Православието в моя край

Вашите статии

Очакваме вашите статии и снимки, които да публикуваме в тази рубрика. Разкажете ни за църквата и/или манастира от вашия край.

При изворите на св. великомъченица Варвара

Автор: 
Александра Карамихалева

По предание в българските земи, в близост до с. Елешница, Разложко, някога Илиопол, а не в Илиопол Антиохийски или Илиопол Александрийски, е живяла красивата Варвара и тук баща ѝ построява къпалнята с лечебна вода, спомената в житието ѝ. На това място е и посечена мъченицата, а от скалата, където се проляла кръвта ѝ, бликнала гореща лековита вода, която тече и днес, а чудотворният извор се нарича Мирото.

Духовният облик на руските свещеници – емигранти служили в Пловдивска епархия след 1922 г. (по рапорти на архиерейските наместници на деветте епархийски духовни околии и други документи)

Автор: 
Иконом Емил ПАРАЛИНГОВ

Пловдивският митрополит Максим (1908–1936 г.) споделя в книгата си „Автобиография и спомени“, първите си впечатления от свещениците на Пловдивска епархия след избирането му за неин митрополит: „Станаха ред събрания на свещеници и тук, в Пловдив, и в околийските центрове, за да се запозная със свещенството, с което ще работим на нивата Божия. Намерихме обаче, че свещениците изобщо са слабо подготвени за новото време.

ЗНАЕМ ЛИ, ПОМНИМ ЛИ

Автор: 
Румен Стоянов

Замлъкнали камбани и молитви - Средновековната църква в Колуша, Кюстендил

Автор: 
Александра КАРАМИХАЛЕВА

Европейската нощ на музеите ни сварва в Кюстендил* – град с неколко хилядолетна история - и след като посещаваме местния Исторически музей, носещ името на академик Йордан Иванов, и разглеждаме богатите му експозиции, се отправяме към средновековния храм в квартал „Колуша”, в подножието на Осоговската пла

Тъга по Батак

Автор: 
Иконом Емил Паралингов

През месец март 1821 г. на полуостров Пелопонес е поставено началото на гръцката въоръжена борба за освобождение от турско робство. Година по-късно през м. февруари избухва въстанието в Науса, в резултат на което срещу града е изпратена четирихилядна редовна турска армия. Въстаниците успяват да освободят града и околните села и вдъхновени от успеха си, се отправят към близкия по-голям град Верия, за да освободят и него.

Неврокопският митрополит Серафим освети новия храм "Вси светии" край хижа "Яворов" в Пирин

Автор: 
Емил Михайлов, БТА

Неврокопският митрополит Серафим освети днес, 02 юли 2016 г. новоизградения параклис "Вси светии", изграден високо в Пирин планина в съседство с хижа "Яворов". За пръв път отекна камбаната на красивия храм, построен в това приказно кътче в сърцето на планината изцяло с дарения на боголюбиви и родолюбиви хора. Тях владиката първи поздрави след празничното богослужение, като пожела здраве и божия закрила и подкрепата на всички светии за всички.

Източник: 
БТА, БНР

Традиционните Великденски четения във Варна: от 01 април до 13 май 2016 г.

Вече превърналата се в традиция инициатива „Великденски четения" стартира от 1 април във Варна. Великденските четения се провеждат с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и се организират от църковното настоятелство при варненския храм „Св. Атанасий".

ПРОГРАМА

Източник: 
Варненска и Великопреслaвска митрополия

В предаването "Срещите" на БНР Радио Пловдив - разговор за божествената любов и мъдростта

Автор: 
Людмила Сугарева, 12 март 2016

В деня на своя 17-ти рожден ден предаването "Срещите" избира за разговор библейското "Страхът от Бога е начало на всяка мъдрост".

Страх - как, защо? Мъдрост - каква? Нали в Господнята молитва се казва "Отче наш, не Боже наш" ...

Източник: 
БНР Радио Пловдив

Неделна беседа в читалището на район "Искър" в София, на 28 февруари 2016

На 28.02.2016 г. /неделя/ от 16 ч. в камерната зала на ОКИ "Искър" ще се проведе беседа от цикъла "Неделни беседи" на тема "Началото на поста". Инициативата е съвместна на районната администрация и енорийски храм "Св. Наум Охридски".

Вход свободен

Източник: 
Столична община – район „Искър", храм „Св. преп. Наум Охридски“, съвместно с ОКИ „Искър“