Из живота на Църквата

"Божия дом, който е църква на живия Бог, стълб и крепило на истината" (1 Тимотей 3:15)

Покана за участие в 10-я национален ученически конкурс, посветен на празника "Въведение Богородично"

Автор: 
Пловдивска св. митрополия


В чест на празника „Въведение Богородично – 21 ноември, ден на православната християнска младеж и семейство“

с благословението на

Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай

Духовният облик на руските свещеници – емигранти служили в Пловдивска епархия след 1922 г. (по рапорти на архиерейските наместници на деветте епархийски духовни околии и други документи)

Автор: 
Иконом Емил ПАРАЛИНГОВ

Пловдивският митрополит Максим (1908–1936 г.) споделя в книгата си „Автобиография и спомени“, първите си впечатления от свещениците на Пловдивска епархия след избирането му за неин митрополит: „Станаха ред събрания на свещеници и тук, в Пловдив, и в околийските центрове, за да се запозная със свещенството, с което ще работим на нивата Божия. Намерихме обаче, че свещениците изобщо са слабо подготвени за новото време.

Обувките на светците

Автор: 
Свещ. Ясен ШИНЕВ

Понякога в служението на енорийския свещеник има случаи, които го водят към дълбок размисъл и го тласкат към анализ за многостраността на духовния опит на всяка една вярваща душа. Много често чрез думите или постъпките на някой мирянин, духовникът се поучава в своите лични търсения и осъзнава недостойнството си като пастир и християнин.

Дискусия "Православната аскеза. Какъв е смисълът?", на 19 март 2019 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

„Подвизавайте се да влезете през тесните врата; защото, казвам ви, мнозина ще поискат да влязат, и не ще смогнат." (Лук. 13:24)

„Бъдете будни!", „Подвизавайте се!", „Полагайте усилия!" - това са все призиви, които директно или косвено ни отправя Самият Христос, както и Неговите ученици.

Източник: 
Портал Православие.БГ и Ателие-книжарница "Къща за птици"

Енорията при Руския храм-подворие в София изпрати своя предстоятел архим. Филип (Василцев)

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

С възгласи „достоен”, многолетствие и ръкопляскания енорията при храма-подворие на Руската православна църква в София изпрати своя предстоятел Негово Високопреподобие архим.

Библейска беседа “Живата връзка между Предание и Писание”, на 23 октомври 2017 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

"Има и много други работи, които извърши Иисус и за които, ако би се писало подробно, чини ми се, и цял свят не би побрал написаните книги." (Йоан 21:25)

Фондация „Покров Богородичен" отправя покана към столичани за първата за есенно-зимния сезон беседа от поредицата срещи „Книгата на книгите".

Източник: 
Православие.БГ

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ЕСЕ, ПОСВЕТЕН НА БИБЛИЯТА, „ВЕЧНАТА КНИГА И НИЕ“

Автор: 
Пламен Сивов

 

„…словото Божие е живо и действено и е по-остро от всеки двуостър меч: то прониква до раздяла на душа и дух, на стави и мозък, и преценява помисли и намерения сърдечни.” (Евреи 4:12)

Видински митрополит ДОМЕТИАН: Благодарен съм Богу за великите Му милости и щедрости към мене - интервю

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

„Бог е толкова милостив към мое смирение! Не знам с какво съм го заслужил” – очите на един от най-достойните личности, които познавам, се напълниха със сълзи при тези думи. Не ми подобава на мене да му припомням, че Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат; върху онези, които съзнават своето недостойнство, Той излива щедрите Си дарования и скромните прославя. Но си го помислих.

Беседа “Лозата и виното в света на Библията”, на 25 януари 2017 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

Виното е радост за сърцето и утеха за душата, кога се употребява умерено и навреме... На гощавка при вино не укорявай ближния и го не унижавай във време на веселието му" (Сир. 31:33, 36)

През 2017-а година новият цикъл беседи „Библейски образи и символи" - част от поредицата „Книгата на книгите", продължава с тема, посветена на виното и лозата в Библията.

Източник: 
Православие.БГ

В столичния храм "Св. София" ще бъде представена нова книга с проповеди на Руския патриарх Кирил

Сборникът с великопостни проповеди „ТАЙНАТА НА ПОКАЯНИЕТО” на Патриарх Московски и на цяла Русия КИРИЛ излезе на български език. Книгата се издава от Руското подворие в София по повод 70-годишнината на Негово Светейшество патриарх Кирил. Преводът от руското издание е на иконом Йоан Карамихалев от столичния храм „Света София”.