Пътят към Православието

"Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене" (Йоан 14:6)

ТЕ И АЗ

Автор: 
Румен Стоянов

 

АЗ УЧА БЪЛГАРСКИ

Автор: 
Румен Стоянов

Уча го още от майчината ми утроба, щото плодът започва да чува след петия месец. Та усвоявам го вече над седемдесет и седем години. Ала с над тридесет мои книги, преведените не знам колко са (но само през 2018-а излязоха ми осем, от тях две авторски, шест прехвърлени от иноезичия), продължавам да го уча и не се питам за кога, за какво, въпросът не стои пред мен, отдавна знам, че това ми е съдба, то не зависи от мен, трябва да я изпълнявам и толкоз.

ЗА ДА НЕ ПОВТАРЯ ДЪЩЕРЯ МИ МОИТЕ ГРЕШКИ

Автор: 
Олга Зиненко

Аня ми се обади късно вечерта и развълнувано зашепна с радостно квичене, бъркайки думите: „Представяш ли си, той се съгласи! Ще вземе моята Дашка... Охххх... Още треперя от вълнение... Толкова съм щастлива...“

Източник: 
https://pravoslavie.fm

Лукавият раб и Блудният син: Теодора Димова за сравненията между двете притчи

Лукавият раб и Блудният син

Източник: 
Портал kultura.bg

ТИХ И ТЪНЪК ГЛАС

Автор: 
Олга Рожньова

«Излез та застани на планината пред Господа. И, ето, Господ минаваше и голям силен вятър цепеше бърдата и сломяваше скалите пред Господа, но Господ не бе във вятъра; а подир вятъра земетръс, но Господ не бе в земетръса; И подир земетръса огън, но Господ не бе в огъня; а подир огъня тих и тънък глас».

Да спрем да грешим и да се насладим на Божия мир

Автор: 
Архимандрит Поликарп и Невена Пекова, 04 август 2013

Шестата Неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са.

Източник: 
БНР Радио Видин

Геврекът. И дупката в душите ни.

Автор: 
Десислава ШАРКОВА

Първата седмица на Великия пост. В ранната делнична утрин си позволявам няколко минути повече сън. И естествено, закъснявам. Едва в колата, на път за работа се сещам, че съм забравила кутийката с обедната ми постна супа, приготвена без олио. Нали е строг пост. А в учрежденския ни стол за „постна храна“ готвачите считат всичко, в което няма месо. „Строг пост“ за много хора е фраза, в която се разбира само втората дума.

Ние ще бъдем утешени! Изходът от ислям към Православие - първа част

Автор: 
Хризостом (Хюсеин) Селахварзи

....Не може да се укри град, който стои навръх планина. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи. Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец. (Мт. 5: 14-17)

Актьорът Джонатан Джексън - за своят труден път към Православието

Американският актьор Джонатан Джексън публично изповяда православието при връчването на наградите Еми. Получавайки наградата си, той се прекръстил, въздал хвала на Светата Троица и между другите, благодарил и на атонските монаси за молитвите им за света. Тази новина разгорещено и радостно бе обсъждана по много православни сайтове. Пътят на Джонатан Джексън към православието е бил нелек и дълъг. Неговият разказ за вярата и Църквата е дълбок и поучителен.

Източник: 
pravmir.ru