ЕДИН ХРИСТИЯНСКИ ПОГЛЕД ВЪРХУ ФИЛМА „ТАЙНАТА” - част 1

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Цветан ДИКОВСКИ

Преди повече от петнайсет години бях поканен на литературно четене. Една известна психоложка представяше своя стихосбирка. Стиховете не ме впечатлиха особено и според мен е по-добре, да ги чете в тесен семеен кръг. След като приключи с четенето, госпожата се ориентира към професионалното си поприще – психологията. В беседата имаше интересни моменти и мога да кажа, че отсях някои ценни неща. Към края на срещата обаче, психоложката препоръча: „Изгледайте филма „Тайната”, прочетете книгата „Физика на вярата” и това ви е напълно достатъчно. Не ви трябват черкви и попове.” Подразних се, разбира се, защото поне на мен Църквата ми е дала много в духовно отношение и нейното игнориране не би трябвало да става с лека ръка. Макар да имам критични забележки към клира, към някои колеги богослови и към доста обикновени християни, не смятам, че подобно изказване е допустимо.

Все пак изпълних препоръките. Намерих копие от филма „Тайната” и го изгледах, а по-късно си набавих и споменатата по-горе книга.

В следващите редове ще се занимая основно със съдържанието на филма, който съм гледал няколко пъти. Дори съм го препоръчвал на някои подбрани хора, за които сметнах, че може да им бъде от полза.

Преди да продължа ще подчертая, че не омаловажавам труда на авторката и продуцент – госпожа Ронда Бърн, не се заемам да оспорвам опита на експертите, взели участие в представянето на “Тайната”. Просто времето и натрупания опит ми дават основание, да изкажа мнение по съдържанието на продукцията. Не съм експерт от величината на онези, които участват във филма. Те изнасят лекции, явяват се по телевизията, пишат книги и пр. Тук ще се изкажа като християнин и ще се постарая да разгледам нещата обективно от християнска гледна точка. Няма да си хабя думите по адрес на психоложката, чието име ще ви спестя.

Разбира се, скъпи читатели, филмът “Тайната” е вдъхновяващ, изпълва човека с ентусиазъм и го кара да се замисли над светогледа си, над живота си и да направи опит да внесе промяна. Няколко години след първоначалното ми запознаване с филма, ми подариха и книга със същото заглавие – „Тайната” и идентично съдържание.

Когато изгледах видеото, аз също бях изпълнен с ентусиазъм и оптимизъм, с надежди животът ми да се промени. От представеното във филма и прочетеното в книгата човек разбира, че чрез позитивен начин на мислене и елиминиране на негативните емоции може да промени живота си, да се излекува, да получи повишение в службата, ново жилище, нов автомобил, големи суми пари и пр. Ронда Бърн и експертите, представени във филма, учат хората да отстранят от мислите си всичко негативно, да се съсредоточат върху положителните емоции и върху това, което искат да получат, това, което искат да стане част от живота им. Във филма “Тайната” се представя от експерти: предприемачи, икономисти, специалистка по фън шуй, писатели, физици, медици и др. Това са личности, преуспели финансово, оздравели от неизлечими заболявания, успели да подредят живота си по най-добрия за тях начин.  Тайната, или Законът на привличането явно наистина работи. В сайта свързан с филма много хора изпращат своите лични истории. Книгата „Тайната” имаше и няколко продължения. В едно от тях специално са събрани случаите на хора, които са използвали методите описани във филма и книгите на госпожа Бърн.

Законът на привличането, представен във филма и описан в книгите, издадени от Ронда Бърн, със сигурност съществува. Описаните истории доказват, че нещата се случват. Настройваш се на вълната на това, което искаш да получиш, игнорираш мислите за това, което не желаеш, страховете си, притесненията, изпълваш се с вяра и надежда и ето, чудото се случва: Ти вече имаш исканото от теб повишение в службата, подходящия партньор, бленуваният автомобил, уютен дом, или след многократни опити на медиците да ти помогнат, най-после си се сдобил с рожба.

Самият аз мога да посоча примери от собствения си живот. Преди известно време си пожелах по-мощен компютър и след двумесечно разглеждане на списания с обяви, успях да си купя нужния и подходящ за мен. Разбира се, той не ми падна от небето, събирах парички левче по левче и си купих първо компа, после монитора, после по-хубав монитор. В нашия дом нямаме навика да пазаруваме на кредит и то само за да си набавим някоя луксозна играчка от типа  смартфон или лаптоп. Дори и по-дребните покупки са обмислени и внимателно преценени. Компютъра не е единичен случай. Мога да допълня списъка с още вещи, като започна от швейцарското ножче и свърша със зимното пончо и уестърн шапката към него. Ако се захвана да правя реклама на филма „Тайната” и на книгите на Р. Бърн, ще имам достатъчно аргументи в подкрепа на Закона на привличането.

