Любов, сексуалност, интимност

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Проф. д-р Дечко Свиленов

Това е най-важната тема, с която се среща младият човек, преминаващ от периода на детската възраст през пубертета в пълноценен полово зрял индивид. Гимназиалното обучение е времето, когато в младежа и девойката настъпват сложни психо-биологични трансформации на подготовка на организма за изпълнение на една от най-важните функции на човека като биологичен вид - продължението на рода. Това е възраст на формиране на личността в интелектуално, душевно, волево, социално и, разбира се, в морално отношение. С право тази възраст се определя като най-важната в живота на личността, тъй като през това време се начертава стратегическата линия, по която се развива целият по-нататъшен живот на отделния индивид.

Въпроси от съдбоносно значение

 • Какво значи истинска любов между момиче и момче?
 • Ако младият човек обича някого, значи ли това да имат сексуална връз­ка?
 • Кога да се започне с половия живот? Какво казват медицината и етиката?
 • Старомодно ли е да се пази моралната чистота (целомъдрие) до брака?
 • Опасностите от преждевременен полов живот - телесни и душевни.
 • Откъде да получим най-добрата информация за любовта и секса?
 • Наивна срамежливост и премълчаване, или откровеност и естествено изяснение по въпросите на интимното?
 • Ако вече е направена първата стъпка - тогава? А нежеланата бременност и противозачатъчните средства?
 • Как да се отнасяме към порнографската индустрия, перверзиите, свободната любов и бездушието на възрастните?

Това са само някои от въпросите, на които юношите и девойките очакват ясни, обосновани и смислени отговори. От кого? Разбира се, на първо място от своите родители, от учители и възпитатели, от по-възрастните. И когато не получат оттук своевременно отговор, тогава „разяснение" по тези съдбовни въпроси предлагат улицата, „компетентни" и опитни другарчета, порнографските и булевардните издания, порно филмите и еротичните телевизионни блокове, зловредни секти, или заинтересовани сутеньори, които търсят невинни млади хора, за да ги тикнат по-късно в света на порока, физическата разруха и душевната деградация.

В настоящото пособие нямаме за цел да се занимаваме подробно с всички горе поставени въпроси, но сме задължени да вземем отношение към повечето от тях, тъй като те са в основата на изграждането на един здрав личен и обществен морал.

Християнството учи,

че Бог е създал мъжа и жената за взаимно общение и обич между тях и им е дал заповед да създават потомство. Бог казва: „И ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат двамата една плът". Тези думи означават, че Бог благославя любовта между мъжа и жената, чрез която те стават едно цяло. От това единство се ражда нов живот, който прави връзката помежду им още по-здрава. Човешкият организъм е съвършен в структурно и функционално отношение. Всяка една от системите (храносмилателна, нервна, отделителна и т.н.) има строго специфично предназначение, което се изявява, когато тази система достигне зрялост и функционален капацитет. Така е и с половата система: тя има своето анатомично устройство, функция и особено специфично предназначение. Радостта от сексуалната връзка според християнството трябва да бъде резултат от взаимна любов в рамките на брака. Само тогава тази връзка е истинска, градивна и плодотворна. Само тогава тя изпълнява своето предназначение - две тела и две души са едно цяло. Всяка друга форма на сексуални взаимоотношения според християнството е егоистична, консумативна и се осъжда като грях.

Знаем какво рискуваме с това твърдение. Днес на мода е сексуалната свобода и то изглежда старомодно. Но ние като автори сме задължени да представим християнската позиция по този въпрос. За мнозина тя може да изглежда трудно постижима. Те с основание ще ни кажат, че сексуалната атака върху душите и съзнанието на младите хора днес е страхотна, тя идва даже от уличните бил бордове. Действителността само преди 50 години е била съвсем различна.

Други ще попитат защо християнството не приема сексуалните взаимоотношения извън брака? Отговорът е, че Бог обича човека и затова иска да го предпази от онова, което е вредно за него. От обич към своите деца родителите им забраняват немалко неща, които децата с удоволствие биха вършили. От човеколюбие и професионална загриженост, хирургът ограничава оперирания пациент в много неща, което е за добро на пациента. Добрите педагози също ограничават учениците в някои неща, за да могат тези млади хора утре да станат почтени и добри. И това учителите правят от любов към учениците.

