Да спрем да грешим и да се насладим на Божия мир

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Архимандрит Поликарп и Невена Пекова, 04 август 2013

Шестата Неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са.

Евангелското четиво ни предава един момент от живота на Господ Иисус Христос, когато Той вдига от болничния одър парализиран човек. Само с една дума Господ го вдига, като му казва, че освен всичко, му се прощават и греховете. От това ние знаем, че основата на страданията ни в повечето случаи са нашите грехове и нечист живот. Днес, Църквата ни напомня да имаме чист и свят живот, да имаме стремеж към Божественото и вечното, разбира се, според силите си и по този начин да живеем в духовна радост и единение с Нашия Господ и Спасител.

Двете четива от светата Литургия: Първото четиво, това е Апостолското, което е иззето из Послание на свети апостол Павел до Римляните (Рим. 12:6-14), а Второто четиво - Евангелското, е иззето из духовните писания и наставления на свети апостол и евангелист Матей (Мт 9:1-8).

В рубриката „Съвременна Библия" - „Не само с хляб ще живее човек, но с всяко Божие слово!", казва Исус! Относно хляба нещата са ясни. Чрез процес на метаболизъм той достига и храни живота на всяка клетка в човешкият ни организъм. Това не може да се каже за Божието Слово. И все пак Исус твърди: „Не само с хляб ще живее човек, но с всяко Божие слово!" Може ли човек да изпита глад за Божието Слово? Може би, здравите хора огладняват.

Предаването "По пътя към храма" може да чуете от този адрес:
http://radiovidin.bnr.bg/Shows/Magazin/po-pytq-kym-hrama/Pages/Da-sprem-da-greshim-i-da-se-nasladim-na-Bozhiia-mir.aspx

http://radiovidin.bnr.bg/Shows/Magazin/po-pytq-kym-hrama/Pages/default.aspx

Източник: 
БНР Радио Видин