Книгата „Йога – път към мрака“ развенчава мита за йога като полезни физически упражнения

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Албена Алексиева

В началото на 2016 година на книжния пазар излиза една нова и полезна за православните християни книга. „Йога - път към мрака" изследва задълбочено трудния за изясняване въпрос - че йога е религия.

Автор на книгата е преподавателят в Софийската духовна семинария Дарин Алексиев, а богословската редакция е на Сливенския митрополит Йоаникий.

„Този труд прави задълбочено сравнение между йога и Православието и припомня на забравилите, че което е казано в Св. Писание, единствено е непроменимата и спасителна вековечна истина. За това свидетелства и Сам Господ Иисус Христос: „Аз съм пътят и истината и животът" (Иоан 14:6). Няма друга наука, друга философия или друг бог, който да е истината!", се казва в предговора, написан от Негово Високопреосвещенство.

„Йога - път към мрака" предлага кратка история на йога и подробно описание на нейните нравствени принципи, сравнени с православните етични норми.
Книгата дава отговори и на въпросите за карма и прераждане, за това приемливо ли е православни християни да се занимават с йога, както и каква е разликата между гуру и духовен старец.

Особено актуални и интересни са главите за мита за полезността на йога като гимнастика, както и йога и децата.

В отделно приложение е преведено и поместено великолепното съчинение на св. Николай Велимирович „Стъклените очи на Индия" - безпощадна критика на йога.

Настоящата книга е насочена преди всичко към християните, които вярват, че йога е учение, съвместимо с християнството. „Няма да е пресилено, ако кажем, че книгата „Йога - път към мрака" ще помогне да имаме правилен православен мироглед за учението на йога и ще послужи като отправна точка като увереност над силата на християнството", се казва още в предговора на митрополит Йоаникий.