Беседи с един кавказки пустинник

Версия за печатВерсия за печат

Вижте как расте сегашното поколение. Нещастните съвременни дечица! Те още от най-ранна възраст се запознават с всевъзможни злини, включително чрез телевизията и другите медии. А като пораснат, осъществяват това зло в живота си. Изглежда някой много се старае да създава всички условия за развитие на беззаконието у съвременното човечество. Затова днешните деца имат в душите си несравнимо повече посят грях, отколкото връстниците им напр. от ХІХ век. Тази печална истина не бива да ни отчайва. Както казва старецът Паисий Светогорец, въпреки че съвременните млади хора са познали цялото зло, цялото множество грехове, непознати на хората от предишните времена, те могат да се спасят, като проявят особено покаяние. Господ по различни пътища ги води към това покаяние, към осъзнаване на отрицателните си качества, придобити още в детството.

+++

В молитвата на св. Симеон Метафраст преди причастие има такива думи: „Където се преумножи грехът, преизобилства Твоята благодат” (срв. Рим. 5:20). Това означава, че независимо от бедственото ни състояние, от това, че ние все повече и повече се пропиваме със зло, Господ се грижи за нас, като умножава Своята благодат и преизобилно я излива върху всяка заблудена душа.

Тази грижа се проявява дори тогава, когато човек се отклонява по някакъв лъжлив път (отива при сектанти, интересува се от екстрасензорика, търси духовност в източните религии). Обаче, ако наистина търси целта на живота, с искрено сърце иска да познае дали наистина има Бог и как може и трябва да се общува с Него, Господ никога няма да отхвърли такъв човек.

+++

Не трябва и да се оправдаваме с превратностите на съвременния живот. Те не могат да ни налагат свои, „други” норми на живот, понеже нормите на живота са заложени в човешкото естество от Твореца.

+++

Не умеем да прилагаме светоотеческото учение на дело в живота. Ако преодолеем леността, често оставаме в мрежите на гордостта и самонадеяността.

 

Източник: 
Беседи с един кавказки пустинник