Лъжедуховност

ЕДИН ХРИСТИЯНСКИ ПОГЛЕД ВЪРХУ ФИЛМА „ТАЙНАТА” - част 2

Автор: 
Цветан ДИКОВСКИ

Като цяло християнството е религия на радостта. Но радостта и щастието не от трупането на вещи, а от възможността да придобием Царството небесно. И то не само след физическата ни кончина, но още тук, на земята, защото Царството небесно е вътре в нас, в нашите души и сърца (Лука.

ЕДИН ХРИСТИЯНСКИ ПОГЛЕД ВЪРХУ ФИЛМА „ТАЙНАТА” - част 1

Автор: 
Цветан ДИКОВСКИ

Преди повече от петнайсет години бях поканен на литературно четене. Една известна психоложка представяше своя стихосбирка. Стиховете не ме впечатлиха особено и според мен е по-добре, да ги чете в тесен семеен кръг. След като приключи с четенето, госпожата се ориентира към професионалното си поприще – психологията.

ПО КАКВО СЕ ОТЛИЧАВАТ ПРАВОСЛАВНИТЕ ОТ НЕПРАВОСЛАВНИТЕ? (детски въпрос към свещеника)

Автор: 
Протойерей Александър Елатомцев

Православните не можеш да сбъркаш с никой друг! Отначало те надяват специална православна дреха и пускат специална православна брада. После започват да правят забележки на всички и всички да поучават.

Източник: 
www.m.ok.ru

ЗА ВЕГАНСТВОТО, ВЕГЕТАРИАНСТВОТО И МОРАЛА

Автор: 
Прям Словов

Намерението ми с този текст ни най-малко не е да разпалвам съществуващите безсмислени спорове между вегани (вегетарианци) и всеядни, а по-скоро е да обърна внимание върху някои спекулации с „моралния аспект“ на веганската и вегетарианска идеология.

Източник: 
в-к "Лечител"

Зареждане с енергия

Автор: 
Свещ. Ясен ШИНЕВ

В нашите православни храмове понякога се забелязват причудливи гледки - посетители, които с разтворени длани гледат нагоре или са ги прелепили плътно до някои от иконите и шепнат с трепет неизказани слова. Някой би побързал да каже - чудесно, защото храмът е място за уединение и мистично търсене на Бога и колко е хубаво, че има хора с жива и гореща вяра! Но дали е така. Това е наистина картина на съкровения разговор на душата с Бога,прозорец към борбата за нейното спасение и мистика, но не здрава, а болна.

СТАРОСТИЛНИЯТ РАЗКОЛ У НАС* - Историко-каноническо изследване

Автор: 
Алексей Стамболов

„Да разделиш Църквата е не по-малко зло от това да паднеш в ерес“

Зареждане с енергия

Автор: 
Свещ. Ясен ШИНЕВ

Заблудените не знаят, че са заблуждавани

Изповед на един бивш будист

Автор: 
Анонимен автор

Ще започнем с това, че съм роден в напълно секуларно семейство на атеисти – баща ми е формално православен, майка ми – формално мюсюлманка (реално и двамата са атеисти). Не съм кръстен като дете. Само моята баба – мюсюлманка тайно ме учеше, че Бог има…

Нова книга по темата за Ванга

Автор: 
Игумен N (Ефрем Виноградов)

Ако феноменът Ванга ви вдъхновява;

Ако боготворите сляпата пророчица;

Ако не разбирате защо Църквата не я приема за светица;