Евангелист

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Иван Николов

В град Капернаум живял един човек, който се казвал Матей. По професия той бил митар – събирал данъците. Често митарите отнемали на бедните и последните стотинки.

Един ден из града вървял Иисус Христос. Той като видял Матей му казал: „Върви след мен!” Матей веднага повярвал в Христа Спасителя и тръгнал след Него. Матей се разкаял горещо и искрено за греховете си, раздал богатството си на бедните и станал верен ученик на Иисус.

Матей следвал на всякъде учителя си, слушал Неговите проповеди, видял чудесата и възкресението Му. И след като Христос  се възнесъл на небесата, Матей написал Евангелие, в което разказал всичко онова, което видял и чул от своя Господ. Думата „Евангелие” значи: „Блага, радостна вест”. Но как вестта за Христовите страдания и смърт може да бъде радостна? Може, и още как, защото тази вест е вест и за победата над смъртта, вест и за Христовото възкресение.

Евангелист Матей проповядвал Евангелието в различни страни. Отишъл той и в Етипия, където хората са с черен цвят на кожата, построил там църква и разказвал на всички за християнската вяра. Мнозина повярвали в Господа и се кръстили. Управителят на Етиопия  обвинил Апостола в магьосничество и заповядал да го изгорят на клада. Ала огънят не повредил с нищо тялото на Апостола и той мирно предал Богу душата си. Тогава сложили светото тяло в железен ковчег и го хвърлили в морето. Ала вълните изхвърлили ковчега на брега.

Поразен от тези велики чудеса, управителят се покаял за греховете си, кръстил се и след време станал свещеник.

Източник: 
„Православен буквар”