Иконография

ПРИСЪСТВИЕТО НА НОВОЗАВЕТНИТЕ ПРИТЧИ СРЕД ИКОНОГРАФСКИТЕ СЮЖЕТИ В БЪЛГАРСКАТА КЪСНОВЪЗРОЖДЕНСКА ЦЪРКОВНА СТЕНОПИС

Автор: 
Силва МАРИНОВА, докторант по Християнско изкуство, Богословски факултет, София

Иконографската програма на възрожденските стенописни ансамбли се отличава от традиционната византийска схема с присъствието на нови художествени и богословски решения продиктува

Традиционните Великденски четения във Варна: от 01 април до 13 май 2016 г.

Вече превърналата се в традиция инициатива „Великденски четения" стартира от 1 април във Варна. Великденските четения се провеждат с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и се организират от църковното настоятелство при варненския храм „Св. Атанасий".

ПРОГРАМА

Източник: 
Варненска и Великопреслaвска митрополия

Изложба на две школи по иконопис от 09 ноември 2015 в арт салона на Радио Варна

Автор: 
БНР Радио Варна, 03 ноември 2015

Изложба на две школи по иконопис към Сдружение "Творецът в мен" се открива на 09 ноември 2015, понеделник, в Арт салона на Радио Варна от 18:30 часа.

Източник: 
БНР Радио Варна

Открива се фотоизложба „ПОКЛОННИЧЕСКИ ПЪТ „СВЕТИ ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ” (София, 25 ноември - 15 декември 2014)

Тази вечер, 25 ноември, в изложбената зала на ФотоСинтезис Арт Център на бул. „Васил Левски" 57 (ъгъла с ул. „Ген. Паренсов") се открива фотоизложба на Николай Николов „Разказ във фотографии за поклонническия път „Рилски чудотворец". Николай Николов е участник в поклонническия път през август 2014 г. и предава впечатленията си от необичаен ракурс в черно-бяла фотография.

Източник: 
София, храм "Света Неделя"

"Така било е, и ще бъде" - изложба иконопис на Десислава Гетова

Автор: 
Ина Чаславова

От 25 ноември до 13 декември 2014 г.  Галерия ARTBOX представя изложба  иконопис  "Така било е, и  ще бъде" на  Десислава Гетова.

Десислава Гетова работи в областта на традиционната православна живопис.

Антични мозайки на повече от 17 века ще бъдат експонирани в Археологическия музей под базиликата "Света София"

Автор: 
БНР, 16 Септември 2014

Оригинални мозайки на повече от 17 века ще бъдат експонирани в Археологическия музей под базиликата "Света София", съобщи днес пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, при посещение в ателие на Националната художествена академия, в което се извършва реставрацията. По думите на кмета около 40 кв. м. мозайки от 4-ти век са намерени под базиликата Света София, реставрацията им е започнала още през 1997 г., но поради липса на средства е замразена и се възобновява отново преди три месеца.

Източник: 
БНР

1 юни, неделя - Вечер на творческите школи при храм Св. Атанасий, Варна

Автор: 
БНР Радио Варна, 26 май 2014

01 юни, неделя - Концертно студио на Радио Варна, 18 часа

Източник: 
БНР Радио Варна

За иконата "Достойно есть"

През десети век пред този свят образ на Божията Майка за първи път е било изпято песнопение, включено впоследствие в чина на Божествената света литургия, което и до днес ежедневно се изпълнява в целия православен свят.

Точното предание за това събитие е записано през XVI век от тогавашния първенствуващ монах в Света гора ­ йеромонах Серафим, който съобщава следното:

Източник: 
Синодално издателство на БПЦ-БП

Чудотворна икона “Пресвета Богородица Геронтиса”

За благословение на целокупния български народ на 24 декември, в навечерието на Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски" бе тържествено посрещната чудотворната светогорска мозаечна икона "Пресвета Богородица - Геронтиса". Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Светия Синод, отслужи молебен в прослава на Пресвета Богородица, в съслужение с архиереи и свещенство на БПЦ-БП.

Чудотворно копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица “Достойно есть”

Автор: 
Варненска и Великопреславска митрополия

На 27.10.2012 г. в Патриаршеския ставропигиален катедрален храм “Св. Александър Невски” ще пристигне чудотворното копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица “Достойно есть”, свързана с българското монашество на Атон, която ще остане там окончателно за покровителство и поклонение на православните християни от страната и съседните държави.

Източник: 
Офиц. сайт на БПЦ-БП