Подвижни

НЕДЕЛЯ НА ХАНАНЕЙКАТА

Автор: 
Александра Карамихалева

Когато хананейката среща Христос, тя започва да вика след Него: „Помилвай ме, Господи, Сине Давидов! Дъщеря ми зле се мъчи от бяс!" (Мат. 15:22).

ХРИСТИЯНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ И НАРОДНИТЕ ВЯРВАНИЯ - дискусия от поредицата "Православие и съвремие", на 21 май 2015 в ателие-книжарница "Къща за птици", София

Възнесение Господне е празникът, в който Църквата разкрива великата тайна защо Господ се е въплътил - да прослави човешкото тяло с неизказана слава, да го възнесе над всички ангели и архангели, казва в свое слово за празника св. Юстин Попович.

Източник: 
Ателие-книжарница "Къща за птици", София

На Велика събота няма Бог, няма свят (За особената тишина и тайна на Велика събота, преди Възкресение)

Автор: 
Галя Митева, 11 април 2015

На Велика събота няма Бог, няма свят.

Велика събота е денят от Страстната седмица, когато времето е особено. То е между Голгота и Възкресение Христово. Точката на несигурността. Когато няма Бог. Няма свят.

Философът проф. Георги Каприев:

Източник: 
БНР Радио Пловдив

Разпети петък: От любовта до омразата ни дели само една крачка

Автор: 
Дарина Григорова, 18 април 2014

Всяка година, в края на Великия пост, християнският свят с трепет очаква Възкресение Христово, с вестта за победата на светлината над силите на мрака. Подготовката за него започва още с Лазаровата събота, когато Христос възкресява мъртвия Лазар. Затова и в песнопенията по време на празничната литургия на този ден Божият Син е прославян като „Възкресение и Живот".

Източник: 
БНР Радио България

Последните дни от земния живот на Спасителя; християнската надежда и Христовото изкупително дело

Автор: 
Олга ДАРМАНЧЕВА

Пред празник Пасха Иисус, знаейки, че е дошъл часът Му да премине от тоя свят към Отца, и понеже бе възлюбил Своите, които бяха в света, Той ги възлюби докрай“ (Йоан. 13:1). Иисус Христос знае часът на Своите страдания. Евреите многократно искат да Го убият, но Той остава жив, защото: „часът Му още не бе дошъл“ (Йоан. 7:30).

ПОДВИЖНИ

Автор: 
Макариополски епископ д-р Николай и архимандрит д-р Серафим

Праз­ни­ци спо­ред Три­о­да и Пен­ти­кос­та­ра

 

Източник: 
Нашата вяра