ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Обръщайки се към вас с това утвърждаващо живота приветствие, сърдечно поздравявам всички вас с великия и спасителен за света празник Пасха. В този свят ден ние се преизпълваме с такава духовна радост и огромна благодарност към Бога, толкова явно усещаме силата и дълбочината на любовта на Твореца към човека, че понякога е сложно да намерим други думи, за да изразим нашите чувства, освен тези, с които жените-мироносици се устремили към апостолите, за да им възвестят за чудесното събитие, че видели Господа.

Можем само да си представим колко трудно било учениците на Спасителя да повярват в реалността на станалото Възкресение. Нали съвсем неотдавна те със своите очи видели как измъчвали и разпнали техния любим Учител. Още свежи са спомените как полагали Неговото мъртво и бездиханно Тяло в гроба и запечатвали с тежък камък студената пещера. И ето скръбта се сменя с утвърждаване на вярата и с тържество на живота, а сълзите на печал се претворяват в сълзи на радост.

Преживеният опит на реално общение с Възкръсналия Христос и непомръкващата пасхална радост окриляли и вдъхновявали апостолите, тръгнали по земните краища да проповядват опрощение на греховете и спасението, което ние сме получили чрез Излезлия от гроба Господ Иисус. Без да се боят от несгодите и жестоките гонения, търпейки бедствия и злощастия, апостолите неотклонно и дръзновено свидетелствали за Христос – Победителят на смъртта.

И ето вече две хилядолетия Църквата живее с тази вест за Възкресението и се стреми да приобщи към нея „всеки човек, идващ на света” (Ин. 1:9). В светлината на Пасха действително всичко се вижда иначе: изчезва страхът и чувството за безизходност, породени от скърби, печал и житейски неуредици. И даже тежките обстоятелства на днешното тревожно време в перспективата на даруваната ни вечност губят своята зловеща острота.

Съвсем не е задължително да ходим подобно на апостолите, разпространили по целия свят пасхалната вест, някъде далеко, за да имаме свидетелства за Възкръсналия Спасител. Около нас има немалко хора, които се нуждаят от жив пример за „вярата, която действува чрез любов” (Гал. 5:6). Бог не изисква от нас непосилни подвизи. Той ни моли само да проявяваме любов един към друг, да помним, че така ние оказваме любов и на Него също. Добрата усмивка, внимание и емпатия към тези, които са около нас, навреме казаните думи на утеха и подкрепа понякога могат да станат най-важните дела, които имаме възможност да извършим заради Възкръсналия Христос.

И днес, когато светът е раздиран от конфликти и противоречия, а в сърцата на много хора са се вселили ненавист, страх и вражда, особено важно е да не забравяме за своето християнско призвание и да проявяваме истинска любов към ближните, която единствено изцелява и раните, нанесени от злото и неправдата. Ние не трябва да се поддаваме на изкушението на врага на човешкия род, който се стреми да разруши благословеното единство между православните християни. Горещо моля Победителя на смъртта Господа Иисуса, също и вас да възнасяте към Него усилени молитви, та всички прегради да бъдат преодолени, да възтържествува траен мир, а раните на разделенията да бъдат излекувани чрез Божествената благодат.

Поздравявайки всички с празника Пасха, призовавам върху вас благословението на Възкръсналия Христос и ви желая неоскъдяваща светла пасхална радост, укрепяваща ни във вярата, надеждата и любовта. Да даде Бог тази светлина никога да не угасва в нашите сърца, винаги да свети на света (Мат. 5:14). А ние, освещавайки се непрестанно със словото Божие – с четене на Евангелието, и приобщавайки се с Божествената благодат чрез участие в тайнствата на Църквата, неуморно да възрастваме в познание на Господа и да се утвърждаваме в изпълнение на Неговите заповеди, та хората като „видят нашите добри дела, да прославят Небесния наш Отец (Мат. 5:16) и заедно с нас радостно да свидетелстват, че Христос наистина е възкръснал.

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: 
www.patriarhia.ru