Разбира се, днес чистотата на младежките отношения често е предмет на подигравки. Но ако младият човек сложи ръка на сърцето си, сигурно ще признае, че дълбоко в него е скрита и мечтата за една голяма и единствена любов.

Помни разликата между любов и секс

Много преди половата система да е достигнала оптималния си капацитет да поеме предизвикателствата на една бременност, между младите хора се заражда любов. И това е напълно естествено. Изключително важно е обаче да се знае, че между любов и чист полов нагон (сексуална страст) има съществена разлика: любовта дава - страстта взема; любовта се съобразява - страстта използва; любовта се жертва - страстта е егоистична; любовта е доверчива - страстта поставя условия; любовта е трайна - страстта отзвучава; любовта понася трудности – страстта търси удоволствието и не се интересува от последствията; любовта е сродница на истината и въздържанието - сексуалната страст използва всякакви средства, за да бъде удовлетворена; любовта е най-висшата добродетел- неутолимата страст е смъртен порок... Ето защо, когато някой заявява, че те обича, не забравяй тези различия между любов и чист полов нагон. А иначе физическото привличане присъства естествено в отношенията между мъжа и жената. Истинската, чистата любов не иска от партньора непременно това, което е отредено за двамата след прекрасната музика на Менделсон...

Такова е християнското гледище.

На пръв поглед звучи логично твърдението, че е добре за двама души да се „опознаят сексуално", преди да се оженят. Но веднага се вижда, че то поставя под съмнение естествения порив на човешките души една към друга, както и Божието ръководство.

Разбира се, животът поставя много въпроси. Ако двама млади хора не могат да се оженят, преди да са завършили университета, с основание ще запитат: „Нима трябва да останем девствени до 25-годишна възраст? И да възпираме взаимното привличане? Как ще ни се отрази това в нервно и психологическо отношение? Няма ли да изглеждаме смешни в очите на околните?" Знаете ли какво значи да не можеш да спиш, обхванат от сексуални видения, които като че ли не зависят от теб? Естествено, който каже, че не знае, е лицемер. Но е също толкова лицемерно да се угоди на света и да се скрие християнската гледна точка, която е предупреждение и коректив за всеки човек. Християнството винаги ни казва, че основната борба е вътре в човека - между онова, което му внушава светът и онова, което иска душата му. Никой не е щастлив, ако живее по чужда воля. Човек има правото сам да преценява и да взима своите решения и съответно да поеме отговорността за това.

Не трябва да се забравя обаче, че в християнското гледище по този въпрос има дълбока логика и здрав смисъл. За една-две години сексуалната връзка може да стане нещо привично и хората да се разделят. А в други случаи, когато се оженят и им се роди дете, тяхната любов придобива нов стимул и нов смисъл.

Бог се отнася с голяма нежност към младите хора. Ако се обърнем към Него, винаги ще усетим как получаваме истинското напътствие. Най-важните въпроси се решават от човешкото сърце, където достига Божият глас.

Нормалните сексуални взаимоотношения са неразривно свързани и са следствие от взаимна обич и взаимна отговорност. Липсва ли един от тези компоненти, сексът се превръща просто в задоволяване на страст или преследване на определен интерес.

Напълно естествено е, че когато човек желае напълно да опознае нещо, той трябва да му се посвети изцяло. Посвещението предшества опознаването. Така е и в сферата на интимните взаимоотношения. Интимната връзка между двама влюбени трябва да бъде следствие от взаимното им посвещение един на друг, от взаимната им любов и обвързаност един към друг. Обратното е неестествено. Християнството го нарича грях.

Какво казва медицината?

