Архиерейско богослужение в храм "Св. София - Премъдрост Божия" на празника Водици

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Александра Карамихалева

В деня преди празника Богоявление, един от 12-те големи Господски празници, Църквата е установила да бъде спазван от християните строг пост и след определеното от църковния устав богослужебно чинопоследование да се отслужва Велик водосвет. Великият водосвет е едно от най-тържествените последования в богослужебната традиция на Църквата. Чрез молитвите на чинопоследованието се възпоменава Кръщението на Господ Иисус Христос в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на дошлия в плът Бог. Той се извършва само два пъти през годината: на самия празник Богоявление – 6 януари, и в навечерието му - на Водици - 5 януари.

Тази практика е била установена през V в. от Антиохийския патриарх Петър Гнафевс. Дотогава отслужването на Велик водосвет било свързано с кръщението на големи групи хора, подготвили се да приемат християнството. Отслужването на Велик водосвет в деня преди празника дало възможност и на непристъпващи към св. Кръщение да бъдат поръсени със светена вода и да вкусят от нея за изцерение на душите и телата им. Традиция, която се пази и до днес.

За да вземат участие в богослужението за празника Водици и да отнесат по домовете си от осветената вода, днес в столичния храм „Св. София”, както и във всички храмове в страната бяха дошли много християни. В храма на Божията Премъдрост богослужбата бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, в съслужение с храмовото свещенство. След като бяха отслужени полагащите се за деня Утреня, Царски часове и Василиева св. Литургия, преосвещеният епископ Наум и свещениците при храма отслужиха Велик водосвет и осветиха вода за здраве и спасение на всички, които се поръсват и вкусват от нея.