Амвон

СВЕЩЕНИЦИ, БИЙТЕ КАМБАНИТЕ!

В много села и градове, в много енории спряха да бият църковните камбани.

Източник: 
Църковен вестник, 1993, бр. 1, стр. 7

ВСЕКИ ОТ НАС ИМА КЪМ КАКВО ДА СЕ ЗАВЪРНЕ (Проповед в Неделя на блудния син)

Автор: 
Йерей Стефан Домусчи

Днес, братя и сестри, ние с вас чухме от евангелското четиво притчата за блудния син. Тази притча е известна. Много хора, които не знаят въобще почти нищо за Евангелието, са чували за блудния син. Знаят, че той се завърнал при баща си.

Източник: 
www.foma.ru

ЗА ФАРИСЕЯ С ЛЮБОВ

Автор: 
Игумен Нектарий (Морозов)

Минимум един път в годината, а всъщност, разбира се, по-често, ние си припомняме фарисея от разказаната от Спасителя притча. Основно си го припомняме, за да изобличим някого в нехристиянско, а именно фарисейско, отношение към ближния.

Източник: 
www.pravoslavie.ru

ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ НА МИТАРЯ И ФАРИСЕЯ

Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

СЛОВО НА ПРАЗНИКА СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Автор: 
Иерей Виктор Явич

Днес е празникът Сретение Господне и Църквата възпоменава важно събитие в земния живот на нашия Господ Иисус Христос.

Източник: 
www.bolshoi-zlatoust.ru

ПОУЧЕНИЕ ЗА СВ. МЧК ТРИФОН

Автор: 
Иконом Йоан Карамихалев

Мнозинството най-почитани мъченици в християнския свят живели в епохата на Римската империя. По такъв начин императорите-тирани внесли значима лепта в укрепването на новата вяра: с жестоките гонения, колкото и това да е парадоксално, те предизвикали интерес към християнското учение.

ЕВАНГЕЛСКАТА ИСТОРИЯ ЗА ЗАКХЕЙ НИ УЧИ КАК ДА РЕАГИРАМЕ НА ПРИСЪСТВИЕТО НА БОГА В НАШИЯ ЖИВОТ

Автор: 
Митрополит Иларион (Алфеев)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! В Евангелието много рядко се описва външността на човека. Именно затова ние не знаем как изглеждал Господ Иисус Христос, какъв бил на ръст, какви били очите Му, косата, брадата. Ние не знаем как изглеждала Пресвета Богородица, как изглеждали светите апостоли, какви били на ръст или възраст. Всички тези подробности евангелистите оставят зад скоби, защото те говорят винаги за най-главното и не обръщат внимание на второстепенното.

Източник: 
www.mospat.ru

ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ ТРИДЕСЕТ И ПЪРВА СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА, НА ЙЕРИХОНСКИЯ СЛЕПЕЦ

Автор: 
Митрополит Корнилий (Титов)

Скъпи братя и сестри! Днешното Евангелие ни разказва за това как веднъж нашият Господ Исус Христос отивал на проповед в град Йерихон, и бил съпровождан, както винаги, от множество хора. При градските порти в прахта седял бедняк, който бил сляп от много години. За нас, зрящите, е трудно да си представим какво представлява слепотата.

Източник: 
www.starove.ru

ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА НА ПРЕПОДОБНИ АНТОНИЙ ВЕЛИКИ

Автор: 
Епископ Евтимий (Максименко)

Скъпи братя и сестри, днес отбелязваме паметта на основателя на монашеството – преподобни Антоний Велики. Преподобни Антоний ни е оставил много съвети относно организирането на монашеския живот, които той извлякъл от собствен опит. Неговите наставления могат да бъдат полезни не само за монашестващи, но и за миряни. Нали крайната цел на живота и на едните, и на другите е спасението на душата.

Източник: 
www.mitropolia-lip.ru

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ИЗМЕЖДУ РОДЕНИТЕ ОТ ЖЕНА (Събор на Предтечата и Кръстителя Йоан)

Автор: 
Киевски митрополит Владимир (Сабодан)

Със спасителното събитие Богоявление или Кръщение Господне, което ние празнуваме в настоящите дни, е неразривно свързано името на великия Пророк, Предтеча и Кръстител Господен Йоан.

Източник: 
www.mv.ipodiakony.org.ua