Не само християнството, а и много други религии не приемат предбрачния полов живот. Медицинската наука, особено психиатрията, изобилства от факти на душевни отклонения на хора, започнали рано сексуален живот. А да не говорим за останалите рискове от заразни и други заболявания, доживотен стерилитет от безразборен секс или прекъсната бременност, излъгани момичета и опропастени съдби и т.н. Един известен психиатър споделя, че той не познава нито един случай на психоза вследствие на въздържание от полов живот, а практиката му изобилства от пациенти, започнали твърде рано сексуален живот.

Тъжна е картината, когато някои организации раздават „безплатно" презервативи, за да се предпазят младежите от СПИН. Това може и да стане. Но тези „благодетели" не могат да предпазят младия човек от дълбоки психотравми, настъпващи от липсата на пълноценна любов в преждевременните сексуални взаимоотношения. Те трябва още да знаят, че развратът е погубил не само отделни личности, а цели народи и цивилизации.

Творецът е дал на човека най-ценния дар - любовта. Тя е вродена във всеки човек, поради което той се стреми да обича и да бъде обичан. Но като всеки друг дар и любовта трябва да бъде съхранявана, усъвършенствана и поддържана съгласно законите на нейния Източник - Бога. Само този, който е влюбен, може да опише какво представлява любовта. Влюбеният не търси само плътското удоволствие (секса), а е готов винаги да стори най-доброто за своя партньор. Той забравя себе си и живее с радостите и вълненията на обекта на своята любов. Един велик мъдрец някога беше казал: „Да се обичат двама души не значи да се гледат непрекъснато в очите, а двамата да гледат към източника на тяхната любов".

Злоупотреба с най-ценния Божи дар

Не е необходимо много усилие, за да видим какво е направил човекът от този най-ценен дар, даден му от Бога. Човекът превърна любовта в добре печеливша еротична индустрия, порнография, проституция, хомосексуализъм, свободна „любов", търговия с жива плът, публични домове. Това доведе до пълна деградация на човешкото достойнство, морално падение и физическо руиниране. Човекът превърна половата енергия от благословение в проклятие.|

Цялата тази драматична картина няма нищо общо с любовта, която свързва двама влюбени в едно цяло. Това е любовта, която се дарява на другия. Тази любов не е консумативна, а жертвена. Тя се изявява и се предава от родителите на техните деца - рожба на тази любов. За такава любов става тук дума. И нея християнството определя като висша добродетел.

Любовта е борба

Добре знаем, че за тази любов младият човек трябва да се бори и да я отстоява. И това не е лесно. Някои религии предлагат много проста рецепта в това отношение: пълно подчинение на жената и превръщането й в инструмент за биологична репродукция и плътско удоволствие за мъжа. И горко на тази жена, ако наруши този закон. При някои народи такива жени се убиват с камъни. Модерният човек днес е достигнал друга крайност: погрешно разбраната еманципация и т.нар. „свобода" разрушиха добрите нрави и свенливостта, свлякоха човека до нивото на инстинктивното сладострастие, липса на срам и безотговорност към бъдещото поколение. Само така можем да си обясним тъжната статистика от юли 2003 г., според която 84 на сто от младите българи искат да живеят на семейни начала, без да сключват брак, а 40 на сто от родените през 2002 г. деца са извънбрачни... В каква атмосфера ще растат тези деца, които никога през живота си няма да произнесат думата „мамо" или „тате"? А да не говорим за хомосексуалните бракове, които станаха модни в Западна Европа! Имаме ли право изобщо да произнесем думата „любов" в случаите на такова нравствено падение?

Св. Йоан Златоуст казва: „Когато жената изгуби чувството за приличие, това е знак, че наближава краят на света".

Заветите на християнството

Единствено християнството предлага най-добрата форма за изява и съхране­ние на любовта между хората, включително и между влюбените. Тук именно младият човек може да намери пълноценна информация за жизненоважните въпроси, които го вълнуват. Нещо повече - християнството дава и най-добрия отговор на младежа или девойката, които са попаднали в омагьосания кръг на сексуални връзки без истинска любов и търсят път да възстановят своето душевно равновесие. Христос някога се обърна към една каеща се проституираща млада жена с думите: „И Аз не те осъждам. Иди си и недей греши повече!" Вратите на християнството са отворени за всеки грешен човек, който се кае за стореното, моли Бога за прошка и се бори с изпитанията в живота си.

