Беседа “Лозата и виното в света на Библията”, на 25 януари 2017 в ателие-книжарница "Къща за птици" в София

Версия за печатВерсия за печат

Виното е радост за сърцето и утеха за душата, кога се употребява умерено и навреме... На гощавка при вино не укорявай ближния и го не унижавай във време на веселието му" (Сир. 31:33, 36)

През 2017-а година новият цикъл беседи „Библейски образи и символи" - част от поредицата „Книгата на книгите", продължава с тема, посветена на виното и лозата в Библията.

Има ли двойственост в символиката на виното според библейското разбиране? Кое вино е старото, и кое - новото, според новозаветната образност? Какво ни разкрива лозата в библейската символика? Можем ли да открием старозаветни предобрази на тайнството Евхаристия?

Темата ще бъде представена от преподавателя в Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов, който е и автор на монографията „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)". Очакваме ви!

Лектор

Доц. д-р Ивайло Найденов е преподавател по старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски". Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум", на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия - култура - диалог". Научно-изследователската му дейност е в областта на Свещеното Писание на Стария Завет. Автор е на монографиите „Библейският Йона" от поредицата „Библейска библиотека"3 (ББ 3) и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)", както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето" (ББ 5) и „Из историята на старозаветния библейски канон" (ББ 6).

http://www.pravoslavie.bg/България/образите-на-виното-и-лозата-са-тема-на-б/
https://mobile.facebook.com/events/367375580291878

---------------------------------------------------------------------------
Ателие-книжарница „Къща за птици" (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
http://www.bgmaps.com/link/3464E3848EF6200DF05F94DD97FB3A98  
25 януари 2017 г. (сряда), 18:30 ч.
http://www.foreca.com/Bulgaria/Sofia?details=20170125

Източник: 
Православие.БГ