ПРОПОВЕД В НЕДЕЛЯ ТРЕТА СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Митрополит Теофан (Ашурков)

 

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Сега ние с вас чухме удивителни наставления, отнасящи се пряко до нас. А нали те били казани от Христос Спасителя преди две хиляди години!

Какво чува днес нашето общество, каква главна идея ни се предлага? Стремеж към успеха. И този успех не е резултат от личното развитие, от вътрешната нравствена висота, от интелектуалното обогатяване, а се свежда само до богатството. И даже ако имаш стремеж да се обогатиш интелектуално, да получиш образование, да развиваш себе си, в крайна сметка казват: твоят успех ще бъде забелязан тогава, когато ти станеш богат.

Стремежът към потребление извън нормите, извън необходимостта става идеал, към който ни подтикват през цялото време. Но преди две хиляди години Христос отговорил на този въпрос: „Па и кой от вас със своята грижа може да придаде на ръста си един лакът?” (Мат. 6:27). Вие се грижите какво да облечете, какво да ядете. Разбира се, това е нужно. Но погледнете птиците небесни – те не сеят и не жънат, но Бог ги храни. Вие обичате красиво да се обличате, да следвате модата? Погледне полските цветя, погледнете лилиите – даже Соломон, този ценител на красотата, богатството и изяществото, не се е обличал така прекрасно, както те.

Ние мислим, че изобилието е някакво благо. Гледаме телевизия, четем вестници и списания, и нерядко те са изпълнени със съвети как да се избавим от последствията от преяждане – от холестерола, от затлъстяването, от болестите, свързани с прекомерна употреба на храна и алкохол. А ние към това се стремим. Казват ни, че успехът е в богатството. Каква лъжлива цел, какъв безумен призив към загуба на сили там, където не е нужно! Аз познавам богати хора и съм беседвал с мнозина. Всички казват едно: за какво сме строили, за какво ни са такива големи домове; уморен аз се добирам след работа само до леглото.

Менят се ценностите на хората. Започваме да разбираме, че външното богатство не ни прави щастливи. Ето сега тази беда – коронавирусът. Пощадил ли е той някого от тези, които са с големи портфейли? Ето отговорът към какво трябва да се стремим. Господ казва: „дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви (Мат. 6:21). Вие виждали ли сте богат човек щастлив? Аз съм виждал богати, но не съм ги видял щастливи. Където е богатството, там не само е сърцето, но и печал.

Някой ще попита: как тогава да живеем? Какво, да не се стремим да имаме дом ли, да не се обличаме ли? Разбира се, и дом е нужен, и дрехи, и на масата трябва да има добра храна. Но не това е главната цел. Проблемът е в това, че ние потребяваме свръх мярката. Влезте в дома на богата почитателка на модата, отворете гарбероба – какво ли няма там. Тича по бутици, по магазини, купува дрехи и от чужбина. Модата се сменя, хвърля дрехите в килера и търси други. Нещастни хора, пилеят си живота в суета.

Където е богатството ви, там е и сърцето ви. Ние трябва да се замислим особено в този тревожен век за това какво да правим и как да живеем.Да живеем така както Бог повелява. Нужно е ясно да осъзнаем, че днешният живот е временен отрязък, а истинското богатство е чистотата, добрите дела, осъзнаването на своята неправота и изправлението – да вървим напред. А сега какво? Не се безпокойте, при честен живот Господ никога не ще ни остави.

Само на Бога се надявай и върши добри дела. И непременно всичко ще ти се възвърне стократно. Ако Господ ти е пратил изобилие, тогава бъди като мъдър стопанин – сподели го с бедните, сираците, бездомните. Стори изобилие от добри дела и ще се преумножи богатството ти. Където е богатството, там е и сърцето, там са и нашите печали. Но помнете, че Господ се грижи за нас – и ни облича, и храни. Наистина това е така, но само тогава, когато отворим вратата на нашите сърца. Амин.

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.tatmitropolia.ru