Неврокопският митрополит Серафим освети новия храм "Вси светии" край хижа "Яворов" в Пирин

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Емил Михайлов, БТА

Неврокопският митрополит Серафим освети днес, 02 юли 2016 г. новоизградения параклис "Вси светии", изграден високо в Пирин планина в съседство с хижа "Яворов". За пръв път отекна камбаната на красивия храм, построен в това приказно кътче в сърцето на планината изцяло с дарения на боголюбиви и родолюбиви хора. Тях владиката първи поздрави след празничното богослужение, като пожела здраве и божия закрила и подкрепата на всички светии за всички.

Десетки хора присъстваха на събитието в днешния ден, в който имаше и слънце, и дъжд, и светкавици и гръмотевици. "Има нещо много символично в местоложението на този параклис, в неговото име и в начина, по който се стига тук, каза митрополит Серафим. Както виждаме, тук е много високо, пътят е стръмен, труден и ако човек реши да го извърви пеша, трябва да положи доста усилия, за да стигне до тази висота. Това е един образ на нашия духовен път, който също е труден и трънлив, стръмен и нелесен, за да можем да достигнем до духовната висота на светостта. За това ще ни напомня винаги този параклис, посветен на вси светии", посочи владиката.

"Искам да поздравя от все сърце всички, които положиха усилия да се съгради в сравнително кратко време в това трудно по условия и достъп място този храм в един наистина благолепен, прекрасен вид", каза още дядо Серафим. Доста дълъг е списъкът с имената на всички, които са допринесли - кой със средства, кой с труд, с усилия и всеки с каквото може, и които заслужават божията благодат и щедрост, добави той. Според него това е изява на нашата християнска любов към ближния и на любов преди всичко към Бога.

Адвокатът Петър Сланчев от Разлог - един от инициаторите за съграждането на храма, разказа пред репортер на БТА, че това е идея и общо дело на група ентусиасти-планинари. Те са видели в много други страни подобни малки църкви или параклиси, където човек може да влезе и да се помоли, преди да тръгне в планината. Това в началото им се е сторило невъзможна идея, защото у нас, както Сланчев се изрази, нещата се случват много трудно. "Но колкото и да беше трудно, всичко стана много леко и като че ли с Божията помощ нещата се подредиха така, както искахме", каза той. Като най-важен резултат Петър Сланчев посочи отношенията, начина на общуване, който изграждането на този параклис е променил у всички, прегърнали идеята. А в доброто дело се включили не само християни, но и мюсюлмани. Имали са подкрепата и на институциите.

"И сега приемам този параклис не като завършек или край на нещо, аз го приемам като начало на друг вид общуване, коментира Сланчев. И тези, които пожелаха да направят това добро, не искаха да им се записват имената. И това е сега повече като паметник, като храм на добротата на всеки един от тях, която не се показва, и на съзидателното начало", заяви Петър Сланчев. Всички, по думите му, са помагали от все сърце и затова всичко е така истинско. Той показа и докаран специално от българския манастир в Атон камък, който е вграден в олтара и за вярващите има чудодейна сила. Прекрасните икони тук, както ги определи митрополит Серафим днес, са сътворени от иконописеца на нашия манастир в Атон. Много хора са помогнали да се изработи и красивия олтар, а кръстът, дело на местен майстор-ковач, е също уникален, добави Сланчев.

http://bnr.bg/post/100710742/nov-hram-otvara-vrati-do-hija-avorov-v-pirin

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1369635

 

Източник: 
БТА, БНР