Двама млади духовници основаха православен манастир край Бостън

Версия за печатВерсия за печат

Двама млади духовници основаха православен манастир край Бостън

Отец Натанаил и отец Йосиф имат музикално и богословско образование
публикувано на 29.03.2019
Автор: Анжела Каменова - радио Видин

http://bnr.bg/post/101100135/dvama-mladi-duhovnici-osnovaha-pravoslaven-manastir-krai-bostan


AUDIO 04:50 min.:
http://82.119.84.123/storage/Horizont/Actualni_2019/03/29.03.monasi%20boston.mp3
Репортаж на Анжела Каменова от Радио Видин за предаването ''По първи петли''

Двамата духовници са основатели на манастира ""Св. Йоан Кръстител" край Бостън. Те гостуваха на Видинския митрополит Даниил.Снимка: Радио Видин

Двама родени в САЩ млади мъже са основатели на православен манастир край Бостън. Отец Натанаил и отец Йосиф гостуваха на Видинския митрополит Даниил.
Манастирът "Св. Йоан Кръстител" е единственият на територията на САЩ към Българската православна църква, след скит, създаден по-рано в щата Виржиния.

Когато отец Натанаил и отец Йосиф се посвещават монашеството, техен пръв игумен и ръководител на духовната обител става митрополит Даниил, който при основаването на светата обител е бил викариен епископ на митрополита на САЩ, Австралия и Канада - Йосиф.

Двамата духовници, създали манастира, произлизат от протестантски семейства. По различни пътища стигат до православието, разказва отец Натанаил, който е отраснал в Пенсилвания. Отец Йосиф пък е родом от Чикаго. Следва примера на по-големия си брат, който е свещеник в гръцката църква. Казва, че за Америка е обичайно хората да посещават различни църкви в търсене на мястото, където се чувстват най-добре.

Преди да приемат монашеството отец Натанаил и отец Йосиф завършват музикално образование. Имат записи с църковна музика.

Докато бях в колежа, исках да разбера повече за вярата, за историята на християнството. Започнах да чета произведенията на отците на ранната църква. Пред мен се откри един нов свят. Усетих колко е плитка вярата ми в сравнение с тези древни светци. Разбрах, че някои неща в живота ми трябва да се променят", разказва Йосиф, който тогава се насочил към католическата църква. „Но не беше това, което търсех. Накрая трябваше да стигна до православната църква."

Семейство вярващи дарява земята край Бостън. „Те се молеха да успеят да намерят около града място, което е по-уединено и отдалечено, където хората ще могат да си почиват, да се усамотят, да разсъждават за живота", пояснява още отец Йосиф.

Натанаил и Йосиф били посъветвани да изучават богословие, за да имат по-солидно образование, освен магистърската си степен по музика.

Другото интересно нещо - няма игумен. Кой ще бъде духовният ръководител? Двама послушника отиват манастира - как, кого ще слушат?", спомня си отец Даниил, на когото се наложило да стане игумен. „И накрая се реши аз да отида в манастира, докато се уредят нещата."

Монасите от българския манастир край Бостън се надяват той да се превърне в свято място.

Репортаж за делото на двамата духовници чуйте в звуковия файл.
http://82.119.84.123/storage/Horizont/Actualni_2019/03/29.03.monasi%20boston.mp3

 

 

 

Източник: 
БНР Радио Видин, Анжела Каменова