Православието по света

"Всички вие сте братя" (Матей 23:8)

ЗА ВЕГАНСТВОТО, ВЕГЕТАРИАНСТВОТО И МОРАЛА

Автор: 
Прям Словов

Намерението ми с този текст ни най-малко не е да разпалвам съществуващите безсмислени спорове между вегани (вегетарианци) и всеядни, а по-скоро е да обърна внимание върху някои спекулации с „моралния аспект“ на веганската и вегетарианска идеология.

Източник: 
в-к "Лечител"

Двама млади духовници основаха православен манастир край Бостън

Двама млади духовници основаха православен манастир край Бостън

Отец Натанаил и отец Йосиф имат музикално и богословско образование
публикувано на 29.03.2019
Автор: Анжела Каменова - радио Видин

Източник: 
БНР Радио Видин, Анжела Каменова

„Неземната” земя на Кападокия

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

Не знам дали изобщо някой може да каже, че е разгледал всички християнски забележителности, съсредоточени в иначе неголямата област Кападокия – толкова многобройни са те, че няма как да ти стигне времето в неколкодневния ти престой, а броят на християнските свети места многократно надхвърля числото на достъпните и пригодени за посетители. Вероятно още много остават скрити дори за специалистите изследователи на християнското наследство.

„Неземната” земя на Кападокия

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

Има такива места по земята – неземни. И такива хора. Кападокия е именно такова място, където причудливи природни форми, по-подходящи за декор на фантастичен филм, приютяват в недрата си хора не от този свят – богоизбрани мъже и жени, приживе станали жители на Царството Божие.

ЗА СЪДБАТА НА КАНОНИЧНОТО ПРАВОСЛАВИЕ В УКРАЙНА – ПРЕДСТОЯТЕЛЯТ НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

Автор: 
Митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий

Информационно-просветителският отдел на УПЦ публикува интервю на Блажения Митрополит Онуфрий за списанието "Пастир и паство".

Източник: 
news.church.ua

Изложба “Киево-Печорската лавра – традиция и вяра в слово и образ” (16-29 октомври 2018)

Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, 16 октомври 2018, вторник, Централно фоайе, 17:30 часа – откриване на изложбата “Киево-Печорската лавра – традиция и вяра в слово и образ” (старопечатни, ценни и редки издания от фонда на Националната библиотека); съвместно с посолството на Украйна в София (до 29 октомври), и по случай 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Украйна и България.

Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“
София, бул. Васил Левски 88

Източник: 
Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Християнска Кападокия

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

Юдеи и прозелити, жители на Кападокия, са сред първите, чули благовестието на апостолите

ЗА НЕРЪКОТВОРНИТЕ ХРАМОВЕ

Автор: 
Александра Карамихалева

В Бигорския манастир, посветен на Предтечата и Кръстител Господен, пристигнахме в късния следобед. Дворът, храмът ­ изпълнени с хора ­ млади и стари, мъже и жени, и много деца. Между тях монаси, с които разговарят. Обърнахме се към един от тях ­ йеродякон Силуан, казахме му откъде сме и той ни покани в гостоприемницата. Почерпиха ни с кафе и локум ­ в навечерието сме на Успение Богородично. Дойде и отец Кирил ­- библиотекарят на манастира ­- усмихнат и сърдечен.

ПРАВОСЛАВНИ КАУБОИ

Автор: 
Ирена Морган

Ама как така „православни каубои“? Вие сигурно си казвате: „Ние, православните, живеем в Източна Европа, а каубоите са някаква отживелица, която някога я е имало в Америка.“ Да, ама не.Православните каубои съществуват и те живеят в град Алпайн, щата Тексас, и се черкуват в православната църква „Св. Йона митрополит Московски“.

АЛБАНИЯ, КОЯТО НЕ ПОЗНАВАМЕ - част 5

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

Беше привечер. Денят бавно се приближаваше към своя край, а ние по стръмния планински път със завои, надвиснали над пропастта ­- към чудото на XVII-XVIII в. Москопойе -­ днешния му наследник село Воскопойе.