Решение на Свещения Архиерейския Събор на Руската Православна Църква за прославянето в лика на светителите на Богучарския архиепископ Серафим (Соболев, 1881-1950)

Версия за печатВерсия за печат

В името на Отца и Сина и Светия Дух! През XX век на Руската Православна Църква и на обгрижваните от нея народи било съдено да преминат през огнената пещ на тежки изпитания: революции, войни, всевъзможни лишения и скърби, гонения на вярата, екзекуции, затвори и заточения.

Немалко число наши съотечественици се оказали в емиграция или в изгнание. Сред много скръбни изпитания (2 Кор. 8:2), далеч от родината, в атмосферата на непознати език и култура, често в труд и в преумора (2 Кор. 11:27), те не били сломени от обстоятелствата на този век, но запазили православната вяра и верността към Светата Църква. За това немалко допринесли тези архипастири и пастири, които, оказали се заедно със своето паство в емиграция, със самоотвержено подвижническо служение поддържали вярващите, разделяйки с тях скърби и радости.

С особена почит в България се ползва Богучарският архиепископ Серафим, завършил своя житейски път през 1950 година в София. Отдал без остатък любящото си сърце на повереното му за обгрижване словесно стадо, още приживе той придобил мирен плод на праведност (Евр. 12:11) и бил обдарен с благодатни дарования.

Криптата на храма „Св. Николай” в София, където бил погребан архипастирът, станала място за поклонничество за множество жители на България и пристигащите от други страни, за хора от различни националности и възрасти. Несвършващият поток от  нуждаещи се от в помощ и утешение вече повече от 65 години приижда към гробницата на Владика Серафим. Множеството чудотворства, ставащи след отправени към него молитви, свидетелстват за това велико дръзновение, което той придобил, ходатайствайки за своето паство пред Божия Престол.

Личността на архиепископ Серафим, на верния син на Руската Православна Църква, станал духовен отец и наставник за руснаците и за българите, по особен начин обединява Руската и Българската Православни Църкви.

Изучили внимателно житейския път и архипастирския подвиг на архиепископ Серафим, ставащите по неговите молитви чудеса и непрекъснатата всенародна почит към него, Освещеният Архиерейски Събор на Руската Православна Църква единомислено със Светия Синод на Българската Православна Църква, представена на настоящия Събор по благословението на Светейшия Български Патриарх Неофит от Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и от преосвещения Знеполски епископ Арсений, определя:

1. Причислява към лика на светиите Богучарския архиепископ Серафима (Соболев, 1881-1950) за общоцърковно почитане.

2. Честните останки на свети Серафим да се считат за свети мощи и да им се въздава съответното почитание.

3. Службата на свети Серафим, архиепископ Богучарски, да се състави специално, а до  съставянето на такава да се изпълнява по Общия Миней, по чина за светителите.

4. Паметта на светия Серафим да се празнува на 13/26 февруари, в деня на неговото преставление при Господа.

5. Да се нарисува икона на новопрославения светител за поклонение, съгласно определението на Седмия Вселенскио Събор.

6. Да се напечата житие на новопрославения светител Серафим за назидание в благочестието на чадата на Църквата.

7. От името на Освещения Събор да се обяви на паството за тази блага и благодатна радост от прославянето на новия Божи угодник.

8. Да се съобщи името на новопрославения светител на Предстоятелите на Поместните Православни Църкви за включване в сонма на светците.

По застъпничеството и молитвите на светия Серафим, молещ се за Руската и Българската Църкви, за народите на Русия и България, да укрепи Господ православната вяра и да ни изпрати Своето благословение. Амин.

 

Документът е приет на Архиерейския Събор на Руската Православна Църква, състоял се на 2-3 февруари 2016 година.