Православният храм „Мария Магдалина” във Варшава

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Д-р Росица Колева

В самото сърце на Варшава извисява своите златни куполи катедралния православен храм „Мария Магдалина”, който се явява седалище на Варшавския и на цяла Полша метрополит – архиепископ Сава. Строителството на храма започва през 60 – те години на XIX в. и е по проект на руския архитект Николай Сичев. Всъщност, построяването на православната обител се осъществява по инициатива на княз Владимир Черкавски и се  финансира от Руския имперски двор. Храмът, наречен на св. Мария Магдалина е бил създаден за многобройната руска общност, която населява Варшава през XVIII - XIX в. Основите на храма са положени на 14. юни 1867 г., а празничното му освещаване се е състояло през 1869 г. на деня на Светите апостоли Петър и Павел.

Църквата е богато изографисана – тук могат да се види прекрасна живопис на старозаветни и новозаветни светци от талантливия руски художник  Сергей Виноградов (1869–1938). Особено впечатлява внушително изображение на Христос, който ни гледа с любов и ни приканва към себе си.

Църквата съхранява и паметници с голяма историческа, а за нас православните християни и религиозна стойност. Едни от тях са – престол, подарен от московския патриарх Алексей, олтар, с изобразения на Богородица Почаевска, създадени от архимандрит Паисий от Почаевска  Украйна; копие на иконата на Богородица Иверска от Атон. Сред ценностите, които съхранява църквата е и Евангелие с метален обков, извадено от развалените на най-старата православна църква във Варшава и др.

Между двете световни войни бива изографисана вътрешната стена на катедралата. През втората световна война, в резултат от бомбандировките, е разрушена лявата страна на олтара, а по късно изгаря и главния купол. Тогава в гасенето на пожара участват мнозина от жителите на Варшава. Реконструирането на църквата започва през 1969- 1970 г.  като се възстановяват само някои от предишните изображения. През 2002 г.  храмът и сградата на метрополията са старателно ремонтирани и днес радват окото прекрасно резбовани колони и позлатени златни кръстове.    

Днес катедралният храм  на св. Мария Магдалина е главна православна катедра на Варшавско-Белска митрополия, а също и седалище на Полската автокефална Православна църква и на нейния митрополит. Полската автокефална православна църква наброява не повече от 1 000 000 миряни, като мнозинството от тях населяват Варшава. Глава на църквата е Митрополит Сава, който ръководи шест епархии:  Варшавско-Белскар, Белостокско-Гданска, Перемишлско-Новосондетска,  Вроцлавско-Шчечинска,  Люблинско-Холмска епархия и Лоцко-познанска.