Вселенският Патриарх Вартоломей се присъедини към Папа Франциск за призива към мир от Ватикана

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
www.patriarchate.org, 09 юни 2014

С подновена ангажираност към християнското единство и търпеливо желание да бъдат включени в диалог хора от всички религии, Негово Светейшество Вселенският Партиарх Вартоломей, духовен лидер на над 300 милиона православни християни по света, се присъедини към своя брат Папа Франциск във Ватикана, по време на Обръщение за мир. Заедно с Папата и Вселенския патриарх, израелският президент Шимон Перес и палестинският президент Махмуд Аббас участваха в междурелигиозната среща на евреи, християни и мюсюлмани.
 
Духовни водачи прочетоха откъси от светите писания и отправиха благодарствен молебен за Божието творение, молейки за Божието опрощение и за мир в Близкия изток. Четейки от пророк Исаия, Негово Светейшество напомни на хората в региона, че Бог не ги е изоставил, и че Той "ще отговори, преди те да са повикали, и ще чуе, още докато говорят" (Исаия 65:24). Вселенският Партиарх призова също за Божието благословение за хората евреи, християни и мюсюлмани в Светите земи, и се помоли техният споделен благодарствен молебен за всички Божи дарове да им напомни, че те са братя и сестри.
 
В своето обръщение Папа Франциск изрази своите благодарности към Вселенския Партиарх: "Благодаря на Ваше Светейшество, моят достопочтен брат Вартоломей, за това че се присъедини към мен в посрещането на тези видни гости. Вашето присъствие тук е голям дар, високоценен знак на подкрепа, и свидетелство за дългото пътуване, което ние християните извършваме към единение."
 
След обръщението, Папа Франциск и Вселенския Партиарх Вартоломей стиснаха ръцете си с президентите Перес и Аббас. Четиримата лидери посадиха маслиново дърво в градините на Ватикана, като ясен знак на тяхното желание за взаимно помирение, и за тяхното търсене на разумно решение на конфликта в Близкия изток. 
 
http://www.patriarchate.org/multimedia/photos?setID=72157645134185203


На снимката, отляво надясно: Президента на Израел Шимон Перес, Вселенскят патриарх Вартоломей, Папа Франциск и ръководителя на Палестинската автономия Махмуд Аббас.

 

 

Източник: 
Вселенска патриаршия, Константинопол (Истанбул)