СВЕЩЕНИЦИ, БИЙТЕ КАМБАНИТЕ!

Версия за печатВерсия за печат

В много села и градове, в много енории спряха да бият църковните камбани.

А висше задължение на всеки ефимерий във всяко село, във всяка енория е камбаната да бие сутрин и вечер и той да отслужва утреня и вечерня.

Свещеници на Бога Всевишни, бийте камбаните, за да чуват човеците техния звън и да си спомнят за Бога.

Свещеници, бийте камбаните, за да събудите заспали съвести и вкаменени сърца, за да припомните на вярващите задълженията им - да издигат очите си към небето.

Свещеници, бийте камбаните на тревога, защото люти вълци-грабители, множество фанатизирани еретици разкъсват словесните овци на Христовото стадо.

Свещеници, бийте тъжно камбаните, не само при погребенията на отминаващите от настоящия живот във вечността, но и за духовната смърт на братята ни, които се губят в бурята на греха и изгарят в пламъците на злото.

Свещеници, отци и учители на Църквата, бийте камбаните и призовавайте народа към покаяние и обръщане, към връщане при Бога. Ураганът на отстъплението безмилостно бие по Божия народ. Грехът вилнее. Безбожието тържествува. Престъпленията се умножават. Звярът на партийността разделя българщината, разделя България и я води до отчаяние и безнадеждност. Кражбите, грабежите, несправедливостите, убийствата, самоубийствата, извращенията, богохулствата, злословията, разводите, прелюбодействията, блудствата, картоиграенето, казината, наркотиците, СПИН-ът и още колко много неща ни заплашват и застрашават.

Свещеници на Бога Всевишни, бийте камбаните и разнасяйте вестта на надеждата, смелостта и борчеството.

И ти, и ти народе български, народе божий, събуди се! Чуй камбаните!

Събуди се и застани на стража Авакумова!

Събуди се и бъди смел!

Събуди се и покажи силата, постоянството и твърдостта си!

Събуди се, камбаните те призовават на тревога!

Източник: 
Църковен вестник, 1993, бр. 1, стр. 7