10 неща, за които да се замислиш!

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Георги Балабанов

По повод на зачестилите случаи на насилие между младежи предлагам, ние младите, да се замислим върху следните десет неща:

1. Замислил ли си се някога има ли Бог и какъв е Той?

2. Замислил ли си се някога, колко е голяма Вселената, къде е нейното начало и къде е нейният край, кой е нейният Създател? Съзерцавал ли си някога лятното нощно небе, обсипано със звезди? Опитвал ли си се да преброиш, колко са те? 

3. Замислил ли си се някога, как е възникнала природата и животът на Земята? Как действат природните закони, сякаш от самосебе си? 

4. Замислил ли си се някога, как се е появил човекът на Земята и какво е той в действителност?

5. Замислил ли си се някога, че ти не контролираш съзнателно процесите, които се извършват в твоето тяло, но без да си учил медицина всичко се извършва, сякаш от самосебе си?

6. Замислил ли си се някога, кой съм аз и защо съществувам? Какъв е смисълът на човешкия живот?

7. Замислил ли си се някога, че ще умреш? Мислил ли си, в коя година, в кой ден и час, как и къде?

8. Замислил ли си се някога, че човекът до теб е също толкова ценен, колкото и ти? Той има дара на живота и ти имаш дара на живота. Слънцето свети еднакво за всички, без разлика, нали?

9. Замислил ли си се някога върху думите на Иисус Христос, Спасителя на света: “Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях.”

10. Ако някога си се чувствал объркан, отчаян или някой се е подиграл с теб и силно те е засегнал, то пътят към душевния мир и възмездието не минават през злобата и отмъщението.