Свещеното Предание

За иконата "Достойно есть"

През десети век пред този свят образ на Божията Майка за първи път е било изпято песнопение, включено впоследствие в чина на Божествената света литургия, което и до днес ежедневно се изпълнява в целия православен свят.

Точното предание за това събитие е записано през XVI век от тогавашния първенствуващ монах в Света гора ­ йеромонах Серафим, който съобщава следното:

Източник: 
Синодално издателство на БПЦ-БП

ДУХОВНИ ЦЕНТРОВЕ, ОСНОВАНИ ОТ УЧЕНИЦИТЕ НА ПРЕПОДОБНИ ГРИГОРИЙ СИНАИТ

Автор: 
Игумен Петр /Пиголь/

В историята на България има упоменаване за група монаси-исихасти, за които въз основата на съвременни данни може с увереност да се говори, че са принадлежали към учениците на преподобни Григорий Синаит. Парорийската пустиня след кончината на нейния основател, поради турските нападения, прекратила своето съществуване. Монасите-исихасти били принудени да се разпръснат на разни страни. Мнозинството от тях останали в България, където те се поселили в труднодостъпни места.

Източник: 
книгата "Преподобный Григорий Синаит и его духовные преемники"

ПРЕПОДОБНИ РОМИЛ РАВАНИЦКИ - ПРОДЪЛЖИТЕЛ НА ДУХОВНИТЕ ТРАДИЦИИ НА ПРЕП. ГРИГОРИЙ СИНАИТ В БЪЛГАРИЯ

Автор: 
Игумен Петр /Пиголь/

Сред първите ученици на свети Григорий Синаит в Парория, спечелили особена известност в Сърбия, бил и българският инок Роман (в схима Ромил), когото, по името на неговия духовен наставник, също наричали Синаит. Освен в Сърбия преп. Ромил се ползва с особена почит и в България, където той се родил и проживял голяма част от живота си. По мястото на раждане  на преподобния, град Бдин (дн. Видин) българите го наричат  Ромил Бдински (Видински).

Източник: 
книгата "Преподобный Григорий Синаит и его духовные преемники"

ПРЕПОДОБНИ ТЕОДОСИЙ ТЪРНОВСКИ - ПРОДЪЛЖИТЕЛ НА ДУХОВНИТЕ ТРАДИЦИИ НА ПРЕП. ГРИГОРИЙ СИНАИТ В БЪЛГАРИЯ

Автор: 
Игумен Петр /Пиголь/

Една от първите славянски страни, възприела исихазма, е България. Разпространението на исихазма в тази страна започнало с пребиваването на великия учител на безмълвието свети Григорий Синаит, заложил тук основите на умната молитва. Четирите лаври, основани от него в Парория през ХІV век, станали огнища на духовността не само за България, но и за всички южнославянски народи. Тук преподобният събрал голямо множество ученици, предимно от славянски произход.

Източник: 
книгата "Преподобный Григорий Синаит и его духовные преемники"

СИНАИТСКО-СВЕТОГОРСКОТО ДВИЖЕНИЕ ПРЕЗ ХІV ВЕК

Автор: 
Игумен Петр /Пиголь/

Историята на човечеството, както и историята на отделната личност, в своята дълбинна онтологическа същност е непрестанна борба с врага на човешкия род – борба, която, започнала от грехопадението на първите хора, ще продължава до края на вековете. На подвизаващите се в тази невидима бран с добрия подвиг на вярата всемилостивият Господ неуморно изпраща Своята помощ. Той щедро излива благодатта на Светия Дух, която е пребивала и пребивава в Църквата, основана от Иисус Христос.

Източник: 
книгата "Преподобный Григорий Синаит и его духовные преемники"

Най-ценното достояние на монашеството - интервю с архим. Йосиф, игумен на светогорския манастир "Ксиропотам"

Автор: 
Алексей Стамболов

- Ваше Високопреподобие, това не е първото Ви посещение в България. Предишния път, когато дойдохте, беше 1992 г., ако не се лъжа. Тогава Българската църква имаше проблеми с разкола, сега нещата са по-различни. Какво Ви направи впечатление този път, когато дойдохте в нашата страна?

В досег с неоценимото богатство на живата традиция - интервю с игумен Петр (Пиголь)

Автор: 
Александра Карамихалева

Игумен Пьотър (Пиголь) възглавява от 1999 г. редакционния отдел в Издателския съвет на Московската патриаршия, а от 2002 г. е завеждащ информационно-издателския сектор на О­­­­­­­­­­­­тдела за религиозно образование и катехизация на Руската православна църква. Той е първият зам.-ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослов" и е декан на Философско-богословския факултет.

Свещеното Предание

Автор: 
Под редакцията на проф. Тотьо Коев

Освен Свещеното Писание Православната църква приема и Свеще- ното  Предание. И в двете се съдържа Божест­веното Откровение, поради което те са равностойни. По време Свещ. Предание предхожда Свещ. Писание. Господ Иисус Христос предал на човеците устно словата, които Му дал Неговият небесен Отец (Иоан 17:6, 8). Апостолите приели истините на вярата чрез устната проповед на своя божествен Учи­тел, Който не е оставил нищо писмено.

Източник: 
Православен катехизис