Любовта към ближния

ЗА НЕРЪКОТВОРНИТЕ ХРАМОВЕ

Автор: 
Александра Карамихалева

В Бигорския манастир, посветен на Предтечата и Кръстител Господен, пристигнахме в късния следобед. Дворът, храмът ­ изпълнени с хора ­ млади и стари, мъже и жени, и много деца. Между тях монаси, с които разговарят. Обърнахме се към един от тях ­ йеродякон Силуан, казахме му откъде сме и той ни покани в гостоприемницата. Почерпиха ни с кафе и локум ­ в навечерието сме на Успение Богородично. Дойде и отец Кирил ­- библиотекарят на манастира ­- усмихнат и сърдечен.

Отец Емануил от Добрич събира бездомни и самотни да посрещнат заедно Нова година 2016

Автор: 
Гинка Димитрова - кор. на БНР в Добрич, 31 декември 2015

Свещеник от добричкия храм "Света Троица" събира бездомни и самотни хора, за да посрещнат заедно Нова година. Инициативата е първа по рода си в Добрич. Отец Емануил сподели, че идеята се родила спонтанно, а поканата е към:

Източник: 
БНР Добрич

Неделна беседа в читалището на район "Искър" в София, на 29 ноември 2015

На 29 ноември 2015 г., неделя, от 16 ч. в Камерната зала на читалище "Искър" ще се проведе втората от цикъла "Неделни беседи" на тема "Предизвикателствата на семейния живот". Инициативата е съвместна на районната администрация и енорийски храм "Св. Наум Охридски". Лектори ще бъдат свещениците от храм "Св. Наум Охридски" Владимир Дойчев и Христо Пудин.

Източник: 
Столична община – район "Искър", храм "Св. преп. Наум Охридски", съвместно с ОКИ "Искър"

Беседи за семейството и християнството, и концерт за Въведение Богородично във Варна, 18 ноември - 10 декември 2015

По случай Въведение Богородично - празника на християнското семейство и християнската младеж, Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил" във Варна за втора поредна година организира инициативата „Подкрепа на семейството" с цел да се обърне вниманието на обществото към семейството като основна ценност в живота на човека.

Източник: 
Православие.БГ

Мариян Стоядинов: Заменихме нашата лична отговорност с идеологически клишета

Автор: 
Таня Милушева, 20 октомври 2015

(Интервю на Таня Милушева с Мариян Стоядинов)

Струва ми се, че след инцидента в Средец се показахме като организирано общество, доколкото в едно общество винаги има полярни мнения.

Източник: 
БНР Хоризонт

Нова инициатива в район „Искър“ на София от 18 октомври 2015 г. - Неделни беседи

Невижданото бързо развитие на технологиите в съвременната информационна епоха, доведе до значителни промени в общуването между хората. Като че ли се сринаха редица морални и човешки ценности, които са в основата на просперитета на всяко общество.

Източник: 
Столична община – район „Искър", храм „Св. преп. Наум Охридски“, съвместно с ОКИ „Искър“

Изкуството да живееш просто

Автор: 
Свещ. Ясен Шинев

“Простотата разкрива, а сложността измъчва.” Св. Филарет Московски

ПОУЧИТЕЛНИ ИСТОРИИ ОТ ЖИВОТА НА ДРЕВНИ ХРИСТИЯНСКИ ПОДВИЖНИЦИ

Някакъв светски мъдрец дошъл при един старец. Видял, че у него няма нищо, освен Библията, той му подарил свой собствен библейски коментар. След година отново дошъл при стареца и попитал:
- Отче, помогна ли ти моята книга по-добре да разбереш Библията?
- Напротив - отвърнал старецът, - наложи ми се да се обръщам към Библията, за да разбера твоята книга.

Духовни наставления

Автор: 
Старец Йосиф Исихаст

Постът и всичко друго (бдение, молитва, сълзи на покаяние...), ако се управляват добре, са добродетели, които изпълняваме с труд и принуждение и така, от една страна, показваме на Бога нашето намерение, а от друга - противоборстваме на страстните пожелания...

Източник: 
Писма на стареца Йосиф Исихаст