Като цяло светът се напълни с гурута и гурувци, които ни учат – как да се храним, как да общуваме, как да спортуваме, как да си подредим жилището според фън шуй, как да забогатеем и пр. Някои издават книги, други използват необятното интернет пространство. Гурутата на позитивното мислене също се нароиха. Вероятно повечето са чували за сър Джон Кехоу, който базира успехите и привличането на подсъзнанието. Той е само единица от плеядата учители, които ни учат да използваме потенциала си, за да си оправим закърпения бюджет, разклатеното здраве и пр. Имена няма да споменавам, само ще вметна, че и една провинциална юристка – нашенка издаде книга от сорта, в която раздава акъл на кило и дава примери от живота си.

Разбира се, аз нямам никакво намерение да оспорвам концепцията на филма и писаното в тези книги, от които съм изчел поне пет или шест. Нямам намерение да хуля и авторката на продукцията „Тайната”, защото вярвам, че тя с чисто сърце и най-добри намерения е създала филма и е публикувала книгите, единствено с цел да помогне и да промени живота на хората към по-добро. Освен това, представените примери за изцеление, забогатяване и прочее не подлежат на оспорване. При все това, цялата теория и практика на “Тайната” търпят критика, ако ги погледнем от християнска гледна точка.

Във филма има податки за това, че

човек е образ и подобие на Бога.

Православният християнин, ако и да е създаден по Божи образ, не се смята за вездесъщ и всемогъщ. Като цяло той възлага своето упование на Твореца, на Неговата закрила, на Неговата помощ. Евангелските думи: „Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите...” (Мат 7:7) не съветват последователите на Спасителя да медитират, за да получат необходимото. Благата и всеки съвършен дар се получават от Отца на светлината. (Йаков 1:17) Ако потърсим Вседържителя във филма „Тайната”, там Бог е доста обезличен. Като цяло Той съществува и се предполага, че е Личност, но функциите Му са ограничени до това, да изпълнява желания, по подобие на духа от вълшебната лампа на Аладин. Той може да бъде Бог, но може да бъде и Вселената и Космическият разум или просто Енергията. Християнският и в частност нашия Бог, Който е сътворил всичко видимо и невидимо, Който е Любов, Който промисля за създадения от Него свят, Който откликва на молитвите на ония, които Го търсят. (Евр. 11:6) Този Бог в теорията за позитивното мислене и Закона на привличането като цяло отсъства. Мога само да предполагам, че Ронда Бърн принадлежи към някоя от многобройните протестантски, (наричащи себе си евангелски), деноминации. Известно ни е, че всяка една от тях интерпретира Бога по свой начин. Във филма и книгите, които съм чел, авторката не споменава в какво вярва. Тя по-скоро дава възможност на експертите, които запознават зрителите с Тайната, да изкажат своя религиозен мироглед.

Разминаванията и противоречията между

Тайната и християнството

са налице дори само заради консумативния подход към живота и света наоколо. „Вселената” е „каталог”, от който можеш да си поръчаш нова кола, по-висока заплата и пр. Иисус Христос учи последователите Си да не си събират съкровища, които ги ядат молец и ръжда, а да си събират съкровища на небесата. (Мат. 6:19,20) От евангелията и вековното учение на Църквата знаем, че животът не свършва тук, на земята, а продължава в друго измерение. Това, как ще продължим своето съществуване там, изцяло зависи от начина, по който живеем тук и отношенията ни с Бога и другите хора около нас. И ако използваме Тайната, за да си набавим перфектния стандарт на живот тук, а във Вечността бъдем обречени на нескончаеми мъки, каква ще ни бъде ползата?! „Каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?” (Мат. 16:26)

Една от най-слабите страни на филма „Тайната” изплува, когато го погледнем от гледна точка на християнския морал. Това, което Бог е дал като основа в Десетте Божии заповеди, а Спасителят Христос е утвърдил в четирите евангелия, тук напълно се размива. Може да имаш сексуална връзка без брак, но всичко е наред, стига да се чувстваш щастлив. Може да си гей, но всичко ти е наред, щом околните те приемат. Може да се лакомиш и да печелиш милиони, като експлоатираш не само Тайната, но също труда и здравето на голям брой хора. Всичко е наред, ти си удовлетворен и щастлив, а Тайната работи в твоя полза. Може да се гоиш за сметка на хора, които съсипват живота си да работят за теб. Но това е техен проблем, не твой. Тайната работи, всичко ти е наред. Тук никой не те съветва да избягваш греха. Съветват те да благодариш просто ей така или на „Вселената”, която изпълнява желания като дядо Коледа. Дават като пример майка Тереза, но не като образец за безгранична любов и милосърдие, а като жена, която е имала положително мислене и позитивни послания.

