Свещеното Писание

ДУХОВНОТО ЧЕТЕНЕ И ВЪЗПИТАНИЕТО НА УМА (Словото Божие ни разсича подобно на меч, пробуждайки съвестта)

Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

За да вървим по пътя на духовното усъвършенстване, а именно към такъв път ни призовава Господ, е необходимо да възпитаваме своя ум, своята воля и своите чувства. Светите отци твърдят, че разумът играе особена роля в борбата с греха, защото грехът започва с помисъл, с някоя мисъл, предваряща греха, с някакво мислено допускане на този грях.

Източник: 
Патриарх Московский и всея Руси КИРИЛЛ, Ревнуйте о дарах духовных: О молитвенном делании и духовном возрастании, М.,2017

Беседа за свободната воля и премиера на "Библейско богословие", на 30 октомври 2018 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

които Той е предузнал, тях е и предопределил да бъдат сходни с образа на Сина Му, та Той да бъде първороден между многото братя“ (Рим. 8:29)

Често в ежедневните си разговори използваме изрази като „такава му е съдбата“ или „писано му е…“. Но какво казват библейските текстове по темата за това дали има предопределеност и какви са измеренията на Божието предзнание?

Източник: 
Православие.бг

Библейска беседа “Живата връзка между Предание и Писание”, на 23 октомври 2017 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

"Има и много други работи, които извърши Иисус и за които, ако би се писало подробно, чини ми се, и цял свят не би побрал написаните книги." (Йоан 21:25)

Фондация „Покров Богородичен" отправя покана към столичани за първата за есенно-зимния сезон беседа от поредицата срещи „Книгата на книгите".

Източник: 
Православие.БГ

Беседа “Лозата и виното в света на Библията”, на 25 януари 2017 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

Виното е радост за сърцето и утеха за душата, кога се употребява умерено и навреме... На гощавка при вино не укорявай ближния и го не унижавай във време на веселието му" (Сир. 31:33, 36)

През 2017-а година новият цикъл беседи „Библейски образи и символи" - част от поредицата „Книгата на книгите", продължава с тема, посветена на виното и лозата в Библията.

Източник: 
Православие.БГ

Традиционните Великденски четения във Варна: от 01 април до 13 май 2016 г.

Вече превърналата се в традиция инициатива „Великденски четения" стартира от 1 април във Варна. Великденските четения се провеждат с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и се организират от църковното настоятелство при варненския храм „Св. Атанасий".

ПРОГРАМА

Източник: 
Варненска и Великопреслaвска митрополия

ЗА ОБНОВЕНИЯ ЧОВЕК В ПОСЛАНИЕТО ДО КОЛОСЯНИ - мартенска беседа от поредицата "Книгата на книгите", на 29 март 2016 г. в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

"...не се лъжете един други, след като съблякохте ветхия човек заедно с делата му и се облякохте в новия, който се обновява в познанието, по образа на своя Създател" (Кол. 3:9-10)

Източник: 
Ателие-книжарница "Къща за птици", София

Лукавият раб и Блудният син: Теодора Димова за сравненията между двете притчи

Лукавият раб и Блудният син

Източник: 
Портал kultura.bg

ХРИСТОВИЯТ КЕНОСИС И СПАСЕНИЕТО НА ЧОВЕКА - лекция от поредицата "Книгата на книгите", на 26 февруари 2016 г. в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

... вие трябва да имате същите мисли, каквито е имал Иисус Христос, Който... понизи Себе Си, като прие образ на раб... смири Себе Си, бидейки послушен дори до смърт, и то смърт кръстна. (Фил. 2:5-8)

Предстои поредната среща от вече станалата традиционна поредица беседи „Книгата на книгите" на фондация „Покров Богородичен".

Източник: 
Ателие-книжарница "Къща за птици", София

ПОСЛАНИЕТО НА СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЕЛ ДО ЕФЕСЯНИ - лекция от поредицата "Книгата на книгите", на 26 ноември 2015 г. в ателие-книжарница "Къща за птици", София

И тъй, вие не сте вече чужди и пришълци, а съграждани на светиите и свои на Бога, като се утвърдихте върху основата на апостолите и пророците, имайки Самия Иисуса Христа за краеъгълен камък, върху който цялото здание, стройно сглобено, възраства в храм свет чрез Господа, върху който и вие се съзиждате в жилище Божие чрез Духа. (Ефес. 2:19-22)

Източник: 
Ателие-книжарница "Къща за птици", София

ЗНАЧЕНИЕТО НА КРЪСТА В ПОСЛАНИЕТО ДО ГАЛАТЯНИ - лекция от поредицата "Книгата на книгите", на 29 октомври 2015 г. в ателие-книжарница "Къща за птици", София

О, неразумни галатяни! Кой ви омая, та вече се не покорявате на истината вие, пред очите на които Иисус Христос бе изобразен така, като да бе разпнат помежду ви?" (Гал. 3:1)

Източник: 
Ателие-книжарница "Къща за птици", София