ЧУДОТВОРЕЦ БЪЛГАРСКИ

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Иван Николов

Свети Иоан Рилски е най-великият и обичан български светец. Основател е на знаменитиа и най-величествен манастир в България – Рилския манастир.

Той се родил около 876 година. Родното му място е село Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина.

Още от малък сърцето на Иоан копнеело за Бога. Останал кръгъл сирак, той раздал цялото си наследство на бедните и отишъл в един манастир, където станал монах. Не след много време той възлязъл на Рилската планина и там се заселил в една пещера, където се отдал на постоянен пост и молитва.

Племеникът на преподобния, малкият Лука, тайно избягал от родителите си и отишъл при чичо си, желаейки да сподели неговия живот и подвиг. Ала бащата на Лука, подбуден от дявола, изнамерил мястото, където се подвизавали брат му и синът му, и след като наругал с много гняв преподобния, грабнал сина си и от пустинята го повлякъл към света. Но Господ призовал Лука при себе си. По пътя го ухапала змия и то веднага умряло с лека смърт.  Баща му се върнал при преподобния и се разкаял за постъпката си.

Един ден довели при преподобни Иван Рилски един бесноват, за да го излекува. Когато наближили пещерата, бесноватият паднал на земятя, валял се запенен и силно викал: „Огън ме гори и не мога да отида по-нататък!” Но близките на болния го завлекли насила при светеца, който след като се помолил за него, го излекувал от болестта му.

И днес свети Иван Рилски Чудотворец върши дивни чудеса, стига с усърдие и топла молитва да просим неговата помощ.

МОЛИТВА:

Преподобни Иоане, Рилски Чудотворче, моли Бога за нас!

Източник: 
„Православен буквар”