Християнското семейство

"Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява. Любовта никога не отпада..." (1 Кор. 13:4-8)

Рождественски размисли за раждането и възпитанието

Автор: 
д-р Надежда Савова-Григорова

Хората се радват, когато създадат нещо материално, гордеят се с новите си придобивки, полагат грижи за тях като за нещо много ценно. Но дали толкова често осъзнаваме, че ние притежаваме уникалната способност да създадем и родим цял един човешки живот – а след това да го формираме като личност?

Дискусия по две от темите на предстоящия Всеправославен събор: на 21 март 2016 г. в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

В рамките на вече станалата традиционна поредица срещи „Православие и съвремие" в три поредни месеца Православие.БГ инициира дискусии по темите, избрани за обсъждане на предстоящия Всеправославен събор (който ще се проведе през юни на остров Крит).

Източник: 
Православие.БГ

"ПЪТЯТ НА БРАКА" (2015) - Сборник с беседи за брака, семейството и възпитанието на децата

"ПЪТЯТ НА БРАКА"
Сборник с беседи за брака, семейството и възпитанието на децата
Лимасолски митрополит Атанасий
Сисанийски и Сиатистки митрополит Павел
Архимандрит Анреас Конанос
Архимандрит Ефрем Панаусис
Протопрезвитер Николаос Лудовикос

Превод от гръцки език: Константин Константинов
Редактор: Свилен Тутеков
Издателство "Фабер", 2015
Цена: 7.50

Източник: 
Ателие-книжарница "Къща за птици", София

Неделна беседа в читалището на район "Искър" в София, на 29 ноември 2015

На 29 ноември 2015 г., неделя, от 16 ч. в Камерната зала на читалище "Искър" ще се проведе втората от цикъла "Неделни беседи" на тема "Предизвикателствата на семейния живот". Инициативата е съвместна на районната администрация и енорийски храм "Св. Наум Охридски". Лектори ще бъдат свещениците от храм "Св. Наум Охридски" Владимир Дойчев и Христо Пудин.

Източник: 
Столична община – район "Искър", храм "Св. преп. Наум Охридски", съвместно с ОКИ "Искър"

Беседи за семейството и християнството, и концерт за Въведение Богородично във Варна, 18 ноември - 10 декември 2015

По случай Въведение Богородично - празника на християнското семейство и християнската младеж, Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил" във Варна за втора поредна година организира инициативата „Подкрепа на семейството" с цел да се обърне вниманието на обществото към семейството като основна ценност в живота на човека.

Източник: 
Православие.БГ

Беседа за тайнството на брака и концерт на 19 ноември 2015 г. в Столичната библиотека за Деня на християнското семейство

На 19 ноември от 18 ч. в Мраморното фоайе на Столичната библиотека (пл. Славейков 4) ставр. иконом Ангел Ангелов ще изнесе беседа на тема „Тайнството на брака" по случай наближаващия празник Въведение Богородично, който е честван и като Ден на християнското семейство. Отец Ангел е предстоятел на столичния старинен храм "Св. София" и протосингел на Софийската света митрополия.

Източник: 
Православие.БГ

ПАРАД НА ДАЛТОНИЗМА (по повод организирания на 27 юни 2015 гей-парад)

Автор: 
Свещеник Владимир Дойчев, храм „Св. преп. Наум Охридски”, кв. Дружба, София

Тези дни ни убеждават, че бялото е черно, а черното с цветовете на дъгата. И всеки, който откаже да бъде далтонист, бива обвиняван в политическа некоректност и фанатизъм. А обществото ни е заклеймявано като нетолерантно, изостанало и азиатско...

Беседа на тема: „Европейска перспектива на православното християнско семейство”, на 21 ноември 2014 г. в катедралния храм „Св. Димитър” в Сливен

Автор: 
Сливенска митрополия, 14 ноември 2014

Канцеларията на Сливенска митрополия известява на православните християни, че на 21 ноември 2014 година, денят в който светата Православна Църква чества празника Въведение Богородично, който е празник на православното християнско семейство и православната християнска младеж, в катедралния храм „Св. Димитър" в Сливен Протосингелът на митрополията Негово Високопреподобие архимандрит Калист ще изнесе беседа на тема: „ЕВРОПЕЙСКА ПЕРСПЕКТИВА НА ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСКО СЕМЕЙСТВО".

Източник: 
Сливенска митрополия

ДОБРАТА И ЛОШАТА ПАМЕТ

Автор: 
Димитър ХАДЖИТОДОРОВ

Небето е ясно в нощта срещу Коледа. Лунният сърп и звездиците блестят със сребърна светлина. Няма движение по смълчания друм. Само закъснял пътник крачи към близкото селище. На кръстопътя, срещу прозорците на крайните къщи, той спира, за да отдъхне. Над главата му, в клоните на високо дърво, се мярка тъмна сянка. След нея се стрелва още една, по-светла.

НАСЛЕДСТВОТО НА НАЙ-МАЛКИЯ СИН

Автор: 
Димитър ХАДЖИТОДОРОВ

Имало едно време работлив селянин, който се трудел от сутрин до мрак. Стопанството му разраствало и когато остарял, той притежавал къща, магазин и няколко ниви.