Определена част от филма се съсредоточава върху Тайната -

Законът на привличането и човешкото здраве.

Примерът от живота на Морис Гудман е удивителен и вдъхновяващ. От напълно парализиран и прикрепен към поддържаща апаратура човек, той се връща към пълноценния и нормален живот. Същото мога да кажа и за примера с изцелението на неговата съпруга от рак, както и някои други случаи, представени във филма. Ако мислиш и говориш за болести, привличаш болести. Ако се съсредоточиш върху здравето – си здрав, бодър и със свеж дух. И аз мога да кажа, че съм виждал хора, които говорят за болести и съответно боледуват от едно или повече заболявания. Все пак, да кажеш, че болестите идват вследствие на негативно мислене и отрицателни емоции, е известно елементаризиране на нещата. Болестите не са резултат само от негативно мислене и от стрес, както се споменава във филма. Древният лечител Хермес Трисмегист* извежда като притцип, че няма болест без причина. А причините могат да бъдат бактерии, вируси, гъбички и други ендопаразити. Причините могат да бъдат физически травми, причинени от удари, падания и наранявания. Причините могат да бъдат вредни навици като злоупотреба с алкохол, цигари и други вредни вещества. Причините могат да бъдат небалансирано хранене, обездвижване и пр. Още Хипократ (V – ІV в. пр. Хр.) е смятал, че греховете и преяждането са част от основните причини за болестите. А това се потвърждава и от евангелията. Знаем, че Иисус Христос неведнъж лекува като прощава грехове. (Мат. 9:5; Лука 5:17-26) Освен, че греховете могат да увредят здравето на човек, евангелското повествование указва, че човек може да се роди с увреждания като следствие от греховете на родителите си. (Йоан 9:2) „Платата, що дава грехът е смърт.” (Рим. 6:23) Тоест, греховете могат не само да увредят здравето ни, но да го съсипят до такава степен, че изходът да бъде летален. Грехът се лекува чрез покаяние, но във филма „Тайната” никой не съветва да се покаем за греховете си, никой не ни препоръчва да се борим с греха.

Греховете съсипват живота ни във всяко едно отношение. В един документален филм ги наричат „главната заплаха за нашата цивилизация”. Те не само увреждат здравето ни, но могат да доведат до природни катаклизми, бедствия, аварии, катастрофи. Намерени са археологически находки, които потвърждават факта, че е имало потоп, за който се разказва в Стария завет на Библията. (Битие 7-ма глава) Причината за потопа е тоталното морално разложение и упадък на нравите по цялата Земя. Съвременни археологически разкопки са открили градовете Содом и Гомор, унищожени от Бога вследствие греховете на техните жители, между които спадат полови извращения и сексуално насилие. (Битие 19-та глава)

Някои от експертите във филма твърдят, че с негативния начин на мислене може да привлечем автомобилна катастрофа, злополука, пожар или друго локално бедствие. Твърдят го най-отговорно и убедително, вероятно изхождайки от собствен опит. Това, че човек с негативния си начин на мислене може да предизвика авария или повреда, съм го виждал с очите си. При все това, не може да се смята, че злополуки и аварии следват основно от негативния начин на мислене. По никакъв начин не могат да ме убедят, че всички пострадали от земетресенията в Турция и Сирия, както и от десетки природни катаклизми, са имали негативно мислене и са очаквали да се случи бедствие.

В едно свое изказване пред учениците си Христос говори за злополука със Силоамския водоем, при която загиват осемнайсет души, както и за галилейците, понесли гнева на римския управител Пилат: „Но ако не се покаете, всички така ще загинете!” (Лука 13:1-5) Библията ясно указва, че грехът може да доведе до бедствия, аварии, злополуки и природни катаклизми. И в случая няма особено значение, доколко потърпевшите мислят позитивно или негативно. Резултатът е налице.

Що се отнася до доброто здраве, то не би могло да бъде резултат само от позитивно мислене. Ако си мислим само за това, че сме здрави, а в същото време се наливаме с алкохол и пушим, дали това е достатъчно?! Според изследователите на уелнес, тоест принципите за постигане на перфектно здраве и благополучие, са нужни балансирано хранене, чести спортни занимания, да се освободим от стреса, да избягваме физически претоварвания и пр. От собствен опит мога да кажа, че добро здраве, се поддържа с помощта на бягане, колоездене, физически упражнения и здравословен режим на хранене. При това болести не ми бяха спестени. Не ме подмина и ковид, макар че се постарах да мисля позитивно и да го избегна. Последствията бяха крайно негативни и ми оставиха последствия за цял живот. Мога да уверя читателите, че се стараех през цялото време да възприемам себе си като млад и здрав човек, макар да усещах някои здравословни неуредици.

