Молитва

“КЪДЕТО СА ДВАМА ИЛИ ТРИМА СЪБРАНИ В МОЕ ИМЕ…” За църковната молитва

Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

Целта на живота на православния човек е да извърши обратното на това, което направил Адам в началото на човешката история. Ако праотецът е прекъснал общението с Бога, отказал се от Него, не се подчинил на Божия закон и пожелал да живее според своята воля, нашата задача е да се върнем към спасителното общение с Господа и да се възсъединим със своя Творец.

Източник: 
Патриарх Московский и всея Руси КИРИЛЛ, Ревнуйте о дарах духовных: О молитвенном делании и духовном возрастании, М.,2017

ДА ХОДИМ ПРЕД БОЖИЕТО ЛИЦЕ (На пътя към истинската молитва)

Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

Всеки човек в своя живот навярно е преминал през опита на молитвата. В отчайващи обстоятелства мнозина хора, дори даже и не много религиозни, обръщайки се към Бога, възкликват: „Не зная, има ли Те или не, но помогни!” Нерядко в тези думи човек влага всичките си душевни сили, защото обстоятелствата са извънредно опасни, може да става дума за живот и смърт и няма повече на кого или на какво да се надяват.

Източник: 
Патриарх Московский и всея Руси КИРИЛЛ, Ревнуйте о дарах духовных: О молитвенном делании и духовном возрастании, М.,2017

За молитвата като диалог с Бога (разговор в предаването "Срещите" на БНР Радио Пловдив)

Автор: 
Людмила Сугарева, 25 септември 2015

На 26 септември "Срещите" мислят върху молитвата - своеобразният диалог с Бога.

Защо богослови и философи казват, че умението да се молим е голямо духовно изкуство и какво е потребно да заслужим мястото на разговарящ с Бога?

Източник: 
БНР Радио Пловдив

Чудотворно копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица “Достойно есть”

Автор: 
Варненска и Великопреславска митрополия

На 27.10.2012 г. в Патриаршеския ставропигиален катедрален храм “Св. Александър Невски” ще пристигне чудотворното копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица “Достойно есть”, свързана с българското монашество на Атон, която ще остане там окончателно за покровителство и поклонение на православните християни от страната и съседните държави.

Източник: 
Офиц. сайт на БПЦ-БП

СВЕТА ГОРА - ДУХОВНИЯТ ФАР НА ИСИХАЗМА

Автор: 
Архимандрит ЙОАНИКИЙ*

Исихазмът и исихасткият живот е отличителната черта на Източноправославната църква. След като светото Евангелие е аскетично и исихастко, е естествено и Православието, което е на него основано и по него живее, да е аскетично и исихастко, в противоположност на Западното християнство - папизма и протестантството, чиято отличителна черта е „практицизмът".

Източник: 
Бр. 20 / 2011 г. на "Църковен вестник"

Молитва на последните Оптински старци

Господи, дай ми с душевно спокойствие да посрещам всичко, което ще ми донесе настъпващият ден. Дай ми всецяло да се предам на Твоята Света воля. Във всеки час на този ден във всичко ме наставлявай и поддържай. Каквито и известия да получавам през деня, научи ме да ги приемам със спокойна душа и твърдото убеждение, че всичко става според Твоята Света воля.

Духовният живот започва с минути

Автор: 
Прот. Григорий Пономарьов (1914-1997)

Още щом се породи злото, гаси го с любов, с мирно отношение към ближните. А после изливай обилно думи на мир и любов върху тази разгаряща се клада, та и въгленче зло да не остане.

+++

Празнословието, смехът, осъждането са опасни и труднозабележими клопки, които водят до разрушаване на духовния дом. Знай и помни добре, че те са ти врагове.

Духовният живот започва с минути

Автор: 
Прот. Григорий Пономарьов (1914-1997)

Труди се упорито, моли се постоянно и с вяра. Само така можеш да вървиш по пътя на духовния живот.

+++

Приучвай се на мълчание, чрез него се придобива молитва.

ХРИСТИЯНСКА МОЛИТВА

Автор: 
Свещ. Йоан Карамихалев

Християнската вяра е неразривно свързана с любовта към Бога. А любовта винаги изисква живи, лични отношения с този, когото обичаме. По отношение на Бога тази любов преди всичко се изразява в молитвата.

Източник: 
Из книгата "Записки по православна християнска етика"

Утре е "Черешова" задушница

Автор: 
Александра Карамихалева

Утре е т. нар. Черешова задушница, защото на панихидата в този ден освен традиционните: погача, вино и жито, за “Бог да прости!” се раздават и череши.