, с „Разпни го”. Като коректив доколко нашата вяра е истинската Христова вяра, отец Висарион даде вярата предадена ни от боговдъхновените писатели на Свещеното Писание и светите отци на Църквата, разяснили това учение и подчерта, че истинската вяра ни води към вечността и ни оживотворява, а суетната бавно, но сигурно ни води в погрешна посока и духовна смърт.

Що се отнася до това защо суеверията са така разпространени и популярни, отец Висарион изтъкна, че тези практики и вярвания обещават бързо и лесно разрешаване на проблемите на хората, без да изискват от тях усилия за лично преобразяване, лична нравствена борба, очистване от страстите и живот в съгласие с Христовите заповеди.

Представяйки книгата и някои от най-често разпространени сред християните и невъцърковените хора суеверия, отец Висарион каза, че книгата няма претенциите да обема всички суеверия, а да насочи читателите как сами да различават суеверията от истинската вяра. В книгата са намерили място суеверия свързани с покойниците, с паленето на свещи, такива свързани с някои големи християнски празници, езически практики и нецърковни празници, прикриващи се зад християнски имена, суеверия, свързани с църковните тайнства и обреди, популярни „битови” суеверия и др.

Срещата продължи с дискусия по темата. От публиката бяха зададени въпроси свързани с обичая да се връзват и подаряват мартеници, въпроси свързани с боядисването на яйца, месенето на козунаци, преминаването под масата с плащаницата, освещаването на иконите и почитанието към тях, корбаните и др. Особено внимание йером. Висарион обърна върху различаването на благочестивия обичай достигнал до нас чрез православната традиция и „бабешките басни”, като подчерта колко важно за това дали едно действие ще бъде всуе или ще бъде спасително за нас е мотивацията, душевната нагласа, с която пристъпваме към изпълнението му и че смирението е най-надеждната ограда на душата ни за суеверията. До късна вечер отец Висарион дава автографи и в непосредствени лични разговори отговаря на питанията и търсенията на присъстващите.

Йеромонах Висарион е брат и първи епитроп на българския светогорски манастир "Св. Георги Зограф" от 2003 г. Завършил е богословие в СУ „Св. Климент Охридски” и икономика в УНСС, специалност „Международни икономически отношения”. Духовно чедо е на игумена на Зографския манастир схиархим. Амвросий. Автор е на книгите „Петър Дънов и Ванга - пророци и предтечи на антихриста” в две части и „Отзвукът”, излезли през 2011 г. Йеромонах Йоан (Филипов) е брат на манастира „Св. Петър и Павел” в Бяла черква, Пловдивска епархия. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Автор е на книгата „Християнството и смисълът на човешкия живот”.

Аудиозапис от срещата можете да чуете от този линк Представяне на книгата "Суеверия сред днешните християни"