Съвременна литература

Съвременна литература

КЪМ МЕН

Автор: 
Румен Стоянов

С три свити свити пръста се кръстя, обозначавайки Светата Троица: Бог Отец, Син, Свети Дух. Останалите два изобразяват, долепени, божественото и човешкото естество у Господа нашего. С тия същи три пръста държа писалото, двата пак заемат упоменатото положение. Хват случаен или не? Ала не е излишно да знам и помня въпросното съвпадение.

ЩОМ ЛЮБОВ НЯМАМ, НИЩО НЕ СЪМ*

Автор: 
Янчо Михайлов

Прозрели тайните на битието,

препълнени с всевъзможни знания,

раздали придобитото имане,

Беседа за свободната воля и премиера на "Библейско богословие", на 30 октомври 2018 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

които Той е предузнал, тях е и предопределил да бъдат сходни с образа на Сина Му, та Той да бъде първороден между многото братя“ (Рим. 8:29)

Често в ежедневните си разговори използваме изрази като „такава му е съдбата“ или „писано му е…“. Но какво казват библейските текстове по темата за това дали има предопределеност и какви са измеренията на Божието предзнание?

Източник: 
Православие.бг

НОВА КНИГА НА РУСКИЯ ПАТРИАРХ КИРИЛ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

Новата книга на Руския патриарх Кирил за Православието, пътищата на духовния живот, спасението на човека и служението на Църквата в съвременния свят е вече в ръцете на българските читатели точно в навечерието на неговото посещение в България! Чрез нея можем да опознаем по-добре християнските ръководни принципи, духовни ценности и пастирски виждания за Православието и живота на предстоятеля на най-голямата и влиятелна в света православна църква!

Източник: 
по материали от руски сайтове

Представяне на новата книга "Лек за безсмъртие", или как да разкажем за Причастието: на 18 октомври 2016 (вторник) в Софийската духовна семинария

Издателство "Богоносци" представя третата си книга, в която продължава да събира Божия мъдрост от живота и опита на свещеници и духовници, на богослови и светски личности в църковния живот. Книгата е сборник, в който читателят ще намери размисли за истините на живота в Христа, за участието ни в богослуженията и най-вече в Тайнството на тайнствата - светата Евхаристия. „Лек за безсмъртие" - така св. Игнатий Богоносец нарича Евхаристията в своите съчинения.

Източник: 
Богоносци.бг и Православие.бг

Представяне на книгата „Посъветвай ме, отче!” в гр. София

Автор: 
Архангел БГ

На 30 септември (петък) 2016 г  от 18:30 часа в в аулата на Богословския факултет на СУ, пл."Св. Неделя" № 19 ще се състои представянето на книгата „Посъветвай ме, отче“ с участието на свещеноиконом Василий Шаган, редактор на българското издание, и един от преводачите – Борислав Аврамов.

Премиера на книгата "Паламика": на 11 юли 2016 г. в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“

Издателство „Омофор" и Центърът за изследване на патристичното и византийското духовно наследство представят книгата „Паламика".

Книгата е посветена на богословието на св. Григорий Палама, а неин автор е известният гръцки богослов проф. Георгиос Мандзаридис (познат на българските читатели от двутомника „Християнска етика").

Източник: 
Издателство „Омофор“ и Център за изследване на патристичното и византийското духовно наследство на СУ

Известният труд на св. Тихон Задонски „За истинското християнство“ вече е на книжния пазар

Автор: 
Албена Алексиева

Известният труд на св. Тихон Задонски „За истинското християнство" (2016) вече е на книжния пазар
Том първи от сборника е преведен за първи път на български език

Представяне на книгата "Между вярата и разума": на 19 май 2016 г. в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

Издателство „Омофор" отправя покана към столичани за представянето на книгата „Между вярата и разума" на доц. д-р Димитър Попмаринов.

Източник: 
Ателие-книжарница "Къща за птици", София

Книгата „Йога – път към мрака“ развенчава мита за йога като полезни физически упражнения

Автор: 
Албена Алексиева

В началото на 2016 година на книжния пазар излиза една нова и полезна за православните християни книга. „Йога - път към мрака" изследва задълбочено трудния за изясняване въпрос - че йога е религия.

Автор на книгата е преподавателят в Софийската духовна семинария Дарин Алексиев, а богословската редакция е на Сливенския митрополит Йоаникий.