Явно само с позитивно мислене не става.

Така или иначе се наложи лекарска намеса и съм признатнелен на всички, които ме подкрепиха в този преломен момент. Признателен съм и на лекаря, който ми върна радостта от живота. И няма как да бъде другояче.

Могат да бъдат изброени стотици случаи, когато чудото се е случило по Божи промисъл, но чрез грижливата ръка на лекаря или чрез дълготрайно, ефикасно лечение от квалифицирани специалисти. Това не опровергава Закона на привличането, но дава повод за размисъл, върху неговите принципи на действие.

В този ред на разсъждения мога да приведа и анотацията в началото на книгата „Тайната”. На една от първите страници е отпечатано, ако си болен или неразположен да потърсиш помощ от квалифициран медик. Авторката и издателството не носят отговорност ако се опитваш да се самодиагностицираш и самолекуваш, защото книгата е публикувана основно с образователна цел.

Пиша това, не за да опровергая Закона на привличането. Просто не можем да разглеждаме един вселенски закон, като го изолираме от всички останали. Без съмнение той е част от живота ни, така, както гравитацията, но той не е единствения закон на който ние и светът около нас сме подвластни. В евангелията са дадени и други примери, които указват, как вярващите хора могат да получат някакви материални или духовни блага. „С каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери” (Мат. 7:2) Тоест, нещата, които в определен момент получаваме, може да дойдат вследствие на това, че сме извършили добро дело или сме помогнали на някого. Но по същия начин може да ни постигне и заслужено възмездие. „С какъвто съд съдите, с такъв ще бъдете съдени.” (Мат. 7:2)

Физичните закони са вложени от Твореца още при Сътворението на света. Моралните закони са дадени на хората под различни форми и откровения, като основният и най-авторитетен източник е християнското Свещено писание. И едните и другите са вечни и всяко противопоставяне води до наказания, катаклизми и разнообразни негативни последствия. Без съмнение един от вложените от Бога закони в Творението, е Законът за привличането. Но и той трябва да се използва с добри намерения и цели.

Нито в Библията, нито някъде на друго място в църковната литература е писано, ако искаме да получим нещо или имаме някакви нужди, да медитираме. Християнинът проси това, което му е нужно от Бога в молитва. Като цяло препоръките са, да искаме най-насъщното (Мат. 6:11) и нищо, което би представлявало лукс или излишество. В православната традиция е залегнало, когато се молим да получим нещо материално от Бога, да казваме в края на молитвата: „Да бъде Твоята воля!” Такъв пример ни е дал и Спасителят в Господнята молитва и в Гетсиманската градина.  (Мат. 26-та гл.; Марк 14-та гл.) Защото може това, което сме поискали, да бъде вместо за наша полза, за наша вреда. А материални придобивки, които могат да ни навредят не липсват. В това число влизат крупни суми пари, луксозен автомобил, интимна връзка и други подобни.

По-горе споменах, че и аз съм си мечтал за разни неща, разглеждал съм ги в списания и уеб-сайтове и след време съм ги получил. Придобивките, промениха по някакъв начин живота ми, но не ме направиха по-щастлив. Хората често си мислят, че когато се сдобият с бленуваната къща, парична сума, кола и пр. ще бъдат щастливи. Но опитът опровергава това. Наистина, за кратко време те се чувстват удовлетворени, но скоро чувството се стопява и ги връхлитат отново старите проблеми, стресът, душевният дискомфорт. При все това всички масово се стремим да трупаме вещи. Жилищата ни не могат да поберат всичко, което сме събрали. Но радостта от новата придобивка е мимолетна. Е, нищо. На следващия ден си купуваме нова дреха, симпатична вазичка, нов смартфон и пр. И сме щастливи от ден до пладне.

Следва

---

* Хермес Трисмегист е философ и лечител, живял в древен Египет преди Христа. За точното време, по което е живял и починал има противоречия между историците. Споменава се в произведенията на някои ранни християнски апологети. Смята се, че на базата на негови трудове е основано учението херметизъм. От запазени устни предания се, че заради своите постижения в науката сравняван с божеството Хермес. Трисмегист от гръцки означава трижди велик. Историческите сведения за него са противоречиви. Приписват му създаването на седем основоположни принципа. Единият от тях гласи „Няма следствие без причина и всяко следствие има своята причина.” Без съмнение от медицинска гледна точка, това се отнася и за болестите.