Проза

Нови четиридесет разказа в сборник „Разминаване с огъня“ издаде иконом Йоан Карамихалев от храм "Света София"

Автор: 
Пепа Витанова

Свещеникът от столичния храм "Света София" иконом Йоан Карамихалев издаде трета книга с разкази - „Разминаване с огъня“, съобщиха от издателство „Артграф“.

Източник: 
БТА

НАГОРЕ

Автор: 
РУМЕН СТОЯНОВ

Карах отпуск и реших да отида пеш до манастира: делник беше, малцина излизат в планината, ще мога спокойно да се отдам на съзерцание и размисъл. До неголямата обител с църква от петнадесети век водеше асфалтов път, но и преки пътеки, прекосяващи криволичещото шосе. От една пресечка зърнах човек в гръб, той бавно крачеше, навеждаше се често, вземаше нещо от платното и го хвърляше върху тревата или сред дърветата.

БАБА

Автор: 
РУМЕН СТОЯНОВ

Тя ми бе една, другата, градска, русчуклийка, завършила модно дизайнерство през 1901-а в Брюксел, виках й по френски образец стара майка. Баба беше селска, безписмовна, от род Маринкови. Присъщо е човеку да разбира късно, а по някога даже никога, кому що дължи: аз много късно разумях какво, по воля Божия, ми даде баба. Не помня да съм я виждал усмихната, нито пък ласкава спрямо някого. С изпъкнали сини очи, силен, дрезгав глас, често викаше за щяло и не щяло.

С ТРИ

Автор: 
РУМЕН СТОЯНОВ

Православните се кръстим с три събрани пръста. Обозначават Бог Отец, Син и Свети Дух: Троицата, в Която вярваме, Ней се кланяме и молим тя да ни закриля. С тия същи три пръста държим писалото кога полагаме думи връз белия лист. Едва ли се замисляме над тоя факт, поне аз го съзнах прехвърлил седемдесеттех. И намерих съвпадението много задължаващо, мен.  Тия пръсти, с които указвам Светата Троица, мигар ще обуквят слова лъжовни? Късното прозрение ме кара да внимавам още повече какво пиша.

ПРАВОСЛАВИЕТО Е ВСЕОБХВАТЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

Автор: 
РУМЕН СТОЯНОВ

Отдавна знам, че си православен, от ония, дето постят в сряда и петък, спазват дългите Рождественски, Великденски, Петровски, Богородични пости, черкуваш се всяка неделя, затуй ми се ще да направим един православен разговор. А и скоро подхвана осемдесетa година, има какво да споделиш.

Добре, съгласен, давай.

ЯНЧО МИХАЙЛОВ. ХЛЪЗГАВО ВРЕМЕ. КЪСИ РАЗКАЗИ, 2022

Автор: 
Проф. Кирил Топалов

В сборника с къси разкази „Хлъзгаво време“ авторът отец Янчо Михайлов ни поднася богата галерия от свои житейски наблюдения, образи с често необичайни характеристики и човешки съдби, в много от случаите хора, които не вярват в Бог, но нещо в края на живота им (или пък от текущото им битие) ги кара да повярват.

Източник: 
сп. "Море"

В духовния живот няма статично положение – ако не вървиш нагоре, падаш, казва свещеникът в столичния храм „Св. София” Йоан Карамихалев

Автор: 
Пепа Витанова

„Преди да стана свещеник се самообвинявах, че не съм избрал риска на призванието, а и не съм поел отговорността на служението. Сега мисля, че вече съм съчетал призванието и служението – чрез дадения ми от Бога литературен талант се опитвам да облъхам с Божествената любов сърцата на хора, които са „необрязани по сърце и уши”, казва в интервю за БТА иконом Йоан Карамихалев, дългогодишен свещеник в столичния храм ”Св. София”.

Източник: 
БТА

Нова книга на свещеника от столичния храм “Св. София” иконом Йоан Карамихалев

Излезе от печат поредната книга на свещеника от столичния храм “Св. София” иконом Йоан Карамихалев. Книгата е сборник с къси разкази.

Източник: 
www.dobrotoliubie.com