Мощи на св Серафим Саровски получи в дар Българската православна църква от Руската православна църква

Версия за печатВерсия за печат

Безценен дар получи Българската православна църква от Руската православна църква – частица от мощите на великия подвижник на благочестието, почитан и обичан от православните българи – св. Серафим Саровски, както и и частици от мощи на руски новомъченици и изповедници.

По молба на Св. Синод на БПЦ броени дни след като отбелязахме 1150 години от Покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на Българска православна църква, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати чрез Негово Високопреосвещенство Нижгородски и Арзамаски митрополит Георги мощехранителница със светинята. Митрополит Георгий,  в чиято епархия попада Дивеевската св. Обител, основана от  преподобни Серафим Саровски и в която се покоят мощите на светеца, е на официално посещение в България от 10 до 14 май. С благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и по покана на Ловчанския митрополит Гавриил митрополит Георгий и придружаващата го църковна делегация в състава на която е игуменката на Серафимо-Дивеевската с. Обител Сергия (Конкова) и клирици от епархията взе участие в тържествата по повод празника на Ловеч – 11 май, денят на св. братя Кирил и Методий.

Членовете на Руската църковна делегация, придружавана от високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил и архим. Филип (Василцев) - предстоятел на Руското подворие в София и йером. Зотик – секретар на подворието, бяха сърдечно приети от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. В срещата взеха участие и Браницки еп. Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод, Теодор Атанасов - нач. кабинета на патриарха, Александра Карамихалева - нач. Отдел «Връзки с обществеността» при Св. Синод на БПЦ и Ангел Младенов – секретар

„Надяваме се, че този драгоценен дар ще укрепи още повече вярата и благочестието на православния български народ, както и нашето в Христа единство» - каза Негово Светейшество патриарх Неофит приемайки светите мощи. Той приветства членовете на делегацията на Руската православна църква с  Христос воскресе! И отправи молба към митрополит Георгий да предаде «най-дълбока благодарност на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за този драгоценен дар за Българската православна църква, за неговата братска любов и внимание към нас.»

«Преподобни Серафим Саровски е посрещал всеки, който е идвал при него с думите „Христос воскресе! Радост моя! – каза още патриарх Неофит и благопожела: «Нека радостта в Светия Дух в този пасхален период и в целия наш живот да пребъдва с всички нас!  Христос воскресе!»

По време на приема гостите споделиха впечатленията си от своето първо посещение в България и изказаха благодарност, че имат възможността да посетят тази свята земя на велики подвижници и да служат в катедралния храм на Ловеч, Троянския и Рилския манастир и храма на Руското подворие в София. В хода на задушевния разговор, митрополит Георги разказа за усилията, които полагат в оглавяваната от него епархия за възраждането и утвърждаването на християнските ценности сред населението и за разцвета, през последните години на православаната вяра в Русия.

Бяха разменени паметни дарове.

Преподобният Серафим Саровски (в света Прохор Сидорович Машнин) е роден през 1754 г. в град Курск в уважавано търговско семейство. Баща му изгражда храмове, а майка му възпитава трите си деца, от които Прохор е най-малкият. От малък желаел да стане монах. Съвременниците на св. Серафим отбелязват, че светият лечител изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост, които струяли от него. Към всички преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: "Радост моя!".

Св. Серафим предал Богу дух на 15 януари 1833 г. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител. Канонизиран е за светец през 1903 г. На тържествата по неговото канонизиране тогава присъствали около 300 000 вярващи, между които и император Николай II със своето семейство.