ХРИСТИЯНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ И НАРОДНИТЕ ВЯРВАНИЯ - дискусия от поредицата "Православие и съвремие", на 21 май 2015 в ателие-книжарница "Къща за птици", София

Версия за печатВерсия за печат

Възнесение Господне е празникът, в който Църквата разкрива великата тайна защо Господ се е въплътил - да прослави човешкото тяло с неизказана слава, да го възнесе над всички ангели и архангели, казва в свое слово за празника св. Юстин Попович. Друг светец на Църквата Йоан Кронщадски отбелязва: „Господ се възнесе на небето, за да устрои за нас пътя към небесата и да бъде наш Предводител в горната страна. До Възнесението на Господа за човека не е съществувал път към небето...".

На фона на тези вдъхновени думи за Христовото Възнесение, по повод празника, който тази година съвпада и с Деня на светите равноапостолни Константин и Елена (21 май), в различни райони на страната предстоят традиционните събори с курбан. В тези народни празненства за Спасовден често могат да се видят и някои чужди на православната вяра традиции, които се преплитат с нея.

Защо нестинарите танцуват по жаравата именно на празника на светите Константин и Елена (по стар или по нов стил) с тяхна икона в ръце? Християнска ли е практиката на курбаните? Актуално ли е днес суеверното възприемане на чудотворни икони и на други християнски светини?
Какво всъщност ни показва съвременната реалност: склонни ли сме да свеждаме християнския празник до една народна обредност или пък е крайност твърдението, че тези традиции отклоняват от смисъла на празника, а вместо това хармонично допълват празничната радост?

В майската дискусия от поредицата срещи „Православие и съвремие" по темата за християнските празници и народните вярвания своята гледна точка ще споделят един духовник, един етнолог и един православен богослов. Очакваме ви!

 

 

 

 

Участници:

Ставр. свещеноик. Стефан Стефанов
През 1982 г. завършва Духовната академия "Св. Климент Охридски", през 1978 г. е ръкоположен за дякон от Доростолския и Червенски митрополит Софроний, а през 1980 г. и за презвитер. От ръкоположението си досега служи в русенския храм "Св. Николай Чудотворец". Народен представител в 36-то и 37-то Народно събрание, воден от идеята да се възроди практиката от първите народни събрания след Освобождението Църквата да има активно присъствие в гражданското общество. От 1997 г. до 2000 г. е редактор на вестник "Духовен дом" - едно от първите издания след 1989 г. у нас с християнска тематика.

Доц. д-р Вихра Баева
Етнолог, изследовател в секция „Антропология на словесните традиции" към Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Автор е на монографиите „Разкази за чудеса: локална традиция и личен опит" (2001; 2013) и „Нишката на живота: между коланчето за рожба и Богородичния пояс" (2012). Съставител и редактор (заедно с Я. Отченашек) на „Речник на термините от словесния фолклор. България" (2013). Стипендиант на Холандския институт за академични изследвания NIAS в гр. Васенаар, Холандия (2011).

Д-р Жасмина Донкова
Завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски" през 2000 г. През 2005 г. защитава докторат по богословие с дисертационния труд „Конституционна уредба на държавно-църковните отношения в България (1879-1991 г.)". През същата година завършва и следдипломна специализация по история на българската държава и право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски". През 2012 г. придобива втора докторска степен - доктор по философия, с дисертационния труд на тема „Протестантската общност в България след 1989 г.: състояние и тенденции". Повече от 10 години професионално се занимава с темата за религиозните права и свободи и вероизповеданията в България.

Модератор
Доц. Костадин Нушев
Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация. Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и в православни интернет издания.

---------------------------------------------------------------------------
Ателие-книжарница „Къща за птици" (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
http://www.bgmaps.com/link/3464E3848EF6200DF05F94DD97FB3A98
21 май 2015, (четвъртък), 18:30 ч.
http://www.foreca.com/Bulgaria/Sofia?details=20150521

 

 

http://m.facebook.com/events/468758603300469

 

Източник: 
Ателие-книжарница "Къща за птици", София