Знаем добре, че е трудно за младите хора да устояват на тези изпитания. Но има християнски средства, които в това отношение могат да бъдат от голяма полза. Ето християнските съвети, които като автори сме длъжни да предадем:

 • Никога не смесвайте истинската любов с необузданите сексуални страсти. Не вярвайте на тези, които твърдят обратното. Истинската любов чака!
 • Предбрачните полови взаимоотношения оставят отпечатък за цял живот, Това, което можете да дарявате на партньора си в брака, вие го нямате или то е непълноценно. Преждевременният и извънбрачният сексуален живот помрачават радостта от интимните ви взаимоотношения с вашия партньор в брака.
 • Не се поддавайте на натиска на тези, които ви се надсмиват и убеждават, че половото въздържание е смешно, старомодно или религиозна отживелица, а свободната любов е нещо модерно, интересно. Та днес всеки го прави. Не им вярвайте! Запазете своето достойнство като човек и не пропилявайте с лека ръка онова, което трябва да дарите един ден на вашия съпруг или съпруга: любов, вярност, жертвеност, деца.
 • Не забравяйте никога, че с лекото си поведение вие хвърляте петно върху вашите родители, обезличавате нравствения си облик, ще бъдете за срам пред вашите деца един ден и те ще трябва да носят последствията от вашия грях. А като родители едва ли ще се радвате, ако децата ви водят лек живот.
 • Ако вие веднъж сте тръгнали по този път на предбрачен полов живот, то знайте, че християнската вяра винаги предоставя възможност да се откажете, да помолите Бога за прошка и да заживеете нов пълноценен живот с вяра и любов към Него. Христос е винаги готов да ви прости и да ви каже: „И Аз не те осъждам. Иди си и недей греши повече".|
 • Помнете дълга си, че един ден като родители вие трябва да предадете това ваше знание на вяра и надежда в Бога и на вашите деца.
 • Не посягайте на хармонията на едно добро семейство, като проявявате сексуални желания към някой от партньорите. Вашето желание ще руши тази хармония, а това е престъпление. Не разрушавайте хубавото в живота. То и без това не се среща така често...

Помощ винаги е възможна

Цитат от писмото на едно момиче до известния американски педагог Джош Макдауел:

„Бях на 14 години, когато се сприятелих с един 18-годишен младеж. След един месец от нашето запознанство той ми каза, че ме обича и иска да спи с мен. Ако не се съгласях, то той щеше да скъса с нашето приятелство. Аз добре знаех, че не е добре да има човек секс преди брака. Но така мечтаех да бъда обичана от мъж. Винаги си мислех, че трябва да заслужа тази любов. И ето, бях поставена пред едно решение. Обичах моя приятел. И той казваше, че ме обича. И аз трябваше да му докажа обичта си по начин, по който той искаше. И се съгласих... Много добре си спомням как с чувство на виновност се прибрах вечерта вкъщи. Така исках да си върна отново девствеността. Естествено това чувство на угризение започна да намалява. Аз се нуждаех от любовта на моя приятел, въпреки че се чувствах самотна. Но нямаше към кого да се обърна за съвет. След две години прекъснахме това приятелство. Наскоро след това си намерих друг приятел, с когото започна целият този кръг отначало. След това с трети приятел... Имах ли в себе си поне искрица на самоуважение? Не, аз бях в ръцете на всеки един мъж като марионетка, защото търсех отчаяно онзи, който без всякакви условия можеше да ме обича. Не е ли това безумно? Точно това, което аз търсех - безусловна любов - това винаги ми беше предлагано, но с условието: „Ако ме обичаш, тогава ще спиш с мен".

Това момиче е намерило сили в себе си да преодолее този начин на живот, да се обърне към Бога, да помоли за прошка и да започне един съвършено нов живот.

Източник: 
ХРИСТИЯНСКА ЕТИКА, учебно помагало за 9 – 12 клас. Одобрено от МОН